Η πραγματική απόδοση του χρυσού

Η πραγματική απόδοση του χρυσού – μεγαλύτερη από ό, τι νομίζατε

Ενώ η συμβολή του χρυσού στη διαχείριση του κινδύνου χαρτοφυλακίου είναι καλά εδραιωμένη , υποστηριζόμενη από μεγάλο όγκο εργασιών αφιερωμένη στα χαρακτηριστικά αντιστάθμισης , η συμβολή του στην απόδοση του χαρτοφυλακίου δεν είναι . Υπάρχουν πλαίσια για την εκτίμηση της μακροπρόθεσμης απόδοσης του χρυσού, αλλά υπολείπονται μιας ισχυρής προσέγγισης που ευθυγραμμίζεται με τις παραδοχές της κεφαλαιαγοράς για άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Αυτή η έκθεση θέτει ένα τέτοιο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική διπλή φύση του χρυσού ως πραγματικό αγαθό και ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο.

Οι δημοσιεύσεις που αντιμετωπίζουν την αναμενόμενη απόδοση του χρυσού κατέληξαν γενικά στο συμπέρασμα ότι η κύρια λειτουργία του χρυσού είναι ως αποθήκευση αξίας, υπονοώντας μια μακροχρόνια συν-κίνηση του χρυσού με το γενικό επίπεδο τιμών (CPI). Εναλλακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν εκτιμήσεις ασφαλίστρων κινδύνου ή δομές ομολόγου με ενσωματωμένες επιλογές παράγουν παρόμοια αποτελέσματα.

Και ενώ η υπάρχουσα έρευνα είναι πλούσια σε διορατικότητα, συχνά εμφανίζονται δύο χαρακτηριστικά που, κατά την άποψή μας, λανθασμένα χαρακτηρίζουν τον χρυσό και έχουν οδηγήσει σε μεροληπτικά συμπεράσματα:

  • Η χρήση δεδομένων από περιόδους κατά τη διάρκεια του Gold Standard για την ανάλυση της απόδοσης του χρυσού απεικονίζει μια παραπλανητική σχέση μεταξύ του χρυσού και των γενικών τιμών
  • Η εξέταση της μακροπρόθεσμης δυναμικής των τιμών αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα της ζήτησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η παράβλεψη άλλων πηγών ζήτησης, είναι πιθανό να συμβάλλει στη συστηματική υποστάθμιση του χρυσού στις κατανομές ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι θεωρίες προσγειώνονται σε μια αναμενόμενη μακροπρόθεσμη πραγματική απόδοση που κυμαίνεται μεταξύ 0% και 1%.

Αντίθετα, δείχνουμε ότι η μακροπρόθεσμη απόδοση του χρυσού ήταν πολύ πάνω από τον πληθωρισμό για περισσότερα από 50 χρόνια αντικατοπτρίζοντας περισσότερο το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), έναν δείκτη για τον παράγοντα οικονομικής επέκτασης που χρησιμοποιείται στα άλλα μοντέλα τιμολόγησης χρυσού.

Η απλή αλλά στιβαρή προσέγγισή μας – την οποία αποκαλούμε Χρυσό Μακροπρόθεσμη Αναμενόμενη Απόδοση ή GLTER – χρησιμοποιεί ως βάση και ως σημείο εκκίνησης την κατανομή των αποθεμάτων χρυσού που αναλύονται σε υπέργειες αγορές μέσω διαφορετικών κατηγοριών ζήτησης.

Οι κινητήριες δυνάμεις των αγοραστών χρυσού σε διάφορα τμήματα ζήτησης –κατασκευή κοσμημάτων και τεχνολογίας, κεντρικές τράπεζες, χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ράβδοι λιανικής και νομίσματα  είναι πολύ ευρύτεροι και πιο σημαντικοί από ό,τι υποδηλώνουν οι υπάρχουσες θεωρίες.  Επιπλέον, αν και οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές τείνουν να υπαγορεύουν τη διαμόρφωση των τιμών βραχυπρόθεσμα, είναι λιγότερο κυρίαρχοι μακροπρόθεσμα.

Δείχνουμε ότι η τιμή του χρυσού σε μακροχρόνιους ορίζοντες καθοδηγείται κυρίως από μια οικονομική συνιστώσα , που αντιστοιχεί στο παγκόσμιο ονομαστικό ΑΕΠ, σε συνδυασμό με μια χρηματοοικονομική συνιστώσα , που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών μετοχών και ομολόγων, που εξισορροπεί τη συνολική σχέση . Στη συνέχεια, τα στοιχεία τρίτων χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των μακροπρόθεσμων αναμενόμενων αποδόσεων για τον χρυσό.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post