Η τιμή του χρυσού μειώνεται

Η τιμή του χρυσού μειώνεται περισσότερο σε δύο χρόνια λόγω των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας, η Κίνα αγοράζει παύση

Ο χρυσός υποχώρησε τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς η αιφνιδιαστική ισχύς σε μια βασική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ διέψευσε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορέσει να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού σύντομα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο αυξήθηκαν μετά την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για την απασχόληση τον Μάιο έδειξε ότι η αύξηση της απασχόλησης ξεπέρασε τις προσδοκίες και οι μισθοί ήταν υψηλοί. Ο χρυσός χρυσός υποχώρησε έως και 3,1%, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2022, ενώ τα βασικά μέταλλα υποχώρησαν επίσης.

«Μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τον ενθουσιασμό για τη μείωση των επιτοκίων που είχε δημιουργηθεί την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank AS. «Αυτή η έκθεση καταργεί τις ελπίδες για νωρίτερα μειώσεις επιτοκίων, με σταθερή αύξηση των μισθών και ισχυρή απασχόληση που χρειάζονται υψηλά ποσοστά για να μειωθούν».

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας καθώς εξετάζουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές αναζητούν την πεποίθηση για μια ήπια προσγείωση που θα δικαιολογούσε τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού συνήθως ενισχύει τον χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Μετά από άνοδο σε ρεκόρ πάνω από 2.450 δολάρια η ουγγιά, ο χρυσός διαπραγματεύεται σε ένα αρκετά στενό εύρος εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με την τροχιά των επιτοκίων της Fed. Οι έμποροι ανταλλαγής δεν έχουν πλέον πλήρη τιμή σε μια μείωση επιτοκίων πριν από τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ των βασικών μετάλλων, ο χαλκός υποχώρησε έως και 3,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαΐου και ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2022.

Η εξασθένιση της όρεξης της Κίνας

Ο χρυσός διαπραγματευόταν ήδη χαμηλότερα νωρίτερα την Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν αγόρασε χρυσό τον περασμένο μήνα,και που διήρκεσε 18 μήνες και βοήθησε στο ράλι του πολύτιμου μετάλλου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε αποθεματοποιήσει τα αποθέματά της από τον Νοέμβριο του 2022, οδηγώντας σε μια αναταραχή αγορών από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Η αρχική μου σκέψη είναι ότι η Κίνα, ένας σημαντικός οδηγός του ράλι χρυσού τον περασμένο χρόνο, δεν έχει τελειώσει καθόλου την αγορά χρυσού», είπε ο Χάνσεν. Η παύση δείχνει ότι διστάζουν με την προοπτική να πληρώσουν υψηλές τιμές ρεκόρ.

Η ζήτηση της PBOC για χρυσό έχει έρθει καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επιδιώκει να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της και να προφυλαχθεί από την υποτίμηση του νομίσματος. Οι αγορές του πρώτου τριμήνου από τα δημόσια ιδρύματα του κόσμου ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι η ζήτηση της Κίνας υποχωρούσε, καθώς οι υψηλότερες τιμές είχαν το βάρος τους. Τον Απρίλιο, η PBOC αγόρασε μόνο 60.000 ουγγιές troy, από 160.000 ουγγιές τον Μάρτιο και 390.000 ουγγιές τον Φεβρουάριο. Οι εισαγωγές της χώρας τον Απρίλιο, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο κίνδυνος για τους ταύρους χρυσού είναι ότι η αδηφάγα όρεξη της Κίνας για χρυσό έχει αφήσει το πολύτιμο μέταλλο ευάλωτο σε οποιαδήποτε πιθανή μετατόπιση της ζήτησης.

Η αρχική αντίδραση της τιμής «φαίνεται λίγο τεχνική», δήλωσε ο Nicholas Frappell, επικεφαλής των παγκόσμιων θεσμικών αγορών στο ABC Refinery στο Σίδνεϊ. «Θα ήταν περίεργο αν η ανακοίνωση αντιπροσωπεύει οτιδήποτε άλλο εκτός από μια παύση στη γενική τάση της συνεχιζόμενης ζήτησης του επίσημου τομέα».

Ο χρυσός σποτ διαπραγματευόταν στα 2.309,23 δολάρια η ουγγιά έως τις 12:20 μ.μ. στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πτώση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Ο S&P/TSX Composite Gold Index υποχώρησε έως και 5,2%. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν, με το ασήμι να σημειώνει τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2021.

  AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post