Χρυσή λίρα… Αν δεν γνωρίζετε την συμαντικότητα της της, ρωτήστε και κάποιους παλαιότερους.

Όσοι είμαστε μεγαλύτεροι, θυμόμαστε τι σήμαινε μια χρυσή λίρα. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60, αποτελούσε τη βασική μορφή αποταμίευσης . Η περιουσία, η προίκα, η κληρονομιά, ο πλούτος μετριούνταν σε ωχρές, για μια γενιά που έβλεπε το χρήμα να χάνει την αξία του από γεγονότα όπως το Κραχ, οι μεγάλοι πόλεμοι.

 

Η πρώτη λίρα της Ιστορίας
λίρα όλων των εποχών απεικονίζει μια προσωπικότητα, άλλαξε το ρου της ιστορίας. Πρόκειται για τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, που δημιούργησε τη νέα μονάδα μετά από εισήγηση των συμβούλων της, Η κοπή γινόταν στο νομισματοκοπείο του Λονδίνου, στον περίφημο Πύργο του Λονδίνου . Η λίρα εσώσε το αγγλικό νομισματικό σύστημα που παρέπαιε από την οικονομική αστάθεια και τον πληθωρισμό. Αποδείχτηκε ένα από τα πλέον ανθεκτικά νομίσματα, καθώς δεν έχασε την αξία της. Η χρυσή λίρα έθεσε τα θεμέλια των Βρετανών, που κυριάρχησαν στο κοσμο για πέντε αιώνες.

Όλες οι κεντρικές τράπεζες στον Κόσμο έχουν αποθεματικά σε χρυσό

  • Η παραγωγή του χρυσού θα περιορίζεται, αφού δεν υπάρχουν νέα κοιτάσματα χρυσού.
  • Υπάρχει μείωση της παραγωγής κατά 6% από το 2001 και αύξηση της ζήτησης.
  • Η πολιτική αστάθεια στις χώρες που έχουν αποθέματα επιδρά ανοδικά στην τιμή.
  • Άνοδο της τιμής προκαλούν και οι πολιτικές εντάσεις στο Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Ισραήλ.
  • Μόνο μία χώρα, η Ινδία, ανεβάζει τη ζήτηση, καθώς έχει τεράστιο πληθυσμό και ο χρυσός χρησιμοποιείται σαν γαμήλιο δώρο. Η καταναλωτική ζήτηση στην Ινδία τρέχει άνω του 70%.

Share this post