ο χρυσός φτάνει τα 3.000 $

Οι ειδικοί, η τεχνητή νοημοσύνη βλέπουν ότι ο χρυσός φτάνει τα 3.000 $ μέχρι το τέλος του έτους

Η διαβεβαίωση του προέδρου της Fed Jerome Powell, που ουσιαστικά αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, συνέβαλε στο να παραμείνουν οι τιμές του χρυσού πάνω από τα 2.300 δολάρια. Τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού καθώς συνήθως μειώνουν τις αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος όπως τα ομόλογα, είπαν οι αναλυτές.

Η γεωπολιτική αναταραχή και η επίμονη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας δίνουν περαιτέρω ώθηση στο ράλι του κίτρινου μετάλλου.

Ενώ οι στρατηγοί της Goldman Sachs πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο για το μέταλλο που είναι ασφαλές καταφύγιο, λέγοντας ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης θετική για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου.

Το ChatGPT προσέφερε μια ουσιαστικά ανοδική πρόβλεψη για τον χρυσό στα 2.450 δολάρια μέχρι το τέλος Μαΐου, η οποία θα ωθούσε τις τιμές στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός έφτασε για λίγο στο χαμηλότερο σημείο του σε σχεδόν ένα μήνα, αλλά κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του πάνω από την υποστήριξη στα 2.280 δολάρια. ένα σφάλμα στην άμυνα θα μπορούσε να προκαλέσει μια κάθοδο προς ένα βασικό επίπεδο Fibonacci στα $2.260. Οι συνεχιζόμενες απώλειες από αυτή τη συγκυρία θα έφερναν στο παιχνίδι τον απλό κινητό μέσο όρο των 50 ημερών στα 2.235 $», ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση ανοδικής ανάκαμψης από τα σημερινά επίπεδα, το πρώτο τεχνικό εμπόδιο που πρέπει να παρακολουθήσετε προσεκτικά μπορεί να εντοπιστεί στα $2.325, ακολουθούμενο από $2.355. Αν και η ανάκτηση αυτής της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει κάποια δυσκολία για τους αγοραστές, ένα αποφασιστικό ξεπέρασμα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ένα ράλι προς τα 2.375 $ – μια βραχυπρόθεσμη πτωτική γραμμή τάσης που προέρχεται από το υψηλό ρεκόρ.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, έχουν επίσης ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό. Ο χρυσός θεωρείται ένα από τα παλαιότερα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, με έντονη ζήτηση σε περιόδους γεωπολιτικών αναταραχών και πολέμων.

Φέτος οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.400 δολάρια η ουγγιά τον περασμένο μήνα λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

  • Ενας από τους κύριους μοχλούς αυτού του ράλι τιμών είναι η ισχυρή ζήτηση για χρυσό από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και τα ασιατικά νοικοκυριά. Οι Κινέζοι καταναλωτές και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) συνεχίζουν να επιδιώκουν μανιωδώς τον χρυσό. Η PBOC αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό για 17 διαδοχικούς μήνες, με άνοδο 16 τοις εκατό στα αποθέματά της σε χρυσό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Μόνο τον Μάρτιο, η PBOC πρόσθεσε 160.000 ουγγιές χρυσού στα αποθέματά της.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Τουρκίας, του Καζακστάν και ορισμένων στην Ανατολική Ευρώπη ήταν ενεργοί αγοραστές χρυσού φέτος.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs διατήρησαν την πρόβλεψή τους ότι το πολύτιμο μέταλλο θα αυξηθεί στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά τρόυ μέχρι το τέλος του έτους, αντανακλώντας μια αύξηση 17 τοις εκατό.

Χρησιμοποιώντας το μοντέλο τους, το οποίο ενσωματώνει προηγούμενες εκτιμήσεις για την ελαστικότητα της προσφοράς και της ζήτησης χρυσού, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman βλέπουν επίσης δυνατότητες για ακόμη υψηλότερες τιμές χρυσού υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι εάν οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ εντατικοποιηθούν με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν από το 2021, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανέβουν επιπλέον 16 τοις εκατό στα 3.130 δολάρια ανά ουγγιά τροίας «με βάση την επιπλέον αγορά 7 Mtoz από την κεντρική τράπεζα ετησίως», έγραψαν.

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι εάν το spread των ΗΠΑ 5ετούς Credit Default Swap (CDS) διευρυνθεί κατά μία τυπική απόκλιση (13 μονάδες βάσης), οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 14 τοις εκατό επιπλέον, φτάνοντας τα 3.080 δολάρια ανά ουγγιά, λόγω των αγορών των κεντρικών τραπεζών επιπλέον 6 εκατομμύρια ουγγιές τροίας χρυσού ετησίως.

Άλλοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου στρατηγού εμπορευμάτων του Bloomberg, Mike McGlone, προέβλεψαν επίσης την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου στα 3.000 δολάρια με το χρηματιστήριο και τις οικονομικές προοπτικές να παραμένουν αβέβαιες καθώς οι γεωπολιτικοί φόβοι αυξάνονται.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post