Αγορά κοσμημάτων

Η λάμψη τους δεν σε αφήνει ανεπηρέαστο. Ποιος έχει περάσει μπροστά από βιτρίνες χωρίς να αντισταθεί στη γοητεία των κοσμημάτων; Ο πόθος των περισσότερων γυναικών κυρίως να τα αποκτήσουν πηγάζει από τη φιλαρέσκειά τους. Φαίνεται όμως ότι και η οικονομική ασφάλεια που νιώθει ο κάτοχος ενός σετ κοσμημάτων δεν είναι αμελητέα σε ό,τι αφορά την αγορά του.

Αν είστε και εσείς φίλος των χρυσών κοσμημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ότι αν κάνετε προσεκτικούς χειρισμούς θα έχετε ένα καλό στολίδι αλλά και μια καλή επένδυση. Κάποιος που επιθυμεί να επενδύσει σε χρυσό, είναι η αγορά ποσοτήτων του ίδιου του μετάλλου. Η αγορά ενός κοσμήματος συνεπάγεται ότι ο αγοραστής πληρώνει και τη δουλειά του χρυσοχόου ο οποίος έχει φτιάξει το κόσμημα. Η εργασία όμως δεν αποτιμάται πάντα σωστά από την αγορά όταν θελήσει κανείς να πουλήσει το κόσμημα.

Ο χρυσός είναι ένα είδος το οποίο επηρεάζεται από τις οικονομικές συγκυρίες ­ αλλά σε σχέση με τα άλλα προϊόντα είναι πιο σταθερό. Αυτήτ ην περίοδο στην Ελλάδα, μετά τηνυποτίμηση,όσοι είχαν επενδύσει βγήκαν αρκετά κερδισμένοι.

Στα κοσμήματα βέβαια ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει την αξία τους, εκτός από την ποσότητα του χρυσού, είναι ο τρόπος που έχει δουλευτεί το αντικείμενο. Αυτό που επηρεάζει την αξία ενός κοσμήματος είναι η επεξεργασία του χρυσού, το σχεδίο, η παλαιότητα του κοσμήματος και το όνομα του σχεδιαστή, το οποίο αδυνατίζει το πορτοφόλι σας κατά την αγορά ενός κοσμήματος αλλά ενδέχεται να σας το ανταποδώσει όταν θελήσετε να πουλήσετε.

 

Ψεύτικα κοσμήματα

Για να μην αγοράσετε όμως επίχρυσα αντί για χρυσό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πρώτα πρέπει να ελέγξετε τους βαθμους του χρυσού, που είναι σφραγισμένο πάνω στο κόσμημα. Πέραν αυτου ο αγοραστής του χρυσού μπορεί να ζητήσει και πιστοποιητικό εγγύησης.

 

Μετά τη σωστή αγορά ακολουθεί η καλή συντήρηση ενός κοσμήματος. Ο χρυσός είναι ανθεκτικός και δεν φθείρεται αλλά μπορεί να παρουσιαστούν μικροφθορές. Ο ιδρώτας ,τα καλλυντικά δημιουργούν λίπος και μπορεί να αλλάξει το χρώμα . Γι’ αυτό πρέπει να τα βουτάμε σε διάλυμα χλιαρού νερού με απορρυπαντικό πιάτων με οινόπνευμα. «Καλό θα ήταν επίσης να τα φυλάμε σε κουτιά για να μη φθείρονται από πέτρες άλλων. Στη διατήρηση της λάμψης τους συμβάλλει ακόμη η επίσκεψη για γιάλισμα στονκοσμηματοπωλείο.

 

Πώληση Κοσμημάτων

Αν επιθυμείτε την αγορά ενός κοσμήματος θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα και να πουλήσετε όποτε θελήσετε το κόσμημα που διαθέτετε. Σε αυτό το σημείο θα διαπιστώσει κανείς ότι καταπίπτουν πολλοί μύθοι σχετικά με την αξία ενός κοσμήματος· Η πώληση ενός κοσμήματος και μάλιστα σε τιμή η οποία θα είναι καλύτερη από αυτήν της αγοράς δεν είναι τόσο απλή όσο είναι η αγορά του. Το αντίθετο μάλιστα.

 

Αν έχετε αποφασίσει ότι το χρυσό κόσμημά σας θα αλλάξει χέρια, θα πρέπει να αναζητήσετε διάφορες λύσεις. Κοσμήματα μικρής αξίας δύσκολα θα πιάσουν την τιμή αγοράς. Αν η ποιότητα και η τέχνη του δεν είναι οι καλύτερες, η λύση είναι να το δώσετε για λιώσιμο. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος είναι η αξία του χρυσού. Για να είστε βέβαιοι για την αξία που θα πάρετε, ενημερωθείτε για τη χρηματιστηριακή τιμή της ημέρας. Πρέπει να υπολογίσετε ότι μπορεί να υπάρξει μια μείωση 5%-7% της τιμής του χρυσού σας.  Αυτό μας δίνει ίσως και έναν τρόπο τον οποίο μπορούμε να ακολουθούμε όταν αγοράζουμε ένα χρυσό κόσμημα. Θα πρέπει ο κοσμηματοπώλης να μας πει την ακριβή ποσότητα χρυσού την οποία περιέχει το κόσμημα. Ξέροντας τη χρηματιστηριακή τιμή , μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο μέρος της τιμής του κοσμήματος αφορά το μέταλλο και ποιο αφορά την κέρδος του κατασκευαστή και του πωλητή . Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αξίας του χρυσού στη τιμή πώλησης του κοσμήματος τόσο καλύτερη είναι η αγορά που κάνουμε.

 

Έλεγχος καθαρότητας του χρυσού

Η περιεκτικότητα ενός κοσμήματος είναι¨ τα 22 Κ 916 βαθμούς, τα 18 Κ 750 και τα 14 Κ 585. . Επειδή ο χρυσός είναι πολύ μαλακό μέταλλο, αναμειγνύεται με άλλα τα οποία, είναι υπεύθυνα και για τους χρωματισμούς. Χρυσός, χαλκός και ασήμι είναι το κράμα (κίτρινο) .Ο γνωστός λευκόχρυσος είναι, ο πιο ακριβός γιατί αυτή την εποχή, το παλλάδιο ­ το μέταλλο που χρησιμοποιείται ­ έχει σχεδόν ίδια τιμή με του χρυσό.

Σε κάθε κόσμημα είναι υποχρεωτικό να σφραγίζεται εκτός από τους βαθμούς και έναν κωδικός αριθμός που δηλώνει την ταυτότητά του κατασκευαστή

Δημοπρασίες κοσμημάτων

Μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε κοσμήματα σε δημοπρασίες. αυτό προϋποθέτει ότι διαθέτετε ένα κόσμημα κάποιας, αξίας. Αν το κομμάτι σας έχει κάποια αξία, π.χ. πάνω από 300.ευρω μπορείτε να το αποταθείτε σε γνωστούς ευρωπαϊκούς οίκους στο εξωτερικό. Οπως ο οίκος Sotheby’s που διοργανώνει στο Λονδίνο δημοπρασίες κοσμημάτων.

Share this post