Ο χρυσός έχει όλα τα χαρακτηριστικά

Ο χρυσός έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας βασικής γερμανικής επένδυσης

 


Όσοι είναι εξοικειωμένοι με  την κορυφαία τριμηνιαία έκθεσή μας για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά χρυσού – θα γνωρίζουν ότι η αγορά χρυσού στη Γερμανία έχει δει μια αρκετά δραματική αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια. Μόλις πριν από δύο χρόνια η Γερμανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά λιανικών επενδύσεων σε χρυσό: δημιούργησε 185 τόνους καθαρής ζήτησης ράβδων και νομισμάτων το 2022. Αυτή μειώθηκε σε μόλις 47 τόνους το 2023, και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι μικροεπενδυτές αγόρασαν μόλις 5 τόνους χρυσός.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτά τα δεδομένα από όσα φαίνονται στο μάτι. Πρώτον, η ζήτηση για επενδύσεις λιανικής μετράται σε «καθαρή» βάση. Δηλαδή, μετρά το υπόλοιπο των νέων επενδύσεων σε χρυσό σε σχέση με αυτό που οι επενδυτές πούλησαν πίσω από τις υπάρχουσες συμμετοχές. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε από τα δεδομένα πόσα άτομα κατέχουν χρυσό σε σχέση με άλλες επενδύσεις. Και δεν μας λέει τίποτα για το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αγοράζουν λιγότερα (ή/και να πουλάνε περισσότερα).

Κάναμε λοιπόν μια έρευνα για να μάθουμε.

Το δεύτερο τρίμηνο, αναθέσαμε στην Toluna να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα διάρκειας 10 λεπτών σε περισσότερους από 3.000 Γερμανούς επενδυτές. Ένα τέτοιο αξιόπιστο δείγμα μας δίνει μια βαθιά εικόνα για τις στάσεις και τα κίνητρα που οδηγούν την επενδυτική συμπεριφορά, μαζί με ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που πρέπει να διερευνήσουμε. Και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Spoiler alert: Οι Γερμανοί δεν ερωτεύονται τον χρυσό.


Η Γερμανία είναι χρυσό προπύργιο…

Ο χρυσός είναι μια ευρέως διαδεδομένη επένδυση στη Γερμανία – το 37% των Γερμανών επενδυτών έχουν επενδύσει ή κατέχουν χρυσό κάποια στιγμή. Και, με 28% τρέχουσα ιδιοκτησία, είναι η τρίτη πιο κοινή επένδυση μετά από λογαριασμούς ταμιευτηρίου (61%) και μετοχές/μετοχές (46%).

Πάνω από το ένα τρίτο των Γερμανών επενδυτών έχουν, κάποια στιγμή, επενδύσει σε χρυσό


…όπου οι επενδυτές έχουν σαφή αναγνώριση των βασικών επενδυτικών χαρακτηριστικών του.

Όταν εξετάζουμε γιατί οι Γερμανοί είναι τόσο πρόθυμοι να επενδύσουν σε χρυσό, οι λόγοι για να το κάνουν είναι καλά ευθυγραμμισμένοι . Εκτός από το γεγονός ότι είναι δυνατό να αγοράσετε χρυσό σε μικρά ποσά, τα κύρια κίνητρα για επένδυση είναι ότι προστατεύει από τον πληθωρισμό, είναι εύκολο να αγοράζεται και να πωλείται, παρέχει καλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση από τα μετρητά που διατηρούνται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και βοηθά για τη διάδοση του κινδύνου και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Οι Γερμανοί επενδυτές, όπως φαίνεται, γνωρίζουν καλά τα μοναδικά επενδυτικά χαρακτηριστικά του χρυσού.


Οι Γερμανοί επενδυτές έχουν ξεκάθαρα κίνητρα για την αγορά χρυσο



Q8C Παρακαλούμε αναφέρετε πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τις παρακάτω δηλώσεις για τους λόγους για τους οποίους επενδύετε σε χρυσό. Κλίμακα 5 βαθμών: Συμφωνώ απόλυτα. Συμφωνώ κάπως. Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Διαφωνώ κάπως. Διαφωνώ κάθετα.
Βάση: Επενδύθηκε ποτέ σε χρυσό, 1114, (άνδρες 717, γυναίκες 394).
Πηγή: Toluna, Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού


Ο χρυσός έχει προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Γερμανούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια

Πώς αντιστοιχεί λοιπόν αυτό με την πρόσφατη χαλάρωση στα συνολικά επίπεδα ζήτησης για επενδύσεις σε χρυσό στη Γερμανία; Το ζοφερό οικονομικό τοπίο της χώρας έχει τρυπήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών: ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW έπεσε στο 3,6 τον Σεπτέμβριο, από 19,2 τον προηγούμενο μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα γύρω από το γιατί οι άνθρωποι στη Γερμανία πουλούσαν χρυσό τα τελευταία χρόνια.

Από τους 1.114 ερωτηθέντες που έχουν επενδύσει ποτέ σε χρυσό, το 13% είπε ότι είχε πουλήσει μέρος ή το σύνολο της επένδυσής του σε χρυσό από τις αρχές του 2023. Ο κύριος λόγος για να το πράξουν ήταν ότι « ήθελαν να επιτύχουν κέρδη από την υψηλότερη τιμή » . Αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο είπε ότι πούλησε χρυσό « για να ελευθερώσει κεφάλαια για να κάνει μια μεγάλη αγορά » και το ένα πέμπτο πούλησε επειδή « ήταν ένας εύκολος τρόπος για να βρεις κάποια εφεδρικά μετρητά » . Και συγκεκριμένα, το 18% όσων έχουν πουλήσει χρυσό από την αρχή του 2023 το έκαναν επειδή « χρειάζονταν τα χρήματα για να συμπληρώσουν το εισόδημά μου, λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής » .


Πρόσφατες πωλήσεις χρυσού λόγω της ανάγκης να επιτευχθούν κέρδη και να αποκτήσετε πρόσβαση σε κεφάλαια


 Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι κύριοι λόγοι που πουλήσατε την επένδυσή σας σε χρυσό;
Βάση: Πωλήθηκαν από τις αρχές του 2023, 147 (άνδρες 98, γυναίκες 49).
Πηγή: Toluna, Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού


Τι επιφυλάσσει όμως το μέλλον;

Είναι σημαντικό όμως ότι αυτό το κύμα αποεπένδυσης δεν σημαίνει το τέλος της αγάπης της Γερμανίας για τον χρυσό. Οι περισσότεροι από τους πρόσφατους πωλητές κράτησαν μέρος του χρυσού τους: το 65% όσων έχουν πουλήσει από την αρχή του 2023 πούλησαν μόνο μέρος της επένδυσής τους. Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ισχυρή πεποίθηση ότι «η διατήρηση μετρητών και φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατεύσει κανείς τον πλούτο του» (το 68% επέλεξε αυτό ως λόγο για τον οποίο επενδύει γενικά).


Οι Γερμανοί επενδυτές, συνολικά, λένε ότι είναι πιθανό να επενδύσουν σε χρυσό στο μέλλον


Το πιο σημαντικό, οι Γερμανοί επενδυτές χρυσού τείνουν να είναι πιστοί, επαναλαμβανόμενοι αγοραστές. Πολύ λίγοι από τους 3.010 ερωτηθέντες είπαν ότι είτε « Σίγουρα δεν θα » (5%) ή είναι « Πολύ απίθανο » (7%) να επενδύσουν σε χρυσό στο μέλλον. Αυτό συγκρίνεται με το 12% που «Σίγουρα θα επενδύσει» και το 20% που είναι « Πολύ πιθανό » . και οι άνδρες 25-34 ετών είναι οι πιο πιθανό να πουν ότι θα επενδύσουν σίγουρα στο μέλλον. Ακόμα και αυτοί που έχουν πουλήσει χρυσό είναι πολύ ανοιχτοί να αγοράσουν ξανά. Συγκεκριμένα, κανένας από τους 147 ερωτηθέντες που έχουν πουλήσει χρυσό από το 2023 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής επένδυσης.

Οι πιθανές μελλοντικές αποδόσεις χρυσού, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα οφέλη διαφοροποίησης και η πτώση των επιτοκίων είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων που παίζουν σε αυτήν την πιθανότητα μελλοντικών επενδύσεων σε χρυσό.

Η έρευνα μας δίνει μια κλεφτή ματιά στο μυαλό των Γερμανών επενδυτών και στον τρόπο που αισθάνονται για τον χρυσό. Και, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε πρόκληση για τη ζήτηση χρυσού σε απόλυτες τιμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σχέση έχει πολύ γερές βάσεις.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post