Παλλαδίο τιμές ιστορικά υψηλά

Η τιμή του παλλαδίου θα παραμείνει σε «ιστορικά υψηλά» επίπεδα για τα επόμενα δυο χρόνια

 Αφού έφτασε σε νέα υψηλά ρεκόρ φέτος, οι τιμές του παλλαδίου έχουν θετική τροχιά καθώς το πολύτιμο μέταλλο θα παραμείνει έλλειμματικό για τα επόμενα δύο χρόνια.Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί ενώ η προσφορά παραμένει σιωπηλή, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών.Η πορεία του Palladium για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να ανέβει από τα 2.000 δολάρια στα 2.500 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του 2024.«Οι τιμές του παλλαδίου θα  παραμείνουν ιστορικά υψηλές μέχρι το 2023-24, καθώς τα χρησιμοποιήσιμα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται». «Προβλέπουμε ότι η ζήτηση παλλαδίου θα αυξηθεί  τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η αύξηση της προσφοράς αναμένεται να παραμείνει σιωπηλή, διατηρώντας την αγορά σε έλλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια. θα ανέβει ακόμη περισσότερο».Η ζήτηση για παλλάδιο δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, κάτι που θα αφορά τα επόμενα δύο χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση του παλλαδίου στους καταλύτες οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται ευρέως σε καταλυτικούς μετατροπείς από την αυτοκινητοβιομηχανία. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν απαιτούν καταλύτες.
«Προβλέπουμε ότι η ζήτηση που σχετίζεται με τους αυτοκαταλύτες θα αυξηθεί περισσότερο στην Κίνα, εν μέρει επειδή βλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη εκεί να ανακάμπτει από τα πρόσφατα χαμηλά, ακόμη και αν παραμένει ιστορικά υποτονική». “Επιπλέον, η ιδιοκτησία αυτοκινήτου είναι ακόμα χαμηλή στην Κίνα σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, επομένως, παρόλο που τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) αποτελούν ένα αυξανόμενο μερίδιο των αγορών νέων οχημάτων στην Κίνα, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για πρόσθετες αγορές οχημάτων “Η προσφορά του ορυχείου παλλαδίου φαίνεται να είναι υποτονική, με τους περισσότερους από τους ανθρακωρύχους παλλαδίου να δημοσιεύουν καθοδηγήσεις παραγωγής για το 2022.«Προβλέπουμε πτώση 3-4% της προσφοράς από ορυχεία της Νότιας Αφρικής, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/5 της παγκόσμιας προσφοράς από ορυχεία». «Η ιστορία της προσφοράς εξόρυξης για φέτος είναι παρόμοια σε άλλες χώρες, αν και προβλέπουμε μια μικρή αύξηση της παραγωγής στη Ρωσία, κυρίως επειδή η Nornickel, η οποία κυριαρχεί στην προσφορά παλλαδίου από τα ορυχεία εκεί, ανέφερε παραγωγή 8% από έτος σε έτος. ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».Ωστόσο, το 2023 και το 2024, η προσφορά από ορυχεία εκτός Ρωσίας θα αρχίσει να ανακάμπτει πολύ αργά.Η ανακυκλωμένη προσφορά θα αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής προσφοράς. “Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι επί του παρόντος υψηλές. Αυτό θα δώσει μόνο κίνητρο στους ιδιοκτήτες οχημάτων ICE … να στραφούν σε όλο και περισσότερο ηλεκτρικά οχήματα. Καθώς αυτή η αλλαγή επιταχύνει, όλο και περισσότερο ανακυκλωμένο παλλάδιο από αυτοκαταλύτες θα βγαίνει στην αγορά”Συνολικά, θεωρούμε  ότι η αγορά παλλαδίου θα παραμείνει σε μικρό έλλειμμα το 2024.Το παλλάδιο ήταν πολύ ασταθές φέτος, με τις τιμές spot να έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ σχεδόν 3.000 $ η ουγγιά τον Μάρτιο. Οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των φόβων ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία θα μείωναν την προσφορά από έναν μεγάλο παραγωγό.Έκτοτε, οι ημερήσιες κινήσεις των 100 δολαρίων αποτελούν συχνό φαινόμενο στην αγορά παλλαδίου, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και τα lockdown της Κίνας για τον COVID-19 επιβαρύνουν αυτή  την αγορά.

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονταν στα 2.139 δολάρια η ουγγιά, αυξημένα κατά 114 δολάρια την ημέρα.

Share this post