Xρυσός αντιστάθμιση πληθωρισμού

Ωφέλη απο την επενδυση σε χρυσό

Οι άνθρωποι κατέχουν χρυσό ως αποθήκη αξίας για χιλιάδες χρόνια. Έχει επίσης πραγματικές χρήσεις σε κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη, γεγονός που παρέχει ακόμη πιο απτή αξία. Και σε αντίθεση με τα νομίσματα fiat, υπάρχει  περιορισμένη προσφορά χρυσού.

Για αυτούς τους λόγους, ο χρυσός θεωρείται εδώ και καιρό μια ασφαλής επένδυση κατά του πληθωρισμού . Το πρόβλημα είναι ότι ο χρυσός έχει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά το κατά πόσο μπορεί πραγματικά να προσφέρει μια καλή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.

Το ιστορικό ρεκόρ Χρυσού ως αντιστάθμιση πληθωρισμού

Στα μέσα του 2022, οι μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έφταναν σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ γνώρισαν πληθωρισμό εκτός ελέγχου ήταν η δεκαετία του 1970 και οι αρχές της δεκαετίας του 1980. Η αναδρομή σε αυτήν την περίοδο παρέχει μια εικόνα  γιατί οι επενδυτές σκέφτονται τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου και οι ελλείψεις ενέργειας οδήγησαν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε περίπου 8,8% από το 1973 έως το 1979. Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών, ο χρυσός κέρδισε πολλούς επενδυτές ως κορυφαίος αντιστάθμισης πληθωρισμού, καθώς το κίτρινο μέταλλο δημιούργησε μια εντυπωσιακή ετήσια απόδοση εως και 35%.

Οι επιδόσεις του Gold από εκείνη την εποχή ήταν χαμηλές. Από το 1980 έως το 1984, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 6,5%, αλλά οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν κατά 10% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Οι αποδόσεις όχι μόνο υπολείπονταν του ρυθμού πληθωρισμού, αλλά υποαπέδωσαν επίσης τα ακίνητα , τα εμπορεύματα και τον S&P 500 .

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν  περίπου 4,6% από το 1988 έως το 1991, αλλά οι τιμές του χρυσού μειώθηκαν περίπου 7,6% ετησίως κατά μέσο όρο.

«Μια αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού θα αυξανόταν συνήθως σε αξία σύμφωνα με την απότομη άνοδο των τιμών καταναλωτή», «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις πιο πρόσφατες,  στιγμές πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο χρυσός απέφερε αρνητική απόδοση για τους επενδυτές».

Η απόδοση του χρυσού ως αντιστάθμιση πληθωρισμού σήμερα

Ωφέλη απο την επενδυση σε χρυσό

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ( CPI ), ένα δημοφιλές μέτρο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο 4,2% σε ετήσια βάση απο  τον Απρίλιο του 2021, το πρώτο του ετήσιο κέρδος άνω του 4% από το 2008. Έκτοτε, η μέση ετήσια αύξηση του ΔΤΚ στις ΗΠΑ ήταν περίπου 6,8% . Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 1% την ίδια περί . η αδύναμη απόδοση του χρυσού πρόσφατα αποκαλύπτει τις αδυναμίες του ως αντιστάθμισης πληθωρισμού.

«Οι τιμές του χρυσού στην πραγματικότητα διαπραγματεύονται λοξά προς τα κάτω για σχεδόν δύο χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών».

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι ο χρυσός μπορεί να είναι αποτελεσματικός  σε αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αλλά μόνο σε έναν εξαιρετικά μεγάλο χρονικό ορίζοντα άνω της δεκαετίας.

Σε μικρότερες περιόδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό τιμή του χρυσού παρουσιάζει  διακυμάνσεις. Από το 1972, ο λόγος της τιμής του χρυσού προς τον ΔΤΚ ήταν κατά μέσο όρο 3,6. Η τρέχουσα αναλογία χρυσού προς ΔΤΚ είναι 6,5. Εάν ο χρυσός ήταν μια απλή, αξιόπιστη αντιστάθμιση του πληθωρισμού, η αξία του θα παρέμενε περίπου σταθερή σε σχέση με τον ΔΤΚ.

Χρυσός έναντι Bitcoin: Τι είναι καλύτερο για τον πληθωρισμό;

Ο χρυσός μπορεί να μην πρόσφερε την καλύτερη προστασία έναντι του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά σίγουρα ξεπέρασε τις επιδόσεις ενός άλλου ευρέως διαφημιζόμενου αντιστάθμισης πληθωρισμού: το Bitcoin .

Ορισμένοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι η κρυπτογράφηση είναι η καλύτερη αντιστάθμιση πληθωρισμού επειδή η προσφορά της είναι σταθερή. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι ελεύθερες να αυξήσουν την προσφορά χρημάτων  και οι εξορύκτες μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερο χρυσό, αλλά το συνολικό ποσό του Bitcoin και ορισμένων άλλων κρυπτονομισμάτων έχει  περιορισμένο όριο.

Οι λάτρεις συχνά αναφέρονται στο Bitcoin ως «ψηφιακός χρυσός». Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη απόδοση του Bitcoin ως αντιστάθμισης πληθωρισμού ήταν άβυσσος. Από τότε που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να θερμαίνεται το 2021, η τιμή του BTC έχει πέσει κατακόρυφα κατά 47% από ενα έτος στο επόμενο έτος.

Το Bitcoin και άλλα κορυφαία κρυπτονομίσματα έχουν αφήσει τον χρυσό στη σκόνη μακροπρόθεσμα. Το BTC αυξήθηκε κατά 479% τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σύγκριση με ένα απλό μικρό κέρδος 38% για τον χρυσό.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια παρουσίασαν την πρώτη δοκιμή του Bitcoin ως αντιστάθμισης πληθωρισμού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απότομης αύξησης των τιμών – και έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι παρά ο ψηφιακός χρυσός.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι αντισταθμιστές πληθωρισμού;

Ούτε ο χρυσός ούτε ο λεγόμενος ψηφιακός χρυσός βοήθησαν τους επενδυτές να αποκρούσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα περίοδο πληθωρισμού. Ποιες είναι λοιπόν οι κάποιες   εναλλακτικές;

Η καλύτερη μακροπρόθεσμη αντιστάθμιση του πληθωρισμού ήταν ιστορικά το χρηματιστήριο .

«Πάντα εκπλήσσομαι πόσο συχνά οι επενδυτές ξεχνούν ότι οι απλές  και  παλιές μετοχές αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα»,  «Φυσικά, οι αποτιμήσεις των μετοχών μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τα οικονομικά νέα της ημέρας, αλλά σε πολλούς οικονομικούς κύκλους, οι δείκτες της αγοράς έχουν ξεπεράσει σημαντικά τον πληθωρισμό».

Ο S&P 500 μπορεί να είναι ασταθής και απρόβλεπτος βραχυπρόθεσμα. Αλλά οι αποδόσεις του S&P 500 ήταν αξιοσημείωτα συνεπείς και κερδοφόρες όταν μετρήθηκαν σε δεκαετίες.

Από το 1926, η κυλιόμενη ετήσια 30ετής απόδοση του S&P 500 παρέμεινε μεταξύ περίπου 8% και 15%. Επιστροφές σαν αυτές είναι υπεραρκετές για να αντισταθμιστούν όλες εκτός από τις  ακραίες περιόδους πληθωρισμού.

Για τους επενδυτές που δεν αισθάνονται άνετα με την αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει σχεδιάσει έναν τύπο ομολόγου ειδικά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

“Το επιτόκιο προσαρμόζεται κάθε έξι μήνες με τον πληθωρισμό και μπορείτε να αγοράσετε έως και 10.000 $ ανά άτομο ανά ημερολογιακό έτος”.

Τα ομόλογα I αποδίδουν επί του παρόντος 9,62% και είναι εγγυημένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αλλά οι επενδυτές πρέπει να τα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. χάνετε τους τελευταίους τρεις μήνες ενδιαφέροντος εάν κάνετε εξαργύρωση εντός πέντε ετών.

Οφέλη από την επένδυση σε χρυσό

Ο χρυσός ήταν μια ασυνεπής αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμα οφέλη από τη διατήρηση μιας μικρής ποσότητας κίτρινου μετάλλου στο χαρτοφυλάκιό σας. Ο χρυσός είχε ιστορικά χαμηλή ή και αρνητική συσχέτιση τόσο με τις μετοχές όσο και με τα ομόλογα, υποδηλώνοντας ότι προσφέρει αξία ως  ενα εργαλείο διαφοροποίησης.

Οι τιμές του χρυσού διατηρήθηκαν αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της πανδημίας Covid-19 στην αγορά στις αρχές του 2020, για παράδειγμα. Από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου 2020, ο S&P 500 υποχώρησε 23% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε  λιγότερο από 0,1%.

Η ζήτηση για χρυσό από επενδυτές, κεντρικές τράπεζες, κοσμηματοπωλεία και εταιρείες τεχνολογίας αυξάνεται επίσης. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε 12% σε ετήσια βάση σε 2.189 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ανάλογα με τους ατομικούς σας στόχους, υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι να επενδύσετε σε χρυσό . Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ράβδους χρυσού, φυσικές ράβδους ή νομίσματα που μπορούν να φυλαχθούν σε χρηματοκιβώτιο ή τράπεζα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φυσικά αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο χρυσού (ETF) που κατέχουν χρυσό χρυσό για λογαριασμό των επενδυτών.

Οι επενδυτές που θέλουν να κάνουν κερδοσκοπία στην αγορά χρυσού μπορούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού. Αυτά τα συμβόλαια παρέχουν σημαντική μόχλευση, επιτρέποντας στους επενδυτές να ελέγχουν μεγάλες ποσότητες χρυσού με ένα σχετικά μικρό χρηματικό ποσό.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post