Αμφιβολίες σχετικά με τη δύναμη και τη μακροζωία της έκρηξης του χρυσού, επειδή φαίνεται σε ένα γεγονός των χρηματοπιστωτικών αγορών που βασίζεται στις συναλλαγές σε παράγωγα, έχουν εγερθεί από έναν από τους καλύτερους παρατηρητές της βιομηχανίας χρυσού, τον Ross Norman.

Διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily, μιας ιστοσελίδας με έδρα το Λονδίνο και ενός φόρουμ εμπορίας χρυσού, ο Norman έχει ιστορικό να κάνει προκλητικές ερωτήσεις για το μέταλλο στο οποίο ειδικεύεται.

Νωρίτερα φέτος, ήταν ο πρώτος που εντόπισε τις αγορές βαρέως τύπου από τον κινεζικό ιδιωτικό τομέα ως οδηγό της τιμής του χρυσού, με μεμονωμένους εμπόρους να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνησή τους.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Norman είναι ότι «αυτή είναι η πιο περίεργη πορεία, και ακόμη πιο δύσκολο να εξηγηθεί», έγραψε στον ιστότοπό του.

Η πρώιμη βιασύνη των Κινέζων επενδυτών στον χρυσό ξεκίνησε με τις φυσικές αγορές και στη συνέχεια μετατοπίστηκε σε κερδοσκοπικές συναλλαγές σε εξωχρηματιστηριακά προθεσμιακά συμβόλαια, μελλοντικά και δικαιώματα προαίρεσης.

κολύμπι με την παλίρροια

«Και αγόρασαν σε τεράστιο μέγεθος, σίγουροι ότι κολυμπούσαν με την παλίρροια», έγραψε.

Η άποψη των εμπόρων ήταν ότι θα κέρδιζαν όταν τα επιτόκια άρχιζαν να πέφτουν ή όταν κατέστρεφαν την αμερικανική οικονομία «άρα ήταν θέμα πότε όχι εάν».

«Η ιδέα ότι η αγορά καθοδηγείται από παράγωγα έχει νόημα από πολλές απόψεις, γιατί αλλιώς ο χρυσός θα ανέβαινε σε υψηλό όλων των εποχών, ακριβώς όταν ο πληθωρισμός πέφτει και γρήγορα, το δολάριο κερδίζει, οι αποδόσεις των ομολόγων, όλοι οι κανονικοί σίγουρες κορυφαίοι δείκτες του αντίθετου.

Άλλα σημάδια ότι η αγορά χρυσού καθοδηγείται από τις συναλλαγές παραγώγων είναι το τέλος ενός ράλι στην Ινδία που ακολούθησε μείωση των εισαγωγικών δασμών, απουσία παραδοσιακών αγοραστών, αγοραστές χρυσού στη Μέση Ανατολή που επέλεξαν κοσμήματα μειωμένης ποιότητας και αναφορές από κινέζους κοσμηματοπωλεία πτώση του εμπορίου.

«Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι χειρότερα», έγραψε ο Norman.

«Οι φυσικοί έμποροι (χρυσού) στη Γερμανία, συχνά δεύτεροι μόνο στην Κίνα σε μέγεθος σε νομίσματα και ράβδους χρυσού, ήταν ανησυχητικά λεπτοί».

Στην κερδοσκοπική φάση της Κίνας προστέθηκαν πρόσφατα και οι Αμερικανοί έμποροι με προθεσμιακές θέσεις σε υψηλό σχεδόν τετραετίας, δημιουργώντας μια αγορά που δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους κανονικούς οδηγούς.

Η Norman δεν προβλέπει γρήγορο τέλος στην έκρηξη, η οποία οδήγησε σε άνοδο του χρυσού κατά 45% τους τελευταίους 12 μήνες στην τελευταία του τιμή των 2667 δολαρίων η ουγγιά.

«Τα παράγωγα από τη φύση τους έχουν συχνά ένα μακρύ πόδι προς τη λήξη και ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται άμεση διόρθωση των τιμών», έγραψε.

Χωρίς Shorting Αυτό το Ράλι

«Είναι πολύ μακριά λέγοντας ότι παρόλο που δεν το πιστεύω αυτό το ράλι, σίγουρα δεν θα το συντόμυζα.

«Σχεδόν σίγουρα ο χρυσός θα ανέβει ψηλότερα και δεν θα εκπλαγώ να δω 3000$/ουγγιά αυτή την πλευρά των Χριστουγέννων».

Το επόμενο έτος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μια διαφορετική ιστορία και εάν επικρατήσει μια διόρθωση στην τιμή του χρυσού, ο Norman θα μπορεί να πει ότι ήταν ο πρώτος που χτύπησε ένα προειδοποιητικό κουδούνι.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740