Ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ

Η εύρωστη αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα από το 2009 και η άνοδος της τιμής του χρυσού αύξησαν το μερίδιο του πολύτιμου μετάλλου στα παγκόσμια διεθνή αποθέματα εις βάρος των νομισμάτων fiat. Μέχρι το τέλος του 2023 ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ και το επόμενο νόμισμα fiat που θα αμφισβητηθεί είναι το δολάριο ΗΠΑ.

 

Συχνά, όταν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές σχεδιάζουν  την κατανομή των διεθνών αποθεμάτων, εστιάζουν στο συνάλλαγμα (παραλείπεται ο χρυσός) και ξεκινούν όταν εισήχθη το ευρώ το 1999. Με βάση αυτά τα διαγράμματα, το μερίδιο του δολαρίου στα συνολικά αποθέματα φαίνεται να μειώνεται αργά, από μια κορύφωση 72% το 2001 σε 58% το 2023. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νόμισμα που να ανταγωνίζεται το δολάριο

 

Αλλά γιατί να μην συμπεριλάβετε τον χρυσό και να κοιτάξετε πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο; Συνδυάζοντας πολλαπλές πηγές, έχουμε μια γεύση από τη διάδοση των αποθεματικών νομισμάτων από το 1899 έως το 1935 (τόσο fiat όσο και χρυσός) και μια πλήρη εικόνα ξεκινώντας από το 1950.

 

Αυτό περιγράφει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αντί να φανεί μόνο η πτώση του δολαρίου με ρυθμό σαλιγκαριού, αποκαλύπτεται η ιστορική ισορροπία μεταξύ του χρυσού και των νομισμάτων fiat. Δεν είναι το δολάριο που συνήθως υποστηρίζει το διεθνές νομισματικό σύστημα, είναι ο χρυσός. Ο χρυσός αποτελούσε την πλειοψηφία των διεθνών αποθεμάτων, ακόμη και όταν η στερλίνα λεγόταν ότι ήταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα πριν από το δολάριο. Σε ένα γράφημα που καλύπτει περισσότερα χρόνια αλλά μόνο χρυσό και δολάριο, η βασιλεία του τελευταίου γίνεται ακόμη πιο σχετική.

 δείχνει ότι το μερίδιο του δολαρίου στα συνολικά αποθέματα έχει μειωθεί στο 48% το 2023—που οφείλεται στη μειωση της εμπιστοσυνης στα «πιστωτικά περιουσιακά στοιχεία» (νομίσματα fiat), λόγω ανησυχητικών φυσαλίδων ενεργητικού, κλιμάκωσης πολέμων και φόβου πληθωρισμού—ενώ ο χρυσός κάνει έδαφος.

Με βάση προσωπικούς υπολογισμούς επίσημων αποθεμάτων χρυσού που περιλαμβάνουν κρυφες εξαγορες, για παράδειγμα από την κινεζική κεντρική τράπεζα, το ποσοστό του χρυσού επί των συνολικών αποθεμάτων έφτασε το 18% το 2023, από 11% το 2008. Ο χρυσός αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει το ευρώ, το οποίο έχει κολλήσει στο 16%. Καθώς τα προβλήματα που στοιχειώνουν τα νομίσματα fiat δεν θα εξασθενίσουν σύντομα, είναι πιθανό ο χρυσός να ξεπεράσει το δολάριο και την επόμενη δεκαετία .

            AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post