ΜΕΤΑΛΛΑ Ο χρυσός υποχωρεί

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 2% σε χαμηλό μίας εβδομάδας τη Δευτέρα, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ωθώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις συναλλαγές σε ασφαλή καταφύγια υπέρ περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι μετοχές.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 2,6% στα 2.328,6335 δολάρια ανά ουγγιά, έτοιμη να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση του σε περισσότερο από ένα χρόνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,9% στα 2.343,00 δολάρια.

«Κάποιος κίνδυνος επικείμενων αντιποίνων στη Μέση Ανατολή έχει αφαιρεθεί, κάτι που έχει προσελκύσει κάποια δραστηριότητα πωλήσεων σε χρυσό. Αλλά το ερώτημα είναι πόσα περιθώρια υπάρχουν στην αρνητική πλευρά», δήλωσε ο Daniel Ghali, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε την αντίποινα του Ισραήλ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του Ιράν, σε μια κίνηση που φαινόταν να αποσκοπεί στην αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης.

Ο χρυσός δέχτηκε επίσης πίεση καθώς οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν υψηλότερα, μειώνοντας τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο και το περιουσιακό στοιχείο που δεν πληρώνει τόκους.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησαν τον χρυσό στο υψηλό ρεκόρ των 2.431,29 δολαρίων στις 12 Απριλίου.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα την δημοσίευση την Παρασκευή της έκθεσης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ (PCE) για ενδείξεις σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Austan Goolsbee, δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού έχει «σταματήσει» φέτος, καθιστώντας τον τελευταίο αξιωματούχο που απέσυρε νωρίτερα την εστίαση στην επερχόμενη ανάγκη για μειώσεις επιτοκίων.

«Ο χρυσός θα μπορούσε να επανέλθει σε υψηλά όλων των εποχών σε περίπτωση έκπληξης της έκθεσης PCE που δείχνει ψύξη του πληθωρισμού… Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η αγοραστική δραστηριότητα εκτός Ασίας θα παραμείνει ανθεκτική, καθώς ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμιση αντιστάθμισης που ανατιμάται από το νόμισμα στην Ασία», πρόσθεσε ο Ghali.

Άλλα μέταλλα σημείωσαν επίσης απότομη πτώση, με το ασήμι να σημειώνει πτώση 5% στα 27,22 δολάρια η ουγγιά, την πλατίνα 1% στα 922,05 δολάρια και το παλλάδιο να υποχωρεί 1,3% στα 1.012,64 δολάρια.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post