Οι τιμές του χρυσού χωρίς υποχώρηση

Ενώ τα ράλι του χρυσού σε νέα υψηλά όλων των εποχών το 1979 και το 2011 ακολουθήθηκαν από μειώσεις τιμών 50% ή περισσότερο, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι βιώσιμα αυτή τη φορά, σύμφωνα με ανάλυση του Tim Zyla στο η Jerusalem Post.

“Ο χρυσός είχε δύο μεγάλες κορυφές τα τελευταία 50 χρόνια – το 1979 και το 2011 – αλλά το 2024 μόλις εντάχθηκε στο κλαμπ αφού ο χρυσός έσπασε πρόσφατα μια γραμμή τάσης που συνδέει τις δύο προηγούμενες κορυφές με διαφορά 32 ετών”, έγραψε, μοιράζοντας ένα γράφημα που δείχνει το σπάσιμο του κίτρινου μετάλλου πάνω από την 45χρονη ιστορική γραμμή τάσης του.

εικόνα teaser

Ο Zyla πρότεινε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν αυτό το ορόσημο πρέπει να ερμηνευθεί ως πτωτικό ή ανοδικό. «Ενώ η συμβατική σοφία υποδηλώνει ότι ένα γραμμικό διάγραμμα δεν αποτελεί πειστική απόδειξη οποιασδήποτε μονόδρομης κίνησης, ας συγκρίνουμε τις παγκόσμιες οικονομίες το 1979 και το 2011 για να αποκτήσουμε εικόνα για την επόμενη κίνηση του χρυσού», είπε.

Αρχικά ζωγραφίζει μια εικόνα του γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο συνέβη το ράλι χρυσού πριν από 45 χρόνια. «Το έτος είναι 1979. Η ΕΣΣΔ είχε μόλις εισβάλει στο Αφγανιστάν, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και οι ΗΠΑ βίωναν το πρώτο πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island», έγραψε. «Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου 11% σε ετήσια βάση και το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν 6%. Αυτό ακούγεται χειρότερο από την οικονομία μετά την COVID-19 – και σίγουρα ήταν – τουλάχιστον μέχρι να παρέμβει ο Paul Volcker».

Ο Zyla είπε ότι ο εισερχόμενος πρόεδρος της Federal Reserve απέδειξε ότι είναι «το γεράκι όλων των γερακιών. Είδε τα οικονομικά ζητήματα και είπε ότι υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να τα διορθώσετε — τον πόνο».

Υπό την ηγεσία του Volcker, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κορυφώθηκε στο 20% τον Ιούνιο του 1981. «Εννοείται ότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν από την κορυφή και δεν έφτασαν ποτέ στο ίδιο επίπεδο μέχρι 32 χρόνια αργότερα, το 2011, μετά τις δραστικές κινήσεις του Volcker», σημείωσε.

εικόνα teaser

Τα γεγονότα γύρω από το ράλι χρυσού του 2011 ήταν διαφορετικά, είπε, αλλά η άνοδος της τιμής του χρυσού οδηγήθηκε επίσης από συγκεκριμένα γεωπολιτικά και οικονομικά σοκ.

“Ενώ το γεγονός του πληθωρισμού του 1979 υποκινήθηκε από μια ενεργειακή κρίση που προήλθε από τη Μέση Ανατολή, η άνοδος του χρυσού το 2011 μπορεί να αποδοθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα – την κακή συμπεριφορά των παγκόσμιων τραπεζών – και σε αρκετούς δευτερεύοντες συνεισφέροντες”, έγραψε ο Zyla. «Ο χρυσός έγινε η πιο λογική εναλλακτική λύση αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να σώσει τις περισσότερες τράπεζες από τη χρεοκοπία χρησιμοποιώντας χρήματα των φορολογουμένων για να προσφέρει προγράμματα διάσωσης. Η κατάσταση στην οποία έμπαινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν άνευ προηγουμένου. Πολλοί οικονομολόγοι δεν γνώριζαν ακριβώς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, οπότε φυσικά, οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού».

Μέχρι τον Αύγουστο του 2011, το κίτρινο μέταλλο διαπραγματευόταν πάνω από τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά στην αγορά σποτ προτού ξεκινήσει και πάλι μια πτωτική τάση που το είδε να χάνει πάνω από το ήμισυ της αξίας του από την κορυφή στο κατώτατο σημείο.

Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, μόλις αφαιρέθηκαν οι στενοί και συγκεκριμένοι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί παράγοντες του ράλι χρυσού, το πολύτιμο μέταλλο έδωσε πίσω τα κέρδη του.

«Η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για διάσωση των τραπεζών προκάλεσε βραχυπρόθεσμη ανησυχία που ενίσχυσε τον χρυσό, αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν και η πρακτική αποδείχτηκε επιτυχημένη, η τιμή του χρυσού άρχισε να πέφτει σταθερά καθώς υποχώρησε η προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης», είπε. .

Ο Ζύλα είπε ότι αυτό το ράλι δεν μοιάζει με τα άλλα δύο. «Η κύρια διαφορά στη μαζική ανοδική κίνηση του χρυσού τώρα σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες αυξήσεις είναι προφανής – κανένα σημαντικό ή κατακλυσμικό γεγονός δεν προκαλεί την άνοδο», παρατήρησε. «Σίγουρα, ο πληθωρισμός είναι πραγματικός, αλλά δεν πλησιάζει τα επίπεδα του 1979, και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω αυτή τη στιγμή που ζητούν την κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Και οι δύο πτώσεις από την κορύφωση το 1979 και το 2011 ήταν σχετικά γρήγορες και βίαιες, δίνοντας στους ιδιώτες επενδυτές λίγο χρόνο να αντιδράσουν, αλλά λόγω της πιο χαλαρής φύσης της ανόδου του χρυσού αυτή τη φορά, αυτό είναι απίθανο να επαναληφθεί», κατέληξε. «Ενώ οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις είναι πάντα δυνατές, υπάρχουν λίγα που υποδηλώνουν ότι ο χρυσός δεν θα συνεχίσει τη δυναμική του αυτή τη φορά, καθώς η Federal Reserve υπαινίσσεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής».

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post