Tα επιτόκια δεν σταματούν τον χρυσό

Ο χρυσός παραμένει αξιόπιστος

«Βλέπουμε πράγματα όπως ο στασιμοπληθωρισμός, τα υψηλά ελλείμματα και η γεωπολιτική σε πολλά διαφορετικά μέτωπα ως μεγαλύτερες αιτίες αβεβαιότητας από τα επιτόκια», συνέχισε ο Χαρτ, σημειώνοντας ότι η αγορά βλέπει τον χρυσό ως αξιόπιστο ανεξάρτητα από το σενάριο.

Τα μικρότερα συμβόλαια πολύτιμων μετάλλων του Ομίλου CME – τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Micro Gold και Micro Silver – παρουσίασαν μέσο ημερήσιο όγκο (ADV) 64.949 συμβολαίων και 8.167 συμβόλαια το 1ο τρίμηνο του 2024. Η ADV Απριλίου και για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Micro Gold και Micro Silver αυξήθηκε κατά 119 % και 162% από μήνα σε μήνα, αντιπροσωπεύοντας το δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο ADV από τότε που κυκλοφόρησαν τα προϊόντα.

Αυτή η έντονη ζήτηση για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα δεν έχει χαθεί από τους εμπόρους εμπορευμάτων που ωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Micro Gold και Micro Silver του χρηματιστηρίου σε νέα υψηλά.

«Έχουμε δει μια σημαντική άνοδο στα μικροσυμβόλαια», είπε ο Χαρτ, προσθέτοντας ότι παρόμοιοι όγκοι είχαν την τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2020. «Ενώ το ασήμι δεν σημαίνει απαραίτητα τα επιτόκια, αρχίζετε να βλέπετε το ασήμι να ανταποκρίνεται στον χρυσό… αναπτύσσει ιδιότητες ασφαλούς καταφυγίου και δεν θεωρείται πλέον απλώς βιομηχανικό μέταλλο».

Αυξάνεται η δημοτικότητα του χρυσού

Πέρα από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού, οι άνθρωποι συσσωρεύουν επίσης φυσικό χρυσό κατά σωρό. Ο λιανοπωλητής Costco στις ΗΠΑ πουλάει ράβδους 1 ουγγιάς από ράβδους σχεδόν 24 καρατίων, κερδίζοντας 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως και διαφοροποιώντας τις ροές εσόδων του, σύμφωνα με αναλυτές της Wells Fargo. Τα μπαρ, τα οποία διαθέτουν περίπλοκα σχέδια της Ελληνίδας θεάς της καλής τύχης Lady Fortuna, πωλούνται για περίπου 2.000 $ το καθένα, δεν επιστρέφονται και καλύπτονται από πέντε ανά μέλος της Costco.

Εν μέσω μιας τέτοιας φρενίτιδας αγορών, ο Iaccino αναμένει ότι και άλλοι λιανοπωλητές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, καθώς η ζήτηση για χρυσό φαίνεται αμείλικτη. «Νομίζω ότι η συσσώρευση ράβδων χρυσού έχει να κάνει με τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τους λιανοπωλητές και οι άνθρωποι εμπιστεύονται την Costco», είπε ο Iaccino. “Οι άνθρωποι ήθελαν περισσότερο φυσικό χρυσό παρά ETF.”

Παράγοντες που επηρεάζουν το ράλι του χρυσού

Η νέα, μετά την πανδημία εποχή έχει φέρει μια άνευ προηγουμένου ποσότητα αβεβαιότητας που έχει κάνει τον χρυσό (ακόμα και το ασήμι, που παραδοσιακά δεν θεωρείται ασφαλές καταφύγιο) όλο και πιο ελκυστικό. Το τι θα ακολουθήσει για τον χρυσό μένει να φανεί, αλλά διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά του να συνεχίσει το ράλι του.

«Το συναίσθημα των επενδυτών, η γεωπολιτική σταθερότητα, οι νομισματικές αξίες και άλλοι μακροοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την ανατίμηση του χρυσού», γράφει ο Iaccino σχετικά με τον ρόλο του χρυσού σε ταραγμένες εποχές . «Επιπλέον, η παγκόσμια φύση των αγορών χρυσού σημαίνει ότι, ενώ οι πολιτικές της Federal Reserve έχουν επιρροή, δεν είναι οι μοναδικοί καθοριστικοί παράγοντες των τιμών του χρυσού».

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post