Ο χρυσός λάμπει εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων

Ο δείκτης τιμών των πολύτιμων μετάλλων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 9% τον Απρίλιο του 2024 (m/m), συνεχίζοντας την ανοδική του τροχιά από το πρώτο τρίμηνο. Ο χρυσός έφτασε σε νέο ονομαστικό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ το ασήμι πλησίασε το ρεκόρ του στις αρχές του 2021. Οι τιμές της πλατίνας ανέκαμψαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα. Η ισχυρή ζήτηση, που τροφοδοτείται από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, έχει υποστηρίξει την άνοδο των τιμών. Ο δείκτης αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 τοις εκατό το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Η ισχυρότερη ζήτηση χρυσού από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs), εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, αποτελεί βασικό ανοδικό κίνδυνο τιμών. Αντίθετα, η υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη ζήτηση, και ως εκ τούτου τις τιμές, για το ασήμι και την πλατίνα.

 

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν στο ονομαστικό υψηλό όλων των εποχών των 2.331 δολαρίων ανά ουγγιά τροίας τον Απρίλιο. Η άνοδος βασίζεται σε αύξηση 7 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2024 (q/q), συνεχίζοντας μια περίοδο αυξημένων τιμών που ξεκίνησε το 2020. Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών υποστηρίχθηκαν από την ισχυρή ζήτηση από αρκετές κεντρικές τράπεζες του EMDE και την αυξημένη δραστηριότητα σε αντάλλαγμα -traded funds (ETF) στην Κίνα, εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Ως ασφαλές καταφύγιο, ο χρυσός συχνά αυξάνεται στην τιμή σε περιόδους αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και πολιτικής αβεβαιότητας. Οι αγορές ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες —με επικεφαλής την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία— ενίσχυσαν τη ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέκτεινε τις αγορές χρυσού της για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο του 2024, σημειώνοντας ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια αναφοράς σερί μηνιαίων αγορών. Αντίθετα, η ζήτηση από τους τομείς του κοσμήματος, της τεχνολογίας και των επενδύσεων παρέμεινε υποτονική το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να είναι 8% υψηλότερες το 2024 σε σύγκριση με το 2023, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες του EMDE, τις λιανικές επενδύσεις (όπου τα χρυσά κοσμήματα χρησιμεύουν ως οιονεί επένδυση σε ορισμένες χώρες) και την ισχυρή ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο.

 

Οι τιμές του αργύρου αυξήθηκαν κατά 12% τον Απρίλιο του 2024 (m/m), μετά από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας το πρώτο τρίμηνο. Αυτή η πρόσφατη αύξηση των τιμών του αργύρου, που αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε ορισμένους από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού, έφερε την αναλογία τιμής χρυσού προς ασήμι πιο κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας. Μέτρια αύξηση της ζήτησης ασημιού αναμένεται για το 2024, ενισχυμένη από τη βιομηχανική ζήτηση —από την επέκταση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων και την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας— καθώς και από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης κοσμημάτων και ασημικών. Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ορυχείων από βασικές πηγές όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Ρωσία αναμένεται να υποστηρίξει την αύξηση της προσφοράς το 2024. Οι τιμές του αργύρου αναμένεται να αυξηθούν κατά 7 τοις εκατό φέτος σε σύγκριση με το 2023, με επιπλέον άνοδο 4 τοις εκατό να προβλέπεται για το 2025.

 

Οι τιμές της πλατίνας ανέκαμψαν τον Απρίλιο του 2024, σημειώνοντας άνοδο 3,5 τοις εκατό αφού γνώρισαν μια ελαφρά πτώση το πρώτο τρίμηνο. Μετά από άνοδο της ζήτησης κατά 25 τοις εκατό το 2023, η ζήτηση πλατίνας αναμένεται να μετριαστεί το 2024. Αυτή η αναμενόμενη επιβράδυνση οφείλεται στη μέτρια ανάπτυξη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στη ζήτηση κοσμημάτων, η οποία μαζί αντιπροσωπεύει περίπου το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης πλατίνας, αντισταθμισμένη από συρρίκνωση της βιομηχανικής ζήτησης — κυρίως λόγω των τομέων υαλοβάμβακα και πετροχημικών. Ωστόσο, οι τιμές της πλατίνας είναι πιθανό να υποστηριχθούν από τη μειωμένη παραγωγή από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς πλατίνας στον κόσμο, καθώς και από τη μείωση της προσφοράς δευτερογενούς (ανακύκλωσης). Ως αποτέλεσμα, οι τιμές της πλατίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% το 2024, με περαιτέρω αύξηση 5% να αναμένεται το 2025.

            AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post