Οι κινέζοι θα ωθήσουν τον χρυσό στα 3.000 δολάρια

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η κάποτε ήρεμη αγορά χρυσού ζωντάνεψε, διαπερνώντας την τριετή ζώνη αντίστασης των 2.000 έως 2.100 δολαρίων και εκτινάχθηκε κατά 400 δολάρια σε λίγες μόνο εβδομάδες. Η κίνηση εξέπληξε σχεδόν τους πάντες, ειδικά τους δυτικούς επενδυτές και εμπόρους που είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τον χρυσό, παρασυρόμενοι από τη γοητεία των άνθησης των μετοχών τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων.
Καθώς το ξαφνικό ράλι του χρυσού συνεχιζόταν, περισσότεροι επενδυτές και δημοσιογράφοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος – ή τι – ήταν πραγματικά πίσω από το κύμα. Μετά από κάποια έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι η φρενίτιδα του χρυσού τροφοδοτήθηκε κυρίως από συμβούλους μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης (SHFE) της Κίνας και στο Χρυσό Χρυσού της Σαγκάης (SGE). Ένα   άρθρο των Financial Times  τόνισε πώς ο όγκος συναλλαγών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού SHFE είχε αυξηθεί κατά 400%, ωθώντας τις τιμές του χρυσού σε υψηλά ρεκόρ:

Περαιτέρω στοιχεία για την κινεζική φρενίτιδα διαπραγμάτευσης χρυσού μπορούν να φανούν στο διάγραμμα ανοιχτού ενδιαφέροντος για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού SHFE:

Αυτό το επεισόδιο κατέστησε σαφές ότι η Ανατολή διεκδικούσε μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά χρυσού, ενώ η Δύση έπαιρνε ολοένα και πιο πίσω θέση.

Ως επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, ο John Reade παρατήρησε στους  Financial Times:

«Οι Κινέζοι κερδοσκόποι έχουν αρπάξει πραγματικά τον χρυσό από το λαιμό».

«Οι αναδυόμενες αγορές ήταν οι μεγαλύτεροι τελικοί καταναλωτές εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τιμολογιακή ισχύ λόγω του γρήγορου χρήματος στη Δύση.  Τώρα, φτάνουμε στο στάδιο όπου το κερδοσκοπικό χρήμα στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να ασκήσει τιμολογιακή ισχύ ».

Ενώ οι Κινέζοι έμποροι και επενδυτές ανέβαζαν ενεργά την αγορά χρυσού, οι Αμερικανοί βρίσκονταν στη μέση ενός ξεφαντώματος πωλήσεων για περισσότερα από τρία χρόνια, εκφορτώνοντας διάφορα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον χρυσό, όπως φαίνεται από τη μαύρη γραμμή στο διάγραμμα που δείχνει τη συνολική διακράτηση χρυσού Αμοιβαία κεφάλαια ή ETF που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ:

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί έχουν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τον χρυσό τα τελευταία χρόνια:

  • Υψηλά πραγματικά επιτόκια
  • Χαμηλά επίπεδα οικονομικού φόβου/υψηλά επίπεδα οικονομικής εφησυχασμού

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, το 10ετές πραγματικό επιτόκιο των ΗΠΑ (δηλαδή το επιτόκιο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) κυμαίνεται κοντά σε υψηλό δύο δεκαετιών. Σε αντίθεση με τις μετοχές, τα ομόλογα ή τα ακίνητα, ο χρυσός και το ασήμι δεν παράγουν καμία απόδοση. Όταν τα επιτόκια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό είναι αυξημένα, οι επενδυτές προτιμούν συνήθως περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, όπως λογαριασμούς ταμιευτηρίου, κεφάλαια χρηματαγοράς, πιστοποιητικά καταθέσεων, ομόλογα και μετοχές που πληρώνουν μερίσματα.

Όταν τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια είναι υψηλά, το κόστος ευκαιρίας της κατοχής περιουσιακών στοιχείων χωρίς απόδοση, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, αυξάνεται, ωθώντας τους επενδυτές να καθυστερήσουν τις αγορές ή ακόμα και να πουλήσουν. Αντίθετα, όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι χαμηλά ή αρνητικά, όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και ξανά το 2020-2021, το κόστος ευκαιρίας εξαφανίζεται, οδηγώντας τους επενδυτές να συρρέουν στον χρυσό και το ασήμι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο χρυσός αντιμετωπίζεται συχνά ως «περιουσιακό στοιχείο φόβου», που συχνά συνδέεται με τους επιζώντες που αποθηκεύουν όπλα, πυρομαχικά και κονσερβοποιημένα προϊόντα σε αποθήκες. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για χρυσό τείνει να εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια ύφεσης, χρηματοπιστωτικών κρίσεων και φόβων για τον πληθωρισμό, ενώ μειώνεται σε περιόδους χαμηλής οικονομικής πίεσης και άνθησης του χρηματιστηρίου.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα του S&P 500 Volatility Index —ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης χρηματοοικονομικού φόβου— οι επενδυτές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ επέδειξαν ελάχιστο φόβο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και στις αρχές του 2024, γεγονός που εξηγεί την έλλειψη ενδιαφέροντος για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Οι αμερικανοί επενδυτές αγνόησαν παρομοίως τον χρυσό κατά τις προηγούμενες φούσκες περιουσιακών στοιχείων, όπως η φούσκα dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η φούσκα στεγαστικών κατοικιών στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και το “Everything Bubble” στα τέλη της δεκαετίας του 2010 – όλα αυτά αποδείχτηκαν κορυφαίες ευκαιρίες για αγορά χρυσού σε χαμηλές τιμές πριν από σημαντικά ράλι.

Ενώ η αμερικανική οικονομία και το χρηματιστήριο ωθήθηκαν από τρισεκατομμύρια δολάρια σε μέτρα τόνωσης του COVID, η οικονομία της Κίνας έχει βυθιστεί σε μια από τις  σοβαρές πτώσεις  των τελυταίων δεκαετιών. Οι κάποτε υψηλές αγορές μετοχών και ακινήτων της Κίνας κορυφώθηκαν το 2021 και βρίσκονταν σε μια αδυσώπητη bear market   και την συνακόλουθη κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το κραχ στην αγορά ακινήτων της Κίνας ήταν τόσο βίαιο που οι μεγιστάνες των ακινήτων της χώρας έχουν ήδη χάσει  αρκετά  μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση της Κίνας  δείχνει σημάδια εγκατάλειψης.

Ο SSE Composite Index -ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Κίνας- έχει υποχωρήσει σκληρά τα τελευταία χρόνια και βυθίζεται ξανά μετά από μια σύντομη ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2024:

Ως απάντηση στην οικονομική ύφεση της χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ενδιαφέρον ποσοστά σε χαμηλά όλων των εποχών:

Τα χαμηλά επιτόκια της Κίνας έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα επιτόκια των ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο χρυσός, ως περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει, τείνει να αποδίδει καλύτερα σε περιβάλλοντα χαμηλών επιτοκίων. Αυτό εξηγεί γιατί οι Κινέζοι έμποροι και επενδυτές αυξάνουν τις τιμές του χρυσού ενώ οι Αμερικανοί ομολόγους τους τον πουλούσαν.

Επιπλέον, οι Κινέζοι επενδυτές, κάποτε γοητευμένοι από την άνθηση των χρηματιστηρίων και των αγορών ακινήτων της χώρας, έχουν απογοητευτεί από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που τώρα βυθίζονται και άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον χρυσό στις αρχές του 2024. Εκτός από τους Κινέζους εμπόρους που αυξάνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού, εμφανίστηκαν πολλές αναφορές για Κινέζοι λιανικοί επενδυτές συρρέουν σε καταστήματα για να αγοράσουν χρυσό ράβδο, συμπεριλαμβανομένων και μικρών  που πωλούνταν για 600 γιουάν, ή περίπου 83 δολάρια το καθένα.

Η φρενίτιδα των συναλλαγών χρυσού στην Κίνα διήρκεσε από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, ώσπου μια μέρα, σταμάτησε απότομα – ήταν σαν να είχε γυρίσει διακόπτης. Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτήν την ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων   και των αυστηρότερων μεγεθών θσεων και των ημερήσιων ορίων τιμών που επιβλήθηκαν από το Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης και το Χρυσό Χρυσού της Σαγκάης. Επιπλέον, η υψηλή τιμή του χρυσού απέκλεισε   επενδυτές και αγοραστές.

Από τα μέσα Απριλίου, ο χρυσός (με τιμή σε δολάρια ΗΠΑ) έχει μια αργή, ελικοειδή ανοδική τάση, με αρκετές προσπάθειες να φτάσει σε ιστορικά υψηλά, μόνο για να υποχωρεί κάθε φορά:

Ενώ επενδυτές πολύτιμων μετάλλων όπως εγώ σίγουρα εκτιμούν τα κέρδη της τιμής του χρυσού. Πολλοί σχολιαστές έχουν εκφράσει απογοήτευση για την έλλειψη δύναμης και διατήρησης ισχύος του ράλι τους τελευταίους πέντε μήνες.

Στα social media, έχω συναντήσει πολλά σχόλια παρόμοια με τα παρακάτω:

  • “Ο χρυσός και το ασήμι πρέπει να συντριβούν οποιαδήποτε μέρα τώρα!”
  • “Ο χρυσός και το ασήμι ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθούν πρώτα πριν ανέβουν περαιτέρω”
  • “Γιατί ο χρυσός και το ασήμι πάνε δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω;”
  • “Γιατί το silver acting soggy;”
  • “Γιατί υστερούν τα αποθέματα εξόρυξης χρυσού;”

Ένας βασικός αλλά ελάχιστα γνωστός παράγοντας πίσω από τη χλιαρή ανοδική τάση του χρυσού είναι ότι ο χρυσός οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ και όχι στη δύναμη του ίδιου του χρυσού. Ο χρυσός και το δολάριο ΗΠΑ συνήθως κινούνται αντίστροφα, που σημαίνει ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τον χρυσό και το αντίστροφο. (Όταν συζητώ την αδυναμία ή την ισχύ του δολαρίου σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρομαι στη  συναλλαγματική του ισοτιμία  έναντι άλλων νομισμάτων fiat. Φυσικά, το δολάριο χάνει  αγοραστική δύναμη  σε συνάρτηση με το χρόνο.)

Από τα τέλη Απριλίου, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έχει ήταν σε σημαντική πτωτική τάση:

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τα πρόσφατα κέρδη του χρυσού σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, η τιμή του παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη τους τελευταίους πέντε μήνες όταν μετρήθηκε σε κινεζικό γουάν και άλλα σημαντικά νομίσματα .  Αυτός  είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαιρινό ράλι του χρυσού δεν έχει σφρίγος – δεν έχει πυροδοτήσει όλους τους κυλίνδρους! Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά αυτό το γεγονός. Λάβετε αυτό υπόψη την επόμενη φορά που θα νιώσετε στον πειρασμό να γκρινιάξετε για την απόδοση του Gold.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στο Shanghai Futures Exchange, τα οποία ήταν το κύριο όχημα πίσω από τη φρενίτιδα του χρυσού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Παρατηρήστε πώς, από την κορύφωση του Απριλίου, οι τιμές κυμαίνονται εντός ενός καλά καθορισμένου εύρους συναλλαγών.

Εδώ είναι η θεωρία μου και η όλη ουσία αυτού του κομματιού: εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού SHFE μπορούν να σπάσουν πάνω από το επίπεδο αντίστασης 585 (ή  18.000  στο σημείο XAUCNY) με σημαντικό όγκο, είναι πιθανό ότι οι κινέζοι έμποροι συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού θα βγουν από τη χειμερία νάρκη, οδηγώντας σημαντικά τον χρυσό υψηλότερα σε μια κίνηση που θυμίζει την άνοδο που είδαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Μόλις τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού SHFE ξεπεράσουν τα 585, τα προγράμματα αγοράς που ακολουθούν τις τάσεις θα ξεκινήσουν, οι έμποροι ανθρώπων θα αποκτήσουν το FOMO και ο υπόλοιπος κόσμος θα συσσωρευτεί επίσης. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη οικονομική δυσφορία της Κίνας  θα πρέπει να υποστηρίξει την ισχυρή ζήτηση για φυσικό χρυσό τα επόμενα χρόνια.

Παρόλο που οι φυσικοί αγοραστές χρυσού στην Κίνα και την Ινδία έχουν επιβραδύνει τις αγορές τους λόγω των υψηλών τιμών, τελικά θα πρέπει να αποδεχτούν ότι οι τιμές του χρυσού δεν είναι πιθανό να μειωθούν σύντομα. Αυτή η συνειδητοποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια βιασύνη για αγορά χρυσού πριν οι τιμές ανέβουν ακόμη υψηλότερα.

Εάν ο χρυσός SHFE ξεφύγει από το εύρος συναλλαγών του με κέφι, είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό που οι τεχνικοί αναλυτές αποκαλούν , δηλαδή όταν ένα ράλι μετά από ένα μοτίβο ενοποίησης προβλέπεται να αυξηθεί τον ίδιο αριθμό πόντων με το ράλι που προηγήθηκε. το πρότυπο ενοποίησης. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, ο χρυσός είναι πιθανό να φτάσει τα 3.000 δολάρια περίπου σε μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα! Σε περίπτωση που αυτό ακούγεται παράλογο, αυτό είναι μόνο ένα 20% κίνηση από εδώ – κάτι που έχει ήδη συμβεί φέτος.

Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η διατριβή πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ξέσπασμα μεγάλου όγκου. χωρίς αυτό, όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο χρυσός μπορεί να βιώσει μια σύντομη υποχώρηση πριν τελικά ξεσπάσει.

Συνοπτικά, οι κινέζοι έμποροι συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από το αξιοσημείωτο ράλι των 400 δολαρίων του χρυσού την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, αυτοί οι έμποροι είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανείς, με αποτέλεσμα ο χρυσός να παραμένει στάσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – ειδικά όταν η τιμή του είναι σε νομίσματα εκτός ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι λόγος για απαισιοδοξία αλλά μάλλον για αισιοδοξία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όταν ο χρυσός ξεφύγει από το τρέχον εύρος συναλλαγών του, οι ίδιοι Κινέζοι έμποροι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα άλλο ισχυρό ράλι, με τον υπόλοιπο κόσμο να συσσωρεύεται γρήγορα για να ωθήσει τον χρυσό στα 3.000 δολάρια.

  •  AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post