Οι τιμές του χρυσού το 2024

Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να σημειώσουν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ το 2024

Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να σημειώσουν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ φέτος παρά την πτώση της φυσικής ζήτησης, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Metals Focus, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων φτάνουν σε ένα πλαίσιο εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η ζήτηση για χρυσό πιθανότατα θα μειωθεί κατά 2% στους 4.639 μετρικούς τόνους φέτος, με χαμηλότερη κατασκευή κοσμημάτων, μείωση των καθαρών υλικών επενδύσεων και μειωμένη όρεξη των κεντρικών τραπεζών, ανέφερε η Metals Focus στην ετήσια έκθεσή της την Πέμπτη.

Η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας καθώς και των επίμονων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες συνέβαλε στο ράλι του χρυσού από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ανεβάζοντας τις τιμές spot στα 2.449,89 δολάρια ανά ουγγιά στις 20 Μαΐου.

«Αν και υπάρχουν κίνδυνοι πτώσης βραχυπρόθεσμα, είμαστε βέβαιοι ότι οι τιμές θα σημειώσουν νέο ρεκόρ πριν από το τέλος του έτους και κατά μέσο όρο 2.250 $ για ολόκληρο το έτος, σημειώνοντας άλλο ένα ετήσιο μέσο ρεκόρ», δήλωσε η Metals Focus.

Το αίσθημα για τον χρυσό υποστηρίζεται από φόβους για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, την αναμενόμενη άφιξη των μειώσεων των επιτοκίων, τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα, ανέφερε.

Από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών, η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες παραμένει σημαντικά υψηλότερη από ό,τι πριν από το 2022, όταν επιτάχυναν τις αγορές για να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην τιμή.

«Οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις (τιμής) είναι πιθανές, καθώς οι παίκτες τακτικής αποκομίζουν κέρδη ή ίσως πυροδοτούνται από ρευστοποιήσεις σε μετοχές», ανέφερε η Metals Focus.

«Το μειονέκτημα ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτές που κάθονται στο περιθώριο περιμένοντας ευκαιρίες για να εισέλθουν στην αγορά».

Εν τω μεταξύ, η προσφορά χρυσού, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 3% στους 5.083 τόνους φέτος, με την παραγωγή ορυχείων και την ανακύκλωση και τα δύο υψηλότερα.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post