Είμαστε στο δρόμο μας για το ασήμι 40 $

Είμαστε στο δρόμο μας για το ασήμι 40 $; Αύξηση τιμών 34%

Καθώς ο χρυσός συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, το ασήμι ξεπερνά αθόρυβα το πιο διάσημο αντίστοιχό του, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 34% από έτος σε έτος. Αυτό το εντυπωσιακό ράλι έχει τραβήξει την προσοχή των αναλυτών, συμπεριλαμβανομένης της Citi Research, οι οποίοι είναι όλο και πιο ανοδικοί για τις προοπτικές του ασημιού.

Συγκεκριμένα, η Citi Research ζήτησε 35 δολάρια ΗΠΑ η ουγγιά ασήμι μέχρι το τέλος του 2024 και 38-40 δολάρια ασήμι μέχρι τα μέσα του 2025 σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αισιοδοξία πηγάζει από μια τέλεια καταιγίδα παραγόντων που προκαλούν τόσο περιορισμούς προσφοράς όσο και αυξανόμενη ζήτηση. Από την πλευρά της προσφοράς, οι χαμηλές τιμές ψευδάργυρου οδήγησαν σε κλείσιμο ορυχείων, ενώ μια παρατεταμένη απεργία σε μεγάλο ορυχείο του Μεξικού περιόρισε περαιτέρω την παραγωγή. Με πάνω από το 70% του αργύρου να εξορύσσεται ως υποπροϊόν άλλων μετάλλων, αυτές οι διαταραχές έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι ανθεί, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλιακών πάνελ. Το Silver Institute αναφέρει ότι η ζήτηση που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια εκτοξεύτηκε στα ύψη 158% από το 2019 έως το 2023, με προσδοκίες για επιπλέον αύξηση 20% φέτος. Αυτό το κύμα αποδίδεται στην παγκόσμια ώθηση για καθαρή ενέργεια και ηλεκτρισμό, όπου το ασήμι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.

Οι επενδυτές συρρέουν επίσης στο ασήμι ως αποθήκη αξίας εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων και προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή η διττή φύση του αργύρου – ως βιομηχανικό προϊόν και ως πολύτιμο μέταλλο – το καθιστά σε μοναδική θέση για να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η αναδυόμενη όρεξη της Κίνας για ασήμι προσθέτει άλλο ένα στρώμα δυνητικής ανάπτυξης. Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αδυναμία στον τομέα των ακινήτων, ενώ επεκτείνει επιθετικά την υποδομή καθαρής ενέργειας, η ζήτηση για ασήμι αυξάνεται σε πολλαπλά μέτωπα. Με τα ελλείμματα προσφοράς που προβλέπεται να συνεχιστούν και τα υπέργεια αποθέματα να μειώνονται, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post