Ο χρυσός αιωρείται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ευγενικά με τους επενδυτές. Το 2022 ήταν μια βάναυση αναπροσαρμογή στο τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος που διήρκεσε από την οικονομική κρίση μέχρι τον Covid. Αλλά μόλις οι τιμές είχαν επανέλθει τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τέθηκε το σκηνικό για μια ανανεωμένη ανοδική αγορά.  συνολική απόδοση σχεδόν 25%, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων, και  περίπου το διπλάσιο. Τα ομόλογα, επίσης, έχουν σταθεροποιηθεί εν αναμονή μιας στροφής στον κύκλο των επιτοκίων. ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate, επίσης συνδυασμός κεφαλαίου και εισοδήματος, έχει προσφέρει διαφοροποίηση και απόδοση 3% την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν ούτε δείκτης μετοχών ούτε σταθερό εισόδημα. Σίγουρα δεν είναι το πετρέλαιο, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% από το 2022, καθώς η ζήτηση από την Κίνα έχει βυθιστεί και οι επενδυτές αναμένουν επιβράδυνση στην Αμερική. Μάλλον, ήταν αυτό που περιέγραψε ο John Maynard Keynes ως «βάρβαρο λείψανο». Ακόμη και χωρίς το όφελος μιας ροής εισοδήματος (ο κύριος μοχλός των συνολικών αποδόσεων από τις περισσότερες επενδύσεις).Ο χρυσός εχει ανάπτυξη  50% πάνω απο το 20022.

Ο χρυσός είναι ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο και μπορεί να απαιτεί εξαιρετική υπομονή μερικές φορές. Αν είχατε αγοράσει μια ουγγιά του πολύτιμου μετάλλου τον Σεπτέμβριο του 2011 στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρώπης, θα είχατε πληρώσει περίπου 1800 δολάρια. Θα έπρεπε να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όταν ακόμη δεν φαινόταν τέλος στην πανδημία του Covid, προτού αυτή η επένδυση ήταν, για λίγο, πίσω από το νερό. Πριν από δύο χρόνια, θα ήσασταν ακόμα σε αρνητικό έδαφος .

Εάν είστε έτοιμοι να κρατήσετε για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο χρυσός μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό απόθεμα αξίας. Αλλά ίσως χρειαστεί να βασανίσετε τα δεδομένα για να λάβετε την απάντηση που χρειάζεστε. Αν είχατε επενδύσει σε χρυσό κατά τους τελευταίους μήνες της φούσκας του dot.com πριν από 25 χρόνια (λίγο αφότου ο Γκόρντον Μπράουν πούλησε τα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου στο κάτω μέρος της αγοράς), θα είχατε κάνει δεκαπλάσια χρήματα. Αυτό είναι μιάμιση φορά καλύτερο από τη συνολική απόδοση από τις αμερικανικές μετοχές και τρεις φορές καλύτερο από αυτό που απέδωσε ο FTSE 100 στην ίδια βάση. Ωστόσο, εάν είχατε αγοράσει πριν από 30 χρόνια, ο χρυσός θα είχε ακολουθήσει τις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο οι επενδυτές πρέπει να δουν τον τρέχοντα ενθουσιασμό για τον χρυσό. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος λόγων για τους οποίους ο χρυσός αυξάνεται αυτή τη στιγμή, και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, αλλά οι αυξήσεις στην τιμή του χρυσού συνήθως ακολουθούνται από μεγάλες περιόδους ολίσθησης.

Γιατί λοιπόν οι επενδυτές ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τον χρυσό; Πρώτον, το προφανές – προσφορά και ζήτηση. Υπάρχουν μερικοί μεγάλοι αγοραστές εκεί έξω, προφανώς οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο ΗΠΑ σε μια εποχή οικονομικού κατακερματισμού και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αναφερόμενες και μη δηλωμένες αγορές κεντρικών τραπεζών ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τον μέσο όρο μετά το 2010 τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλες πηγές υψηλότερης ζήτησης περιλαμβάνουν νέες βιομηχανικές χρήσεις στα ηλεκτρονικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι πλέον μόνο επενδύσεις και κοσμήματα.

Όπως και με άλλα εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, η αύξηση της προσφοράς για την κάλυψη αυτής της υψηλότερης ζήτησης είναι μια αργή καύση. Η παραγωγή εξόρυξης είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια και με την περιορισμένη νέα προσφορά να έρχεται στην αγορά, η πορεία της ελάχιστης αντίστασης για την τιμή του χρυσού έχει ανέβει.

Ο δεύτερος ουραίος άνεμος για τον χρυσό είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ πληθωρισμού και επιτοκίων. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται σήμερα σε μια γλυκιά θέση μεταξύ του μέτριας πτώσης αλλά εξακολουθεί να είναι σταθερός πληθωρισμός και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και, ενώ οι αυξήσεις των τιμών μετριάζονται, ο βασικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, η πτώση των επιτοκίων μειώνει το κόστος ευκαιρίας της κατοχής ενός περιουσιακού στοιχείου που δεν αποφέρει εισόδημα. Με επιτόκια στο 5%, δίνετε πολλά για να κρατήσετε χρυσό στο χαρτοφυλάκιό σας. Λιγότερο στο 3%.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο χρυσός αυξάνεται σε αξία είναι ότι, για σωστό ή λάθος, οι άνθρωποι τον εμπιστεύονται. Ο πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ είπε «έχουμε χρυσό γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση». Το riff του John Pierpoint Morgan στο ίδιο θέμα ήταν «ο χρυσός είναι χρήμα». Όλα τα άλλα είναι πίστωση ». Ο χρυσός δεν έχει κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Η αξία των μετοχών συνδέεται με την απόδοση μιας εταιρείας. τα ομόλογα είναι τόσο καλά όσο η επιχείρηση ή η κυβέρνηση που τα εκδίδει. Ο χρυσός είναι ένα bitcoin που μπορείτε να βάλετε στην τσέπη σας. Είναι αποδεκτό παγκοσμίως και είναι υγρό. Θα βρείτε πάντα έναν αγοραστή για τον χρυσό σας όταν τον χρειάζεστε.

Ο τελευταίος λόγος που ο χρυσός ανεβαίνει είναι ότι ανεβαίνει. Για χρόνια κανείς δεν αναφέρει το πολύτιμο μέταλλο με ευγενική παρέα. Στη συνέχεια, όπως τα λεωφορεία του Λονδίνου, τα άρθρα που κάνουν την υπόθεση για το κυνήγι χρυσού σε αγέλες. Το πρόβλημα με την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου όπως ο χρυσός όταν η ορμή είναι με το μέρος σας είναι ότι όταν το εκκρεμές κινείται προς τα πίσω από την άλλη πλευρά, υπάρχει λίγη ουσία για να στηρίξει την τιμή. Μια μετοχή ή ένα ομόλογο θα βρει ένα κατώτατο όριο όταν η απόδοσή του απομακρυνθεί πολύ από την απόδοση που είναι διαθέσιμη σε συγκρίσιμες επενδύσεις όπως μετρητά ή ακίνητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι ο χρυσός είναι υποτιμημένος στα 1.000 δολάρια η ουγγιά ή υπερτιμημένος στα 3.000 δολάρια. Η τιμή είναι ακριβώς αυτή που είναι.

Λοιπόν, είμαι ένας δύσπιστος ταύρος. Έχω κάποια έκθεση στον χρυσό ο ίδιος, και είμαι χαρούμενος που έκανα τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αν κάποιος με ρωτούσε σήμερα αν θα έπρεπε επίσης, θα δυσκολευόμουν να τους απαντήσω.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post