Το ράλι του χρυσού μόλις ξεκινά

Πιστεύουμε ότι η πιο αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές του χρυσού. Έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψή μας για τον χρυσό υψηλότερα και αναμένουμε τώρα οι τιμές κατά μέσο όρο στα 2.700 $ το 2025

Ο χρυσός έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των βασικών εμπορευμάτων φέτος. Έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από έτος σε έτος, υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και τις ισχυρές αγορές στην Ασία. Η ζήτηση Haven εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων καθώς και η αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο στήριξαν επίσης το ράλι ρεκόρ του χρυσού φέτος.

Το pivot της Fed θα ενισχύσει τον χρυσό

Στο πρόσφατο συνέδριο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell κατέστησε σαφές ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια στις 18 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι “έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική”.

Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν αφού ο Πάουελ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού είναι θετικό για τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους. Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου από 5,25% έως 5,5% –το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες– από τον περασμένο Ιούλιο.

Το ερώτημα για την αγορά χρυσού τώρα είναι ο ρυθμός με τον οποίο η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική της.

Η τελευταία έκθεση δεδομένων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν ανάμεικτη, προσθέτοντας στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το πόσο βαθιά θα μειώσει η Fed τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. ή τράπεζα θα επιλέξει μια κίνηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά είναι μια στενή κλήση.

Ο χρυσός σημειώνει νέο ρεκόρ καθώς η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια

- Πηγή: Refinitiv, ING Research

Οι ροές του ETF γίνονται θετικές μετά από χρόνια εκροών

Οι εισροές ETF συνεχίζονται

Η ζήτηση για ETF που υποστηρίζοντι από χρυσό έχει επίσης αναβιώσει. Τα παγκόσμια ETF χρυσού παρουσίασαν εισροές τέσσερις συνεχείς μήνες με όλες τις περιοχές να καταγράφουν θετικές ροές και τα δυτικά κεφάλαια να πρωτοστατούν τον Αύγουστο.

Οι συμμετοχές των επενδυτών σε ETF χρυσού γενικά αυξάνονται όταν οι τιμές του χρυσού κερδίζουν και αντίστροφα. Ωστόσο, οι διαθέσεις χρυσού ETF παρουσίασαν πτώση για μεγάλο μέρος του 2024, ενώ οι τιμές του χρυσού spot έχουν φτάσει σε νέα υψηλά. Οι ροές του ETF έγιναν τελικά θετικές τον Μάιο.

Η ζήτηση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα αυξάνεται τον Ιούλιο

Η ζήτηση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα ενισχύθηκε τον Ιούλιο παρά τις αυξήσεις των τιμών. Οι αναφερόμενες καθαρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες υπερδιπλασιάστηκαν σε 37 τόνους τον Ιούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 206% σε μηνιαία βάση και το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Ιανουάριο, όταν οι αγορές της κεντρικής τράπεζας ανήλθαν συνολικά σε 45 τόνους.

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο πρώτος αγοραστής τον μήνα, ακολουθούμενη από την Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν και την Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας.

Το 2023, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού – τη δεύτερη υψηλότερη ετήσια αγορά στην ιστορία – μετά από υψηλό ρεκόρ 1.082 τόνων το 2022. Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να προσθέτουν χρυσό

- Πηγή: WGC, ING Research

Οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν τον χρυσό σε νέα υψηλά

Πιστεύουμε ότι η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed θα οδηγήσει τον χρυσό σε νέα υψηλά. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν την ανοδική δυναμική του χρυσού μέχρι το τέλος του έτους, κατά την άποψή μας.

Η γεωπολιτική θα παραμείνει επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές του χρυσού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τιμές του χρυσού βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα. Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να προσθέτουν στις συμμετοχές τους, κάτι που θα προσφέρει υποστήριξη.

Τώρα βλέπουμε τον χρυσό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2.580 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ετήσιο μέσο όρο 2.388 δολάρια. Η ανοδική δυναμική του χρυσού θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος με τις τιμές του 2025 να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 2.700 δολάρια.

  •  AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post