Διατήρηση του χρυσού σε υψηλή σταθεροποίηση

Εντός έξι εβδομάδων μετά τη σημαντική έκρηξη άνω των 2100 $, ο χρυσός ξεπέρασε τα 2300 $ και γρήγορα ξεπέρασε τα 2400 $,  υποδηλώνοντας ότι τα 2500 $ είναι ορατά . Μετά την εκτίναξη σχεδόν στα 2450 δολάρια την περασμένη Παρασκευld Futures έκανε ισχυρή αντιστροφή 75 δολαρίων, αλλά όχι βασική ανατροπή, καθώς οι τιμές του χρυσού δεν ξεπέρασαν τα χαμηλά της προηγούμενης ημέρας.

Ο χρυσός φαίνεται ότι θα κλείσει για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από την ανώτερη εβδομαδιαία  ζώνη του Bollinger , ένας αλγόριθμος που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την τιμή μεταξύ ενός ανώτερου και κατώτερου επιπέδου κατά 95% των περιπτώσεων. Η τιμή του χρυσού παγιώνεται τώρα μέσα σε ένα συμμετρικό τρίγωνο με αντίσταση στο υψηλό της περασμένης Παρασκευής στα 2450 $ και υποστήριξη στο χαμηλό της επόμενης συνεδρίασης Comex στα 2340 $.

Ο χρυσός παραμένει αρκετά υπεραγορασμένος, επομένως αυτή η περίοδος ενοποίησης είναι υγιές για να το ξεπεράσετε. Από τότε που ο χρυσός ξεκίνησε την κίνηση του στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αυξανόμενος κινητός μέσος όρος 18 ημερών, τώρα στα $2320, ήταν καλή υποστήριξη.

Ωστόσο, σε ισχυρές ανοδικές αγορές οι τιμές παραμένουν υψηλότερες παρά τις συνθήκες υπεραγοράς, καθώς ο φόβος του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα να αυξάνεται, ο χρυσός συνεχίζει να απορρίπτει τα επιτόκια «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και το αυξανόμενο δολάριο ΗΠΑ. Βιώνουμε ένα ισχυρό ξεπέρασμα μετά από μια σημαντική ενοποίηση κάτω από την βασική αντίσταση στα 2100 $, διάρκειας 43 μηνών.

Εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές θα μπορούσαν να πάνε βόρεια από 2500-2600 $. Όμως, εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ο χρυσός θα μπορούσε να πέσει μέχρι τα 2200 δολάρια και να παραμείνει σε ανοδική τάση καθώς οι  ΗΠΑ παραμένουν παγιδευμένες σε μια σπείρα χρέους .

Μετά από μια σημαντική έκρηξη, η τάση είναι ανοδική με αύξηση του όγκου και, μετά από μια περίοδο ενοποίησης, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την ανοδική τάση. Ο πόλεμος, η διχαστική γεωπολιτική και εσωτερική πολιτική, μαζί με το τερατώδες, εκτός ελέγχου παγκόσμιο χρέος, αναμένεται να συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς.

Αφότου αρκετοί αξιωματούχοι της Fed κατέθεσαν τα επιτόκια «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αυτή την εβδομάδα, το πραγματικό βάρος του αμερικανικού χρέους έχει έρθει στο επίκεντρο και δεν χάθηκε στην τιμή του χρυσού. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα μιας οικονομικής πρόκλησης με σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια του χρέους τους να πλησιάζουν στη λήξη τους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αυτό το χρέος θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί με επιτόκια σχεδόν διπλάσια από ό,τι όταν αναλήφθηκε αρχικά. Αν και το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν οι ΗΠΑ για το χρέος τους φαίνεται μέτριο στο 3,27%, αυτό είναι το υψηλότερο επιτόκιο που έχει δει η αγορά από το 2008.

Τότε, το χρέος των ΗΠΑ ήταν λίγο πάνω από τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι σήμερα, και έχει εκτιναχθεί σε  πάνω από 34,6 τρισεκατομμύρια δολάρια . Συγκεκριμένα, ενώ χρειάστηκε πάνω από έναν αιώνα για να φτάσει τα πρώτα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, τα πιο πρόσφατα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που χρηματοδοτήθηκε από το Wilson Center την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε: «Τα πρόσφατα στοιχεία δεν μας έδωσαν σαφώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντίθετα δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη…Εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός κάνει επιμείνουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε την πτώση της μετά την ομιλία του Πάουελ, ενώ η τιμή του χρυσού παρέμεινε σε υψηλή ενοποίηση κοντά στα 2400 δολάρια. Με τη γεωπολιτική και τη μακροοικονομική ένταση να αυξάνεται καθημερινά, ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα περισσότερα από όλα από τότε που ξεκίνησε η κίνηση του ξεσπάσματος στις αρχές Μαρτίου.

Κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 ανοίγει σε θετικό έδαφος μόνο για να κλείνει κάθε φορά. Ο δείκτης που παρακολουθείται περισσότερο στον κόσμο το έχει κάνει ήδη επτά φορές αυτόν τον μήνα, κάτι που είναι μικρότερο από το μηνιαίο ρεκόρ των οκτώ ημερών που σημειώθηκε το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς Dow Jones που χρονολογούνται από το 2008.

Με τους Dow, S&P 500 και Nasdaq να κινούνται κάτω από τους αντίστοιχους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τότε που σημείωσαν άνοδο 20% από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 1ου τριμήνου, ένα σήμα πώλησης θα επιβεβαιωθεί με S&P κλείνουν κάτω από 4.900.

Αφού επιβεβαιώθηκε τεχνικά μια σημαντική διάσπαση με ισχυρό κλείσιμο πάνω από τη βασική αντίσταση 4 ετών στα 2100 $ έως το τέλος του 1ου τριμήνου, η τιμή του χρυσού μύρισε αυτή την κορυφή στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς το μέταλλο του ασφαλούς καταφυγίου άρχισε να ξεπερνά τις επιδόσεις του S&P στο δεύτερο τρίμηνο. Ο χρυσός έχει αναρριχηθεί εντυπωσιακά κατά 82%  τα τελευταία πέντε χρόνια , ξεπερνώντας τον S&P 500.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου εισήλθε σε αχαρτογράφητη περιοχή αυτή την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, ένας πρώην πρόεδρος άρχισε να δικάζεται σε δικαστήριο για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία.

Αυτή θα είναι η πρώτη από  τις τέσσερις ποινικές δίκες εναντίον του κορυφαίου υποψηφίου του GOP Ντόναλντ Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με λίγο πάνω από τη μισή χώρα να βλέπει αυτές τις νομικές διαδικασίες να υποστηρίζονται από Δημοκρατικούς που επιδιώκουν να παρέμβουν στις εκλογές του 2024.

Ολόκληρος ο κόσμος θα παρακολουθεί τη δίκη, και αν ο Τραμπ πάρει θέση, θα είναι ίσως η δίκη με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά εάν ο κορυφαίος υποψήφιος του GOP κριθεί ένοχος και στη συνέχεια φυλακιστεί πριν από τις εκλογές;

Στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάσχεση ενός ισραηλινού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από το Ιράν, μαζί με τα αντίποινα, ο χρυσός παρέμεινε σε καλή προσφορά όταν οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν επίθεση στο Ιράν, κλιμακώνοντας την εχθρότητα προς τον ολοκληρωτικό πόλεμο με τους φόβους της αγοράς να κλιμακώνονται.

Επιπλέον, η επέμβαση των ΗΠΑ στην υπεράσπιση του Ισραήλ κατά τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της 13ης Απριλίου μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογία για να υπερασπιστεί τη Ρωσία το Ιράν έναντι οποιασδήποτε άμεσης επίθεσης από το Ισραήλ.

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει “σχεδόν όλα” τα drones και τους πυραύλους και δεσμεύτηκε να συγκαλέσει συμμάχους για να αναπτύξουν μια ενιαία απάντηση,  η Ρωσία έστειλε μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της εξόρυξης έχουν επίσης παγιώσει τα πρόσφατα υπερμεγέθη κέρδη. Αν και οι μετοχές του χρυσού ξεπέρασαν τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου από τις αρχές Μαρτίου, οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ξεπερνούν τις επιδόσεις τους, όπως υπαγορεύει η ιστορία μετά από προηγούμενα μεγάλα ξεσπάσματα χρυσού.

Με τους συμμετέχοντες του κλάδου να έχουν δεσμευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να περιμένουν μια ακραία υπεραγορασμένη τιμή χρυσού στη γραμμή αλιείας, οι περισσότερες ποιοτικές εκδόσεις junior έχουν επίσης καθυστερήσει σε χρυσό αυτή την εβδομάδα.

Βλέπουμε ισχυρές αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα, τα hedge funds επιστρέφουν επίσης στην αγορά και οι ράβδοι χρυσού της Costco αντιμετωπίζονται με ενθουσιώδεις αγορές έως και 200 ​​εκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις το μήνα.

Όταν ένας ταύρος συνεχίσει μετά την επιβεβαίωση ενός μεγάλου ξεσπάσματος, είναι ζωτικής σημασίας να αλλάξει η νοοτροπία κάποιου από πτωτικό σε ανοδικό. Εάν αμφιβάλλετε για τον ταύρο, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε νοοτροπία. Από τη στιγμή που η αγορά έχει μετατραπεί από μαύρη πτωτική σε νέα ανοδική, η πίστη στον ταύρο είναι απαραίτητη, διαφορετικά θα καταλήξετε να γίνετε θύμα των δικών σας συναισθημάτων.

Τελικά, η ανοδική ορμή του χρυσού θα πρέπει να μεταφραστεί στα αποθέματα χρυσού με μεγαλύτερη συνέπεια. Τώρα που ο φόβος έχει εισχωρήσει στο χρηματιστήριο, τα υπερμεγέθη κέρδη τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτογράφησης θα πρέπει να αρχίσουν να εναλλάσσονται στο σχετικά μικροσκοπικό συγκρότημα εξόρυξης.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post