Ο χρυσός δεν φαίνεται υπερπουλημένος

 Η ώθηση αποό στα 2.500 δολάρια το χρυσ η ουγγιά θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης κίνησης, καθώς οι αναλυτές βλέπουν ισχυρές ανοδικές δυνατότητες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά έλαβε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πάουελ στο Συμπόσιο της Κεντρικής Τράπεζας του Τζάκσον Χόλε. «Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», είπε ο Πάουελ. «Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Η πορεία του χρυσού πάνω από τα 2.500 δολάρια σηματοδοτεί την πέμπτη ώθησή του σε υψηλά ρεκόρ μέχρι στιγμής φέτος, και ενώ οι τιμές είναι αυξημένες, οι αναλυτές είπαν ότι δεν φαίνεται υπεραγορασμένο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκαν τελευταία φορά στα 2.547 δολάρια η ουγγιά, σχεδόν αμετάβλητα από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμα όλες τις δυνατότητες του», δήλωσε ο Eric Strand, ιδρυτής της AuAg Funds, σε συνέντευξή του στο Kitco News. «Ο χρυσός μπορεί να βρίσκεται στα 2.500 δολάρια, αλλά η Federal Reserve μόλις ξεκινά τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της».

Ο Strand πρόσθεσε ότι οι δυτικοί επενδυτές μόλις αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον χχρυσό, με τις μειώσεις των επιτοκίων να αναμένεται να μειώσουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την SPDR Gold Shares, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, εισροές 12,38 τόνων έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, οι εκμεταλλεύσεις εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά περισσότερο από 21 τόνους φέτος.

Αν και ο Strand είναι ανοδικός , πρόσθεσε ότι η αυξημένη κερδοσκοπική τοποθέτηση θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια.

Ο Άνταμ Μπάτον, Επικεφαλής Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής στο Forexlive.com, δήλωσε ότι με τα επιτόκια να κατευθύνονται χαμηλότερα, οι τιμές  του χρυσού θα συνεχίσουν να λάμπουν καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί.

«Αυτή δεν μοιάζει με αγορά που βρίσκεται στην κορυφή», είπε.

Αν και ο Πάουελ πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι μεθοδική στον πλησιέστερο κύκλο χαλάρωσης, ο Μπάτον σημείωσε ότι οι προσδοκίες θα μπορούσαν εύκολα να μετατοπιστούν.

Ενώ οι αγορές έχουν επικεντρωθεί στα σχόλια του Πάουελ για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, ο Μπάτον είπε ότι δίνει προσοχή σε μια πολύ πιο ισχυρή δήλωση.

Ο Πάουελ είπε επίσης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας…»

«Για μένα, αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι μια θέση της Fed παίζει», είπε ο Μπάτον. “Όταν έχουμε μια σειρά αδύναμων δεδομένων για την εργασία, η Fed θα είναι έτοιμη να κάνει επιθετικές μειώσεις. Δεν θα είναι τώρα, αλλά η κατεύθυνση για τα επιτόκια, και επομένως το δολάριο ΗΠΑ, είναι πτωτική.”

Ο Phillip Streible, Chief Market Strategist της Blue Line Futures, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δει τις τιμές να εκτινάσσονται στα 2.600 δολάρια η ουγγιά προτού οι αγορές δουν πιο σταθερή πίεση πωλήσεων και άντληση κερδών.

Σημείωσε ότι αν και οι αγορές θα μπορούσαν να είναι λίγο υπερβολικά επιθετικές στις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μετατοπιστούν αυτές οι αντιλήψεις.

Μαζί με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, οι αγορές βλέπουν τα επιτόκια να υποχωρούν περισσότερο από 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

«Εκατό μονάδες βάσης χαλάρωσης είναι λίγο υπερβολικό, αλλά νομίζω ότι θα χρειαστούν πιο σταθερά δεδομένα για να αλλάξουν αυτές οι προσδοκίες», είπε. «Νομίζω ότι το χρυσο έχει λίγο περισσότερο χρόνο πριν αλλάξει η ορμή».

Κοιτάζοντας μπροστά στα οικονομικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, οι αγορές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) του Ιουλίου να είναι το αποκορύφωμα. Οι αγορές θα λάβουν επίσης σημαντικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τη δεύτερη ανάγνωση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.

  •  AGORA-XRYSOU.COM
    • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς            

    • Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
      Βρείτε μας στο χάρτη
    • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
      Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post