Ο χρυσός σημείωσε άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών,

Μια πιο προσεκτική ματιά στο υψηλό όλων των εποχών

Για άλλη μια φορά, ο χρυσός σημείωσε άλλο ένα υψηλό όλων των εποχών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα τα τελευταία 5.000 χρόνια. Το διάγραμμα δείχνει τις τιμές του χρυσού σε διάφορα βασικά νομίσματα που επαναπροσδιορίστηκαν στο τελευταίο σημαντικό υψηλό όλων των εποχών το 2020. Το σημαντικό σημείο είναι ότι ο χρυσός έχει σημειώσει νέο υψηλό όλων των εποχών σε κάθε νόμισμα μετά από μια τετραετή περίοδο ενοποίησης.

Χρυσά νέα υψηλά σε κάθε νόμισμα

Κοιτάζοντας έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το χάσμα 31 ετών μεταξύ του υψηλού του 1980 και του 2011. Ωστόσο, αυτό το γράφημα εξακολουθεί να βασίζεται στο υψηλό του 2020, που σημαίνει τα χειρότερα νομίσματα, π.χ. GBP (μπλε), ήταν πολύ χαμηλότερα το 1980 από τα καλύτερα νομίσματα, δηλαδή το γιεν (κόκκινο), που ξεκίνησαν υψηλότερα τότε.

Ο χρυσός σε γιεν τα πήγε καλά πρόσφατα, καθώς το γιεν έπεσε, αλλά αν πάτε 50 χρόνια πίσω, έχετε μια διαφορετική προοπτική. Ο χρυσός στο γιεν έχει ανατιμηθεί μόνο κατά 2% ετησίως από το 1980 και 1,65% στο άλλο ισχυρό νόμισμα, τα ελβετικά φράγκα. Ο χρυσός σε δολάρια έχει επιστρέψει 3% ετησίως και στη στερλίνα 4,5%. Οι αποδόσεις του χρυσού θα ήταν ακόμη υψηλότερες στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπου τα νομίσματα υποχώρησαν περαιτέρω.

Χρυσά νέα υψηλά σε κάθε νόμισμα

Η περίοδος μετά το 1980 θεωρείται ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό αποπληθωριστική για τον ανεπτυγμένο κόσμο, επομένως μπορείτε μόνο να φανταστείτε πώς θα ήταν οι αποδόσεις του χρυσού στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών όπου ο πληθωρισμός ήταν σημαντικά υψηλότερος. Εκτιμώ ότι ο χρυσός έχει επιστρέψει 9% ετησίως σε ινδικές ρουπίες από το 1980 (δεν φαίνεται στο γράφημα), καθιστώντας εύκολο να κατανοήσουμε γιατί ευδοκιμεί στην ινδική κουλτούρα.

Αν και δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου, παραμένει ένα διχαστικό πλεονέκτημα στη Δύση. Τα χρυσά άρθρα στα κύρια μέσα ενημέρωσης έχουν αξιόπιστα μια πολυσύχναστη ενότητα σχολίων, επειδή, μετά από όλο αυτό το διάστημα, πολλοί εξακολουθούν να μην έχουν πειστεί. Το βλέπετε επανειλημμένα να περιγράφεται ως ένα βάρβαρο λείψανο, άσχετο, υπερτιμημένο, ένα κατοικίδιο βράχο ή κριτική ότι δεν πληρώνει τόκους.

Θυμάμαι έντονα ότι υπήρχαν πολύ λίγες αρκούδες το 2011, στην τελευταία αξιοσημείωτη αιχμή, όπως και λίγοι ταύροι το 1999, όταν οι επενδυτές μπήκαν στον πειρασμό της τεχνολογίας. Αγκαλιάζομαι αυτά τα αρνητικά σχόλια, τα οποία με καθησυχάζουν ότι το εμπόριο χρυσού έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Λίγοι επισημαίνουν ότι έχει νικήσει τον S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, αυτόν τον αιώνα.

Όσοι πιστεύουν ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος μερικές φορές αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ταχύτερα από το κόστος ζωής. Αυτό μπορεί να απεικονιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα χρυσού και ΔΤΚ από το 1947 όταν ξεκινά η σειρά.

Ο χρυσός έχει ταιριάξει με το κόστος ζωής

Αυτό είναι χρήσιμο να το γνωρίζουμε, αλλά ο χρυσός δεν μπορεί απλώς να ευθυγραμμιστεί με τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό των ΗΠΑ όταν η προσφορά χρήματος σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Η δουλειά του χρυσού δεν είναι απλώς να συμβαδίζει με την τιμή των αγαθών αλλά την αξία του χρήματος. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οποίες μπορούν να μετρηθούν, η προσφορά νέου νομίσματος fiat (μαύρο) έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ποσοστό του πληθωρισμού (κόκκινο).

Ο πληθωρισμός έναντι της προσφοράς χρήματος

Οι περιορισμοί δεδομένων για τον κόσμο σημαίνουν ότι είναι δύσκολο να εμβαθύνουμε στον περασμένο αιώνα, αλλά τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι διαθέσιμα. Αν και η τιμή του χρυσού μπορεί να φαίνεται αυξημένη έναντι του ΔΤΚ των ΗΠΑ, έχει καθυστερήσει σε σχέση με την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και αυτό ακολουθεί σε γενικές γραμμές την παγκόσμια προσφορά χρήματος. Φαίνεται ότι όλα έχουν νόημα, και ο χρυσός μας λέει επί του παρόντος ότι ο εκτυπωτής χρημάτων είναι έτοιμος να πάει brrr. Ωστόσο, αυτή τη φορά, είναι η σειρά του χρυσού και όχι του Bitcoin.

Ο χρυσός και η προσφορά χρήματος των ΗΠΑ

Η μπλε περιοχή τονίζει την τελευταία φορά που ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία. Το ιστορικό του αγκάλιασε το τυπογραφείο και είδε την προσφορά χρήματος να αυξάνεται, ακόμη και πριν η πανδημία καταρρεύσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι καλός για τον χρυσό.

Αλλαγή Συναισθήματος

Οι τακτικοί αναγνώστες του Atlas Pulse θα είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα δεδομένα για τη ζήτηση χρυσού από παγκόσμιους επενδυτές, η οποία ήταν τόσο αρνητική εκτός από μέρη όπως η Κίνα και η Ινδία. Πρόσφατα είδαμε έξι συνεχόμενες εβδομάδες θετικών ροών χρυσού. Όχι μόνο οι δυτικοί επενδυτές σταμάτησαν επιτέλους να πωλούν χρυσό, αλλά έχουν μετατραπεί και σε αγοραστές. Σχεδόν ένα εκατομμύριο ουγγιές προστέθηκαν στα θησαυροφυλάκια χρυσού τον Ιούλιο, με 233.000 ουγγιές τον Ιούνιο. Αυτό έχει μετατρέψει την τάση θετική.

Χρυσός που κατέχεται από ETF

Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς ο χρυσός είναι στα καλύτερά του όταν υπάρχουν πολλαπλές πηγές σταθερής ζήτησης χωρίς φούσκα. Και αυτή η φούσκα απέχει χρόνια, καθώς η τοποθέτηση παραμένει ελαφριά και ένα περιβάλλον σκληρού χρήματος, το οποίο θα ασκούσε πτωτική πίεση στην τιμή του χρυσού, είναι φαινομενικά απίθανο στον κόσμο του Trump 2.0.

Miners – High Price Drives Operational Gearing

Από το 1995, οι χρυσωρύχοι έχουν μετατρέψει τα 100 δολάρια σε 141 δολάρια, ενώ ο χρυσός κατάφερε να φτάσει τα 645 δολάρια. Έχοντας συμμετάσχει στο ισχίο πριν από το 2008, πολλοί ρώτησαν τι απέγιναν οι ανθρακωρύχοι χρυσού και γιατί τα πήγαν τόσο άσχημα. Η απλή απάντηση είναι το υψηλό κόστος και η κακή διαχείριση κεφαλαίου. Ωστόσο, αυτό που έχω δει τα τελευταία χρόνια είναι ένας πιο πειθαρχημένος τομέας που εξαρτάται λιγότερο από το χρέος και περισσότερο εστιασμένος στις ταμειακές ροές. Η μακροπρόθεσμη bear market στην εξόρυξη χρυσού είχε θετικό αντίκτυπο στην εταιρική συμπεριφορά.

Gold and the Gold Miners από το 1995

Ωστόσο, το ίδιο γράφημα φαίνεται πιο ελπιδοφόρο τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν οι ανθρακωρύχοι χρυσού απέδωσαν την ίδια απόδοση, απλώς με υψηλότερη μεταβλητότητα. Το θετικό είναι η γραμμή σχετικής αντοχής (κόκκινη) από κάτω, η οποία έχει εμφανιστεί από μια χαμηλή βάση. Οι χρυσωρύχοι άρχισαν να ξεπερνούν και πάλι τον χρυσό. Μετά από όλο αυτό το διάστημα, αντέχω για ένα κύμα.

Gold and the Gold Miners από το 2019

Έχω κάνει τρεις χρυσές συστάσεις , οι οποίες έχουν καλή απόδοση (84%, 60% και η πιο πρόσφατη, 40%). Τα καλά νέα είναι ότι έχω άλλο ένα, το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο στο ByteTree Venture. Εάν ο χρυσός πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, τότε οι ανθρακωρύχοι θα πρέπει να μείνουν μπροστά αυτή τη φορά

Μακροεντολή – Οι πραγματικές τιμές έχουν πραγματικά κορυφωθεί

Τα πραγματικά επιτόκια (μπλε) είναι το επιτόκιο (μαύρο) μείον τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό (κόκκινο). Όλοι γνωρίζουμε ότι στον χρυσό αρέσει η πτώση των πραγματικών επιτοκίων όπως φαίνεται το 2019/20 (μπλε κουτί). Όταν ανέβηκαν στο 22/23 (κόκκινο κουτί), ο χρυσός στάθηκε σταθερός. Η αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων και της τιμής του χρυσού δεν έχει εξαφανιστεί. Ο χρυσός απλώς εξέτασε μακροπρόθεσμα και αγνόησε αυτόν τον κύκλο υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων.

Ο χρυσός και τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν ασύνδετα

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της ανάγκης του κόσμου για αξιόπιστα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία και της πιθανότητας η θητεία του Τραμπ να αυξήσει πιθανότατα τον πληθωρισμό. Τα πραγματικά επιτόκια έχουν κορυφωθεί σε μια εποχή που οι μειώσεις επιτοκίων φαίνεται να είναι όλο και πιο πιθανές και η ανατροπή του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι πραγματικές τιμές κατευθύνονται νότια.

BOLD Ενημέρωση Το Bitcoin υποχωρεί 12,4%, ωστόσο το BOLD σημείωσε άνοδο 8,5% και κοντά στο Gold (+13%). Για να καταλάβετε πώς αυτό λειτούργησε τόσο καλά είναι να κατανοήσετε τη δύναμη των συναλλαγών επανεξισορρόπησης μεταξύ Bitcoin και Gold. Το BOLD επανεξισορροπήθηκε στα τέλη Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, αγοράζοντας κάθε φορά Bitcoin σε μειωμένη τιμή. Όταν το Bitcoin εμφανιστεί ξανά, όπως αυτή την εβδομάδα, το BOLD συμπληρώθηκε με Bitcoin και ήταν έτοιμο για το ράλι. Εάν το BOLD δεν είχε επανεξισορροπηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, το BOLD θα ήταν 2% χαμηλότερο σε μόλις τέσσερις μήνες. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σύντομα προστίθεται.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post