τιμή χρυσού 150 δολάρια υψηλότερη

τιμή χρυσού 150 δολάρια υψηλότερη

Το δολάριο ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος που συγκρατεί τον χρυσό αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Wells Fargo εξακολουθεί να προβάλλει το πολύτιμο μέταλλο για να τελειώσει το έτος πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Παρά τα κέρδη αυτής της εβδομάδας, ο χρυσός εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά καθώς οι αγορές περιμένουν την κεντρική ομιλία του προέδρου της Federal Reserve  στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή. Τη στιγμή της γραφής, ο χρυσός διαπραγματευόταν λίγο πάνω από το  1.752 δολαρίων ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,22% την ημέρα.

Αν όχι ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ στα υψηλά 20 ετών, ο χρυσός θα ήταν περίπου 150 δολάρια υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών του, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής  περιουσιακών στοιχείων της Wells Fargo, John LaForge.

“Εξακολουθώ να είμαι σοκαρισμένος που ο χρυσός δεν θέλει να κινηθεί. Το δολάριο ΗΠΑ είναι αυτό που εμποδίζει τον χρυσό. Ο χρυσός θα ήταν αρκετά πιο κοντά στα 1.900 δολάρια αν δεν υπήρχε η άνοδος του δολαρίου”, δήλωσε ο LaForge την Τετάρτη. “Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι αυτό το περιουσιακό στοιχείο του χαμαιλέοντα. Για τους  έξι τελευταίους  μήνες, κινείται με πραγματικές τιμές. Και ακριβώς όταν το καταλάβατε, κινείται μαζί με το δολάριο. Και μόλις το καταλάβετε αυτό, κινείται με κάποια κρίση. Για κάτι τόσο σιωπηλό , είναι εκπληκτικό πόσο συχνά αλλάζει ομάδα».

Ο στόχος της Wells Fargo στο τέλος του έτους παραμένει στο ύψος 2.000-2.100 δολάρια η ουγγιά, αλλά εάν το δολάριο ΗΠΑ συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά, αυτός ο στόχος θα μπορούσε να είναι και ανέφικτος.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το δολάριο έγινε το πιο δημοφιλές παιχνίδι ασφαλείας καθώς άλλες οικονομίες αγωνίζονται με πιο προβληματικές τους ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Και το δολάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει δυνατά την ισχύ του για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον LaForge.

“Η βασική μας υπόθεση είναι ότι εαν  οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση κάπου τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Συνήθως το δολάριο χάνει δύναμη όταν τα σημάδια  λένε ότι βγαίνουμε από την ύφεση. Έτσι, εάν η βασική μας περίπτωση είναι σωστή, θα μπορούσατε να δείτε το δολάριο να αρχίζει να λειτουργεί πιο αδύναμα το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους εν αναμονή αυτού»

Μέχρι τότε, το δολάριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το αμυντικό περιουσιακό στοιχείο.

Για τον χρυσό, μια ύφεση δεν σημαίνει  και απαραίτητα κακό. Αλλά όλα εξαρτώνται από το είδος της ύφεσης που θα δουν οι ΗΠΑ. Ένα ήπιο θα μπορούσε να είναι και επωφελές για την τιμή του χρυσού.

Από την πλευρά του πληθωρισμού, η Wells Fargo δεν βλέπει τις πιέσεις στις τιμές να υποχωρούν στον στόχο του 2% της Federal Reserve. Ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός φαίνεται κοντά στο 3%-4%.

Μετά τη συνεδρίαση του Jackson Hole και της Fed τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμείνει σε  πιο μετρημένες αυξήσεις επιτοκίων κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, μετά από μια σειρά από ανόδους  75 μονάδων βάσης. Ωστόσο, η γενική προτεραιότητά της θα παραμείνει με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, είπε ο LaForge.

“Δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Μπορεί να ακούσετε μια ή δύο λέξεις στο Jackson Hole. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νούμερο ένα είναι σίγουρη ανησυχία  είναι ο πληθωρισμός. Είχαμε μόνο μια εκτύπωση που έδειξε ότι ίσως φτάσαμε στο απόγειο”, δήλωσε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα  είναι ο χώρος κρυπτογράφησης μετά την τέταρτη bear market του. «Θα υποστήριζα ότι φτάσαμε στο σημείο με την κρυπτογράφηση όπου έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να αποδείξει ότι υπάρχει αξία εκεί», είπε.

Το τελευταίο σημαντικό χτύπημα ταχύτητας για αυτήν την αγορά είναι η ρύθμιση. Και αυτό θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει μέσα στον επόμενο χρόνο, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την τιμή. “Σε αυτή τη συγκυρία, η ρύθμιση είναι το νούμερο ένα πράγμα. Υπάρχουν συστήματα που η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει. Και τα χρήματα είναι ενα μεγάλο. Υπάρχει μια  μάχη σε εξέλιξη”, είπε ο LaForge.

Η ρύθμιση πρέπει να είναι αρκετά ελαφριά ώστε να επιτρέπει σε κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως η ανεξαρτησία και η αποκέντρωση να παραμένουν στο κέντρο της κρυπτογράφησης.

“Αυτό που διαφαίνεται τα επόμενα δύο χρόνια είναι η κυβέρνηση να έρθει και να ρυθμίσει. Το ερώτημα είναι πόσο θα μπορέσει ; Ακολουθούν μια ελαφριά προσέγγιση όπως έκαναν με το Διαδίκτυο ή μια βαριά προσέγγιση; Έχετε το παράδειγμα του Αλλά αυτό συνέβη με τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, κάτι που είναι σημαντικό, αλλά αναμφισβήτητα όχι τόσο σημαντικό όσο είναι τα χρήματα», τόνισε ο LaForge. “Εάν η ρύθμιση είναι ανοιχτή, αυτή είναι μια  νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Και θα το μάθουμε μέσα στον επόμενο χρόνο και θα αρχίσουμε να το βλέπουμε  αρχικά στην τιμή.”

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post