Ο χρυσός έχει την υψηλότερη πιθανότητα «τήξης»

Tα εμπορεύματα είναι γνωστό ότι κορυφώνονται μετά από μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα, αλλά μην κάνετε έκπτωση στον χρυσό βλέποντας το 10% να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς η αγορά έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα τήξης από τη δεκαετία του 1980.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 18% μεταξύ 1ης Μαρτίου και 12 Απριλίου, αυξήθηκε περίπου στα 400 δολάρια και χτύπησε νέα υψηλά όλων των εποχών λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, των αγορών ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες, των ανησυχιών για τον κολλώδη πληθωρισμό, της ραγδαίας αύξησης του αμερικανικού δημόσιου χρέους και της συνεχιζόμενης υποτίμησης.

Μετά το ράλι, οι μεγάλες τράπεζες αναθεώρησαν ανοδικά τις προοπτικές τους για την τιμή του χρυσού. Η Citigroup ζητά τώρα τιμή χρυσού 3.000 δολαρίων σε διάστημα έξι έως 18 μηνών, ενώ η Goldman αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.700 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και η UBS αναβάθμισε τον στόχο για το τέλος του έτους στα 2.500 δολάρια η ουγγιά.

Τη στιγμή της σύνταξης του κειμένου, ο χρυσός σποτ είχε υποχωρήσει από υψηλά ρεκόρ και διαπραγματευόταν σταθερά στα 2.330 δολάρια η ουγγιά.

Οι τράπεζες που αυξάνουν τους στόχους για την τιμή του χρυσού είναι κάπως ανησυχητικό όσον αφορά το κλίμα, δήλωσε ο Dillian, ο οποίος προβλέπει εξάντληση των τάσεων βραχυπρόθεσμα.

«Ο χρυσός θα φτάσει στην κορυφή, κάτι που θα συμβεί κάποια στιγμή στα 2.500 δολάρια», είπε ο Dillian στη Michelle Makori, Lead Anchor και Editor-in-Chief στο Kitco News. “Εστιάζω στο συναίσθημα και έχει γίνει λίγο πιο ζεστό. Οι άνθρωποι του χρυσού, συμπεριλαμβανομένου εμένα, ήταν λίγο πιο ανοδικοί στο Twitter. Νομίζω ότι θα δείτε μια εξάντληση του ανοδικού συναισθήματος βραχυπρόθεσμα και στη συνέχεια μια απόσυρση τιμής».

Ο Dillian, ο οποίος έχει 40% έκθεση στον χρυσό, συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του, αλλά σχεδιάζει να αντισταθμίσει. «Περιμένω διόρθωση περίπου 10%»

Παραβολική κίνηση σε χρυσό;

Ο Dillian συγκρίνει τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της τιμής του χρυσού με το κακάο, σημειώνοντας ότι μια παρόμοια παραβολική κίνηση στο πολύτιμο μέταλλο είναι δυνατή επειδή ο χρυσός εξετάζει την υψηλότερη πιθανότητα τήξης από τη δεκαετία του 1980.

Το κακάο αυξήθηκε από 2.000 δολάρια στα τέλη του 2022 σε περισσότερα από 10.000 δολάρια φέτος. “Τι θα γινόταν αν ο χρυσός κάνει ό,τι έκανε το κακάο; Για το κακάο, ήταν επίσης ένα τεχνικό ξέσπασμα. Επίσης συνέβαιναν θεμελιώδη πράγματα, αλλά ξέσπασε από μια βάση 47 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενοποίηση, τόσο πιο παρορμητική είναι η κίνηση και τόσο περισσότερο θα διαρκέσει», είπε. «Ο χρυσός ξέσπασε από μια 13ετή ενοποίηση και ανεβάζει [μόνο] εδώ και ένα μήνα».

Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν φέτος, εν μέρει λόγω των ελλειμμάτων προσφοράς – κακών συγκομιδών στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο οδήγησε επίσης σε ξηρότερο καιρό στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κόκκων κακάο στον κόσμο.

Ο Dillian υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία για τον χρυσό είναι εξίσου ισχυρά με το κακάο. Ωστόσο, στην περίπτωση του χρυσού, δίνει μεγάλη προσοχή στα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα χρέους των ΗΠΑ.

“Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για πληρωμές τόκων. Εάν επιστρέψετε στο 2019, ήταν 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Θα φτάσουμε στο σημείο όπου οι πληρωμές τόκων θα καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού ,” αυτός είπε.

Η συνέπεια αυτού θα οδηγούσε στην υιοθέτηση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στην άμεση χρηματοδότηση του χρέους.

Ο Ντίλιαν εξήγησε: “Βασιζόμαστε σε χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση. Και αν τα επιτόκια αυξηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι ήδη, τότε θα ήμασταν λειτουργικά αφερέγγυοι ως χώρα. Και τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ασκούσε πολιτική πίεση στην η Fed για να προσαρμόσει την καμπύλη αποδόσεων σε όλη την καμπύλη Αυτό είχε γίνει στο παρελθόν – τη δεκαετία του 1930 και τη δεκαετία του 1940, όταν δεσμεύαμε τα 30ετή ομόλογα στο 2%.

Ο Ντίλιαν πρόσθεσε ότι η Fed θα συνεχίσει να εκτυπώνει απεριόριστο χρηματικό ποσό για να αγοράσει απεριόριστο ποσό ομολόγων σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καμπύλης αποδόσεων.

“Έτσι γίνεται ο χρυσός αυτήν την παραβολική κίνηση. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί άμεσα. Δεν πρόκειται να συμβεί το 2024, αλλά νομίζω ότι θα συμβεί στον επόμενο προεδρικό κύκλο – κάποια στιγμή μεταξύ 2024 και 2028. “, σημείωσε.

Για τα επόμενα βήματα της Fed καθώς καθυστερούν οι μειώσεις επιτοκίων και οι φήμες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων αυξάνονται, δείτε το παραπάνω βίντεο. 

«Ο χρυσός θα ξεπεράσει το Bitcoin» σε μια χρονιά γεωπολιτικής αναταραχής 

Ο Dillian βλέπει τον χρυσό να έχει καλύτερη απόδοση από το Bitcoin σε μια χρονιά γεωπολιτικής αβεβαιότητας, επειδή δεν βλέπει το Bitcoin ως πραγματικό κατάστημα αξίας.

“Εάν βρισκόμαστε σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, τότε ο χρυσός θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το Bitcoin. Αν κοιτάξουμε το Bitcoin, δεν έχει λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο ως απάντηση στις πρόσφατες ειδήσεις Ιράν-Ισραήλ”, είπε. «Δεν θεωρώ ότι το Bitcoin είναι ένα απόθεμα αξίας».

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post