Είναι υψηλή η τιμή του χρυσού;

Το 2024 η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, ωθώντας πολλούς επενδυτές και αναλυτές να αναρωτηθούν εάν η τιμή του χρυσού είναι πολύ υψηλή. Αυτό που συχνά χάνεται από τα μάτια μας σε αυτήν την έρευνα είναι μια σχετικά απλή, ακόμα αποκαλυπτική σχέση μεταξύ χρυσού και χρημάτων fiat. Αντί να βλέπουμε την άνοδο της τιμής του χρυσού ως μεμονωμένο, μερικές φορές ακόμη και κερδοσκοπικό φαινόμενο, είναι σημαντικό να το θεωρούμε ως αντανάκλαση της επιδείνωσης της αξίας των νομισμάτων στα οποία μετράται παγκοσμίως ο χρυσός.

Απαράμιλλη αποθήκευση αξίας

Ο χρυσός είναι ένα απόθεμα αξίας για χιλιάδες χρόνια, λειτουργώντας ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αστάθειας. Ιστορικά, η τιμή του κυμάνθηκε με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική. Ωστόσο, μια σταθερά παραμένει: η πραγματική αξία του χρυσού διατηρεί την πραγματική αγοραστική δύναμη με την πάροδο του χρόνου με τον πιο αξιόπιστο τρόπο.

 

Ο φαύλος κύκλος των χρημάτων του χρέους και γιατί ο χρυσός θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή

Καθώς τα νομίσματα fiat –χρήματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση που δεν υποστηρίζονται από φυσικό εμπόρευμα– έχουν γίνει ΤΟ κυρίαρχο μέσο συναλλαγής εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η αξία τους υπόκειται συνεχώς σε διάβρωση λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης. Όταν οι κυβερνήσεις έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα, συνήθως χρηματοδοτούν αυτό το κενό παράγοντας νέο χρήμα που μπορεί να λάβει τη μορφή έκδοσης ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων. Καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες να διαχειριστούν αυτό το χρέος μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Για να εξυπηρετήσουν αυτό το αυξανόμενο χρέος, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να καταφύγουν στην αύξηση της νομισματικής βάσης, παράγοντας ακόμη περισσότερα χρήματα και παρέχοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για να χρησιμοποιήσουν περισσότερα χρέη. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο: το υψηλότερο χρέος οδηγεί σε αύξηση της προσφοράς χρήματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου υποβαθμίζει την αξία των νομισμάτων fiat.

 

Η αγοραστική δύναμη του χρυσού εξακολουθεί να είναι η ίδια σήμερα όπως ήταν πριν από 20, 50 και ακόμη και 100 χρόνια. Από τεχνική άποψη, δεν είναι ο χρυσός που αυξάνεται σε αξία. Είναι τα νομίσματα που μετρώνται σε χρυσό που χάνουν αξία έναντι του χρυσού.

Τα νέα υψηλά όλων των εποχών στην τιμή του χρυσού απλώς αντικατοπτρίζουν τα νέα όλων των εποχών-χαμηλά στην αξία των αντίστοιχων νομισμάτων.

Όσο παίζει αυτός ο φαύλος κύκλος, η τιμή του χρυσού δεν θα πάει ποτέ πολύ ψηλά! Ο χρυσός απλώς θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δουλειά του στην παγκόσμια προστασία του πλούτου με ελβετική ρολόι ακρίβεια.

Είναι πολύ υψηλή η τιμή του χρυσού;

Στο επόμενο άρθρο, θα ρίξουμε μια βαθιά ματιά στον ρόλο που παίζει ο χρυσός ως περιουσιακό στοιχείο διαχείρισης κινδύνου και πώς φαίνεται η έκθεση σε πλούσια χαρτοφυλάκια, με εκπληκτικά αποτελέσματα.

  •  Site
  •             AGORA-XRYSOU.COM
    • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
      Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
      Βρείτε μας στο χάρτη
    • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
      Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post