Τι οδηγεί την τιμή του χρυσού υψηλότερα

Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι εξακολουθούν να βρίσκονται επί του παρόντος σε βραχυπρόθεσμες ενοποιήσεις παρά το ράλι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Και τα δύο μέταλλα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα πρόσφατα κέρδη τους, αλλά μια πιο έντονη πτώση του δολαρίου μπορεί να είναι απαραίτητη για την παροχή της απαιτούμενης δυναμικής.

Όσον αφορά τον Χρυσό, αναμένεται περαιτέρω ράλι όσο διαρκεί η στήριξη των 2470,72. Το σταθερό σπάσιμο των 2531,57 θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση και θα επεκτείνει το ρεκόρ. Επόμενος στόχος είναι η προβολή 61,8% του 1984,05 σε 2449,83 από 2293,45 στις 2581,30. Ωστόσο, το σπάσιμο των 2470,72 θα διακινδυνεύσει βαθύτερη οπισθοχώρηση στο 55 D EMA (τώρα στις 2412,87) πρώτα.

Η ελβετική τράπεζα UBS   προετοιμάζεται για την επόμενη ανοδική του χρυσού  κίνηση και παρόλο που έχει ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, η θέση των επενδυτών δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

«Ο χρυσός έφτασε σε νέα υψηλά όλων των εποχών και η αγορά φαίνεται να «κοιτάζει» πάνω από τα 2.500 δολάρια η ουγγιά. Η πορεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σήματα πολιτικής της Fed από τον Jackson Hole και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια βραχυπρόθεσμη εξυγίανση. Αν και δεν υπάρχει εμφανής καταλύτης για την τελευταία άνοδο των τιμών, το πρόσφατο μακροοικονομικό περιβάλλον γενικά ευνόησε τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Οι χαμηλές προσδοκίες της Fed, τα χαμηλότερα επιτόκια και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ λειτούργησαν θετικά για την τιμή του χρυσού. Οι επίμονοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αυξανόμενη εστίαση στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και οι αντίστοιχες επιπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική ενισχύουν επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό», τονίζει η τράπεζα.

«Παρά την πρόσφατη αύξηση των καθαρών τοποθετήσεων στο χρηματιστήριο Comex, τα επίπεδα παραμένουν κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών. Πιστεύουμε ότι η ευρύτερη θέση στην αγορά παραμένει αδύναμη, επιτρέποντας στους επενδυτές να συνεχίσουν να προσθέτουν θέσεις στο μέταλλο. Αναμένουμε επίσης περαιτέρω εισροές σε ETF χρυσού καθώς η Fed αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια και το κόστος μεταφοράς για τις θέσεις χρυσού μειώνεται. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι ιστορικές μακροοικονομικές σχέσεις φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί. Ειδικότερα, το αρνητικό βήτα του χρυσού σε σχέση με τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ φαίνεται να σταθεροποιείται, αν και το premium της άμεσης τιμής του χρυσού σε σχέση με τους απλούς υπολογισμούς «εύλογης αξίας» παραμένει μεγάλο. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη δράση της τιμής του χρυσού παρακολουθεί στενά τη συνεχιζόμενη  αναπροσαρμογή των προσδοκιών της Fed, η οποία εν μέρει αντανακλάται στην κίνηση του χρυσού σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», εξηγεί η UBS για το πρόσφατο ράλι της τιμής του μετάλλου

Ενώ το Silver υστερεί στο Gold στην πορεία του, υπάρχει προοπτική να καλύψει τη διαφορά μπροστά. Το διορθωτικό μοτίβο από το 32,50 πιθανότατα ολοκληρώθηκε με τρία κύματα προς τα κάτω στο 26,44, αφού υπερασπίστηκε το 26,12 αντίσταση που μετατράπηκε στη στήριξη. Προς το παρόν, η περαιτέρω άνοδος είναι υπέρ όσο διατηρείται η υποστήριξη των 28,76. Το σπάσιμο των 29,94 θα στοχεύσει στην αντίσταση 31,73. Το αποφασιστικό διάλειμμα θα ενισχύσει αυτήν την άποψη και θα στοχεύσει 32,50 και πάνω. Ωστόσο, το σπάσιμο των 28,76 θα αμβλύνει αυτήν την άμεση ανοδική περίπτωση.

  • AGORA-XRYSOU.COM
    • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς            

    • Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
      Βρείτε μας στο χάρτη
    • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
      Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

 

Share this post