Ο χρυσός σπάει νέα υψηλά

Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 2.400 δολάρια/ουγγιά τον Απρίλιο μετά από ένα ράλι που υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου και τις γεωπολιτικές εντάσει

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά 12% φέτος λόγω των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες και των γεωπολιτικών εντάσεων

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 12% φέτος παρά το ισχυρότερο δολάριο

Η Fed των ΗΠΑ στο επίκεντρο

Ο χρυσός έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 12% μέχρι στιγμής φέτος, παρά το χρονοδιάγραμμα για τις περικοπές της Fed που έχει καθυστερήσει. Τα υψηλότερα επιτόκια είναι συνήθως αρνητικά για τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.

Ο βασικός μοχλός των προοπτικών για τις τιμές του χρυσού για το περασμένο έτος ήταν η πολιτική της Federal Reserve. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια φέτος, αλλά έχει πει ότι πρέπει πρώτα να δει περισσότερα στοιχεία χαλάρωσης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός οικονομολόγος μας αναμένει την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από μειώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο επίσης.

Εάν η Fed συνεχίσει την προσεκτική της προσέγγιση για χαλάρωση, οι τιμές του χρυσού κινδυνεύουν να υποχωρήσουν. Αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα παραμείνουν ασταθείς τους επόμενους μήνες καθώς η αγορά αντιδρά στους μακροοικονομικούς παράγοντες, παρακολουθώντας γεωπολιτικά γεγονότα και την πολιτική των επιτοκίων της Fed.

Οι θέσεις αγοράς του χρυσού παραμένουν υψηλές

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό

Η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σημείωσε το ισχυρότερο ξεκίνημά της σε κάθε χρόνο το πρώτο τρίμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 290 τόνους χρυσού στα επίσημα αποθέματά τους το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 27 τόνους στα αποθέματά της σε χρυσό κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέκτεινε τα αποθέματά της σε χρυσό για 18ο συνεχόμενο μήνα προσθέτοντας 1,87 τόνους και ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματα σε 2264,3 τόνους. Ωστόσο, ο ρυθμός αγοράς επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω ρεκόρ υψηλών τιμών του χρυσού.

Πέρυσι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.037 τόνους χρυσού, λίγο λιγότερο από το υψηλό όλων των εποχών του 2022. Ο χρυσός τείνει να γίνεται πιο ελκυστικός σε περιόδους αστάθειας, όταν οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ως αντιστάθμιση έναντι του οικονομικού κλίματος, των γεωπολιτικών εντάσεων ή τον πληθωρισμό. Ωστόσο, το ράλι που έσπασε ρεκόρ από τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να μειώσει τη ζήτηση προς το παρόν.

Η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζεται το 2024

- Πηγή: World Gold Council, ING Research

Η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία προηγούνται στο πρώτο τρίμηνο

- Πηγή: World Gold Council, ING Research

Ωστόσο, η όρεξη της Κίνας για χρυσό επιβραδύνεται τον Απρίλιο

Τα ETF συνεχίζουν να παρουσιάζουν εκροές

Ωστόσο, οι ροές των χρηματιστηρίων διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF) με φυσική υποστήριξη χρυσού υστερούν.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, οι συμμετοχές του ETF ήταν ο οδηγός πίσω από την άνοδο του χρυσού στα τότε υψηλά ρεκόρ. Οι συμμετοχές των επενδυτών σε ETF χρυσού γενικά αυξάνονται όταν οι τιμές του χρυσού κερδίζουν και αντίστροφα. Οι αποθέσεις χρυσού ETF παρουσίασαν πτώση για μεγάλο μέρος του 2024, ενώ οι τιμές του χρυσού spot έχουν σημειώσει ρεκόρ μετά από ρεκόρ.

Στα τέλη Απριλίου οι παγκόσμιες αποθήκες χρυσού ETF μειώθηκαν στους 3.079 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αν και στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική σημειώθηκαν εισροές, η Ευρώπη συνέχισε να καταγράφει εκροές αντισταθμίζοντας τις εισροές αλλού.

Οι συμμετοχές του ETF εξακολουθούν να μειώνονται

Οι τιμές του χρυσού κινδυνεύουν να υποχωρήσουν

Αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα μειωθούν ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδά του αυτό το τρίμηνο, καθώς η Fed συνεχίζει την προσεκτική προσέγγισή της και με τη γεωπολιτική να έχει ήδη συνυπολογιστεί στην τρέχουσα τιμή. Βλέπουμε τιμές κατά μέσο όρο 2.250 $/ουγγιά το δεύτερο τρίμηνο και ετήσιο μέσο όρο 2.218 $/oz το 2024. Βλέπουμε τις τιμές να κορυφώνονται το τέταρτο τρίμηνο, κατά μέσο όρο 2.300 $/ουγγιά, με την υπόθεση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του το έτος και το δολάριο και οι αποδόσεις αποδυναμώνονται.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post