Εδώ είναι ένας πολύ απλός, αναπόφευκτος λόγος για τον οποίο η παγκόσμια βιομηχανία θα πρέπει τουλάχιστον τελικά να βασίζεται περισσότερο στην ανακύκλωση προκειμένου να ικανοποιήσει τη φαινομενικά αυξανόμενη ζήτηση για πολύτιμα μέταλλα για τα προϊόντα της: Αρκετές από τις μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο είναι σε προχωρημένα στάδια του κύκλου ζωής τους.

Ήδη, για παράδειγμα, τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής σκάβονται σε βάθος 2 και 3 χιλιομέτρων. Τα πολύτιμα μέταλλα είναι ένας πεπερασμένος πόρος και — δεδομένης της σημερινής αυξανόμενης εξάρτησης από αυτά σε μια σειρά προϊόντων — μπορούμε να οραματιστούμε ελλείψεις σε χρυσό, ιρίδιο, όσμιο, παλλάδιο, πλατίνα, ρόδιο, ρουθήνιο ή/και ασήμι τις επόμενες δεκαετίες. Νέες πηγές διερευνώνται, αλλά έχουν υψηλό τίμημα.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους, ωστόσο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που προμηνύουν αλλαγή για το τοπίο των πολύτιμων μετάλλων. Όλα υποδεικνύουν περισσότερη ανακύκλωση και ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων που είναι ήδη στην κατοχή της βιομηχανίας.

Οι Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Έχει γίνει μια μελέτη δύο φορές από τη International Platinum Group Metals Association, μια μη κερδοσκοπική ένωση που εκπροσωπεί κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης, παραγωγής και κατασκευής στις βιομηχανίες πλατίνας, παλλαδίου, ιριδίου, ροδίου, οσμίου και ρουθηνίου. Οι εταιρείες μέλη έχουν ερωτηθεί σχετικά με την παραγωγή άνθρακα από τις διεργασίες ανακύκλωσής τους για μέταλλα της ομάδας πλατίνας, τα οποία παράγονται από το ίδιο μετάλλευμα που εξορύσσεται κυρίως στη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο συγκλονιστικό στην πρώτη δοκιμή που ώθησε το IPA να αναλάβει τη μελέτη για δεύτερη φορά με μεγαλύτερο έλεγχο. Τα ευρήματα έγιναν ακόμη πιο δραματικά τη δεύτερη φορά: Η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει την παραγωγή άνθρακα των πολύτιμων μετάλλων κατά περισσότερο από 90% σε σύγκριση με την εξόρυξη.

«Πρέπει να θεσπιστούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής του εξοπλισμού που περιέχει PGM για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες συλλογής και να διασφαλιστεί ότι κάθε γραμμάριο PGM μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί», έγραψε αργότερα το IPA. «Υπάρχουν επίσης περιθώρια για βελτιωμένη συλλογή των μετάλλων από υπάρχουσες εφαρμογές για την ενίσχυση της ανακυκλωμένης προσφοράς αυτών των μετάλλων. Οι πολιτικές που βελτιώνουν τη συλλογή εξοπλισμού που περιέχει PGM στο τέλος του κύκλου ζωής τους είναι απαραίτητες για τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης».

Ακόμη και όταν σκεφτόμαστε τη σχετικά μεγάλη εισροή ενέργειας που απαιτείται από ορισμένες από τις διαδικασίες ανακύκλωσης που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, αυτές οι διαδικασίες εξακολουθούν να συνεισφέρουν μόνο ένα λεπτό κλάσμα του αποτυπώματος άνθρακα σε σύγκριση με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων.

Επιπλέον, η ανακύκλωση είναι μια τόσο πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απόκτηση του πόρου. Διαφέρει ανάλογα με τη φλέβα του μεταλλεύματος, αλλά περίπου 1 τόνος μεταλλεύματος χρυσού που εξορύσσεται συνήθως αναμένεται να αποδώσει περίπου 5 γραμμάρια χρυσού. Από την άλλη, 1 τόνος κινητών τηλεφώνων, περίπου 10.000 συσκευές, μπορούν να αποδώσουν έως και 280 γραμμάρια χρυσού.

Οι Γεωπολιτικοί Παράγοντες

Οι γεωπολιτικές εμπειρίες και ο αντίκτυπός τους σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν επίσης ότι έρχονται αλλαγές για τα πολύτιμα μέταλλα. Ελλείψεις σε νικέλιο και νέον σημειώθηκαν σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για παράδειγμα. Οι διακοπές που σχετίζονται με την πανδημία εξέθεσαν επίσης τη μη βιωσιμότητα των τυπικών γραμμών ανεφοδιασμού για πολλά μέταλλα σπάνιων γαιών. Η βιομηχανία επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο προμηθεύεται μέταλλα και η London Bullion Market Association και η London Platinum & Palladium Market μπορούν να βοηθήσουν τους προμηθευτές πολύτιμων μετάλλων να συνδεθούν με προμηθευτές για να επιτύχουν σταθερές προμήθειες.

Τα ηθικά ερωτήματα γύρω από διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα έχουν γίνει επίσης πιο πιεστικά: Από πού προέρχονται τα πολύτιμα μέταλλα; Πώς ελήφθησαν τα μέταλλα; Τα σημερινά αιτήματα για προτάσεις και προσφορές απαιτούν μερικές φορές από τους κατασκευαστές να βασίζονται μόνο σε μέταλλα «χωρίς συγκρούσεις» στα προϊόντα τους. Όπως περιγράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξήγηση των κανονισμών σε αυτόν τον τομέα, «Σε πολιτικά ασταθείς περιοχές, ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούν συχνά καταναγκαστική εργασία για την εξόρυξη ορυκτών. Στη συνέχεια πουλούν αυτά τα ορυκτά για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, για παράδειγμα για να αγοράσουν όπλα. Αυτά τα αποκαλούμενα «ορυκτά σύγκρουσης», όπως ο κασσίτερος, το ταντάλιο, το βολφράμιο και ο χρυσός, μπορούν να βρουν το δρόμο τους στα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και τα κοσμήματά μας».

Και πάλι, το LBMA και το LPPM μπορούν να βοηθήσουν τους προμηθευτές πολύτιμων μετάλλων στην ανάληψη υπεύθυνων προγραμμάτων προμήθειας ορυκτών που αντιμετωπίζουν ηθικά ζητήματα σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι Παράγοντες Επιχειρηματικού Μοντέλου

Φυσικά, η έλλειψη συγκέντρωσης πολύτιμων μετάλλων προς εξόρυξη από τη γη θα βελτιώσει σταδιακά τα επιχειρηματικά μοντέλα για διαφορετικούς τρόπους προμήθειας πολύτιμων μετάλλων. Καθώς τα ορυχεία στεγνώνουν και, με τη σειρά τους, οι τιμές για τα εξορυσσόμενα πολύτιμα μέταλλα αυξάνονται, τα οικονομικά επιχειρήματα για την ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων με πολύτιμα μέταλλα ή την ανάκτηση μετάλλων από σκραπ παραγωγής θα γίνουν πιο επιτακτικά.

Το ηλεκτρονικό σκραπ περιέχει πολύτιμους και πεπερασμένους πόρους που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εάν ανακυκλωθούν σωστά. Οι πρώτες ύλες πολύτιμων μετάλλων που είναι 100% ανακυκλωμένοι πόροι είναι δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς περαιτέρω ανάκτηση. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε την κατανόηση της ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων από τους κατασκευαστές στους γενικούς καταναλωτές, προκειμένου να προωθήσουμε την επιχείρηση ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων.

Τέτοιες πραγματικότητες που βασίζονται στην αγορά μπορεί τελικά να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην αλλαγή των τρόπων με τους οποίους οι βιομηχανίες παγκοσμίως αποκτούν τα πολύτιμα μέταλλα που απαιτούν. Πράγματι, υπάρχει ήδη ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων, εκτός από την εξάτμιση της προσφοράς πρώτων υλών και την εξελισσόμενη οικονομική εξίσωση που προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση αυτών των μετάλλων.

  •  AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740