Xρυσό πάνω από το ορόσημο των 2.700 $/oz

Οι παγκόσμιες αβεβαιότητες οδηγούν τον χρυσό πάνω από το άνευ προηγουμένου ορόσημο των 2.700 $/oz

18 Οκτωβρίου (Reuters) – Ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από το ιστορικό όριο των 2.700 δολαρίων ανά ουγγιά την Παρασκευή, τροφοδοτούμενος από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις χαλαρές προσδοκίες νομισματικής πολιτικής που ώθησαν το μέταλλο σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 1% στα 2.720,05 $ ανά ουγγιά έως τις 02:58 μ.μ. ET (1858 GMT) και έχει σημειώσει άνοδο 2,4% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,8% υψηλότερα στα 2.730 δολάρια.
Ένα γραμμικό γράφημα με τίτλο “Τιμή χρυσού σποτ σε USD ανά ουγκιά” που παρακολουθεί τη μέτρηση με την πάροδο του χρόνου.
«Με τη σύγκρουση να εντείνεται –ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για κλιμάκωση του πολέμου με το Ισραήλ– οι επενδυτές συρρέουν στον χρυσό, ένα παραδοσιακό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus Metals Germany.
Οι δεσμεύσεις του Ισραήλ και των εχθρών του Χαμάς και Χεζμπολάχ να συνεχίσουν να πολεμούν στη Γάζα και τον Λίβανο διέψευσαν τις ελπίδες ότι ο θάνατος ενός παλαιστίνιου ηγέτη μαχητών θα μπορούσε να επισπεύσει τον τερματισμό της κλιμάκωσης του πολέμου .
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, λόγω της αποστροφής του κινδύνου και των ανησυχιών για την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς.
“Προσθέτοντας τη δυναμική, οι ανησυχίες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η αναμονή για χαλαρότερες νομισματικές πολιτικές έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω το ράλι”
Ο χρυσός κατέρριψε τα ρεκόρ πολλές φορές φέτος, καθώς οι προσδοκίες για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες ενίσχυσαν τις τιμές κατά περισσότερο από 30% μέχρι στιγμής φέτος, η καλύτερη ετήσια ανάπτυξή του από το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.
Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού, η οποία δεν αποφέρει τόκο από μόνη της.
Πηγές είπαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να προβεί σε εκ νέου περικοπές τον Δεκέμβριο, εκτός εάν τα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν διαφορετικά. Οι έμποροι τιμολογούν επίσης με πιθανότητα 92% για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.
Ο Max Layton, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων στη Citi, βλέπει τις τιμές του χρυσού να αγγίζουν τα 3.000 δολάρια/ουγγιά τους επόμενους 6-12 μήνες, ως αποθήκη πλούτου σε μια εποχή υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυξάνοντας το ETF και τη ζήτηση επενδύσεων.
Το ασήμι αναμένεται να σημειώσει ισχυρή απόδοση στα 35 $/oz τους επόμενους τρεις μήνες, πρόσθεσε ο Layton.
Το σποτ ασήμι σημείωσε άνοδο 6% στα 33,58 δολάρια. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 2,4% στα 1.016,25 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε περίπου 4% στα 1.083,25 δολάρια.
  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post