Πότε θα ανέβει ο χρυσός;

οι προβλέψεις για χρυσό 5.000 δολαρίων μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν “ανόητες”. Τώρα πιστεύουν  ότι το κίτρινο μέταλλο θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέσα σε μερικά χρόνια.

τώρα που η χρονιά είναι πάνω από τα μισά του δρόμου, βελτιώνοντας τους οδηγούς της τιμής του χρυσού και την πορεία προς τα εμπρός το 2024 και μετά.

Συγκεκριμένα, βλέπουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών για το κίτρινο μέταλλο τα επόμενα χρόνια.

«Ήμουν πάντα ο τύπος που στεκόταν σε μια επίδειξη και έλεγε: “Ναι, είμαι bullish για τον χρυσό, αλλά να μιλάμε για χρυσό 5.000 $ (ανά ουγγιά) ή χρυσό 10.000 $ – νομίζω ότι είναι ανόητο, δεν πρέπει να το κάνετε. »”Δεν είναι πια ανόητο. Υπάρχουν θεμιτές πιθανότητες να επιτευχθούν τέτοιοι τύποι αριθμών, σίγουρα μέσα σε λίγα χρόνια.”

Ο χρυσός έχει ξοδέψει χρόνο πάνω από τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ από τότε που έφτασε σε υψηλό ρεκόρ την άνοιξη του 2022, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που αναμένουν ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς. Λοιπόν — πότε θα ανέβει ο χρυσός;

Από όλα τα μέταλλα στη Γη, ο χρυσός λάμπει περισσότερο όταν πρόκειται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση του πλούτου. Στην πραγματικότητα, είναι αυξημένη κατά περίπου 500 τοις εκατό σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια.

Παρά την εντυπωσιακή αυτή αύξηση, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται: “Πότε θα ανέβει ο χρυσός;”

Το πολύτιμο μέταλλο είναι ένα ασφαλές καταφύγιο που αποδίδει καλά σε ταραχώδεις καιρούς, και έχουν σημειωθεί πολλά παγκόσμια γεγονότα κρίσης τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατα οι πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν , τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από  καθώς οι κεντρικές τράπεζες μάχονται με τον παγιωμένο πληθωρισμό

Υπάρχουν πολλοί χρυσόβουλοι που ζητούν να απογειωθεί σύντομα η τιμή του κίτρινου μετάλλου. Ωστόσο, απαντώντας στην ερώτηση «πότε θα ανέβει ο χρυσός;» είναι ένα παιχνίδι εικασίας, ακόμη και για βετεράνους αναλυτές της αγοράς χρυσού.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένοι χρονικά ελεγμένοι δείκτες για το πότε θα ανέβει ο χρυσός, τους οποίους μπορούν να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, προκειμένου να κάνουν μια πιο ενημερωμένη εικασία σχετικά με τη μελλοντική δράση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

 

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την τιμή του χρυσού;

Αν θέλετε να μάθετε πότε θα ανέβει ο χρυσός, οι προηγούμενες επιδόσεις του κίτρινου μετάλλου είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ας ξεκινήσουμε με μια ματιά στην τιμή του κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η τιμή του χρυσού ξεκίνησε το 2022 από περίπου 1.800 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά και λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 1.864 δολάρια ΗΠΑ. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι φόβοι για τις αναπόφευκτες παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις έφτασαν σε κρεσέντο – σε συνεννόηση με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τη γοητεία των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων – το κίτρινο μέταλλο ξεπέρασε το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ΗΠΑ .

Ωστόσο, ο χρόνος χρυσού πάνω από τα 2.000 δολάρια ήταν βραχύβιος. Οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη ζήτηση. Οι αυξήσεις επιτοκίων είναι γενικά αρνητικές για τον χρυσό, επειδή όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα, τα επενδυτικά προϊόντα που συγκεντρώνουν τόκους είναι πιο κερδοφόρα.

Τελικά, ο χρυσός έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους περίπου στην ίδια τιμή με την οποία ξεκίνησε, υποστηριζόμενος από τα υψηλά πολλών δεκαετιών του πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα, το κίτρινο μέταλλο ήταν μία από τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμη και σε σύγκριση με τις μετοχές και τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

«Ο συνδυασμός ενός περιβάλλοντος υψηλού κινδύνου τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από τη γεωπολιτική έκανε τον χρυσό πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τους επενδυτές, καθώς αναζητούσαν υψηλής ποιότητας ρευστότητα – ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια γενικά χρηματοπιστωτική αγορά με πολύ κακές επιδόσεις , τόσο από την προοπτική της αγοράς μετοχών όσο και από την άποψη της αγοράς ομολόγων», δήλωσε ο Χουάν-Κάρλος Αρτίγκας, επικεφαλής έρευνας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) τότε.

Η ικανότητα του χρυσού να αντέχει στην πολιτική και οικονομική αναταραχή έχει εμφανιστεί πλήρως τα τελευταία χρόνια. «Επειδή μπορείτε να δείτε το 2019, ο χρυσός ήταν 1.300 δολάρια ΗΠΑ η ουγγιά, μετά έφτασε σε πάνω από 2.000 δολάρια τον Αύγουστο του 2020. Και έφτασε σε πάνω από 2.000 δολάρια ξανά τον Μάρτιο του 2022» , διευθύνων σύμβουλος στην CPM Group. , στα μέσα του 2022.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ύφεση και πυροδότησε συζητήσεις για το εάν η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να αντιστρέψει την πορεία της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων και εν όψει του ιστορικού του υψηλού πριν υποχωρήσει στα 1.900 δολάρια τον Ιούνιο.

Κατευθυνόμενοι προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου πεζοπορίας της. ώθηση του επιτοκίου του Ιουλίου , η 11η από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, αντιμετωπίστηκε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η τελευταία ώθηση θα είναι η τελευταία. Αυτή η αισιοδοξία θεωρείται ιδιαίτερα υποστηρικτική για την τιμή του χρυσού. Παρ ‘όλα αυτά, το κίτρινο μέταλλο έχει σημειώσει χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη και στην περιοχή των 1.880$ στα μέσα Αυγούστου.

Πώς η προσφορά και η ζήτηση επηρεάζουν την τιμή του χρυσού;

Όπως αναφέρθηκε, όσον αφορά τις προοπτικές για τον χρυσό, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν αποσταθεροποιητικά γεωπολιτικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, των μελλοντικών μεταβολών των επιτοκίων της Fed και των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία.

Τι γίνεται όμως με την προσφορά ή τη ζήτηση χρυσού; Η έκθεση του WGC  το 2022 δείχνει ότι πέρυσι η συνολική προσφορά χρυσού αυξήθηκε κατά 2 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Η WGC αποδίδει την ανάπτυξη στη βελτιωμένη παραγωγή χρυσωρυχείου και στην οριακή αύξηση της ανακύκλωσης χρυσού. Η παραγωγή χρυσωρυχείου ανέκαμψε κατά 1 τοις εκατό σε υψηλό τετραετίας στους 3.612 μετρικούς τόνους.

Εξετάζοντας τους αριθμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις πιο πρόσφατες  του WGC , οι επενδύσεις σε ράβδο χρυσού και νομίσματα χρυσού παρουσίασαν συνεχή ανάπτυξη τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο, κερδίζοντας 5 τοις εκατό το 1ο τρίμηνο και 6 τοις εκατό το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση . Αυτή η ζήτηση προέκυψε σε ένα υψηλό πληθωριστικό περιβάλλον και αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αυτήν την κατηγορία επενδύσεων σε χρυσό ήταν η Τουρκία και η Μέση Ανατολή.

Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, παρουσίασε κάποια ανανεωμένη ισχύ το δεύτερο τρίμηνο, όταν ήταν 3 τοις εκατό σε ετήσια βάση. Παραδοσιακά, τα χρυσά κοσμήματα ευθύνονται για το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού. Ενώ η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές για χρυσά κοσμήματα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών τους έχει πληγεί από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο χρυσού παρουσίασαν 50 μετρικούς τόνους καθαρών εκροών το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 223 μετρικούς τόνους εισροών το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από τη βιομηχανική πλευρά, ο χρυσός χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά είδη και επωφελείται από την άνοδο της νανοτεχνολογίας. Ωστόσο, αυτό το τμήμα ζήτησης έχει επίσης επηρεαστεί από την ασθενέστερη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, με τη ζήτηση για χρυσό από αυτό το τμήμα να μειώνεται κατά 12 τοις εκατό από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Την τελευταία δεκαετία, οι κεντρικές τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές φυσικού χρυσού και η αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα έφτασε σε ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο το 2023, φθάνοντας στους 387 μετρικούς τόνους. «Παρά την επιβράδυνση του Q2, η ισχυρή εκκίνηση του Q1 έθεσε τη σφραγίδα σε ένα ρεκόρ H1. Η αγοραστική δραστηριότητα παραμένει ευρέως διαδεδομένη και κατανεμημένη τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες», αναφέρει η WGC. Η ετήσια έρευνα της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματά του σε χρυσό το επόμενο έτος, στο ίδιο επίπεδο με τον αριθμό που σχεδίαζε να το κάνει το 2022.

Θα ανέβει η τιμή του χρυσού στο μέλλον;

Ο χρυσός διέρρευσε το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ΗΠΑ για να φτάσει σε υψηλά ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ονειρεύονται μια άλλη έκρηξη για το πολύτιμο μέταλλο το 2023. Η τιμή του χρυσού θα σημειώσει σύντομα νέο ρεκόρ;

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει αρκετή υποστήριξη για τον χρυσό ώστε να ανέβει ξανά πάνω από τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ φέτος ή το επόμενο έτος. «Πιστεύω ότι (ο χρυσός) θα σπάσει πάνω από αυτό το επίπεδο των 2.100 δολαρίων, νομίζω ότι θα τρέξει»

Ο Christian του Ομίλου CPM είπε ότι η εταιρεία του βλέπει τη δυνατότητα ο χρυσός να σημειώσει νέα πορεία στο υψηλό ρεκόρ του το επόμενο έτος, και επεσήμανε πολλούς «ουσιαστικούς πραγματικούς λόγους» για τους επενδυτές να ενθουσιαστούν με τον χρυσό και το πού πηγαίνει. «Όχι επειδή ο χρυσός θα φτάσει τα 10.000 δολάρια ΗΠΑ – είναι επειδή ο χρυσός θα είναι κατά μέσο όρο πάνω από 1.900 δολάρια φέτος σε ετήσια βάση ρεκόρ και μπορεί κάλλιστα στις προβλέψεις μας να ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ το επόμενο έτος, κάτι που θα είναι μια περαιτέρω μεγάλη αύξηση σε άλλο ένα ρεκόρ», είπε.

Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πότε θα ανέβει η τιμή του χρυσού θα πρέπει να παρακολουθούν τα σχέδια επιτοκίων της Fed . Η συναίνεση μεταξύ των ειδικών με τους οποίους μίλησε το INN είναι ότι το πολύτιμο μέταλλο θα παραμείνει υπό πίεση έως ότου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Fed έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Νομίζω ότι μέρος αυτού που υποστηρίζει την τιμή του χρυσού αυτή τη στιγμή είναι οι αγορές της κεντρικής τράπεζας, όχι οι αγορές μεμονωμένων επενδυτών», είπε. “Και δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουν μέχρι να τελειώσει η Fed – αλλά νομίζω ότι είναι πολύ κοντά. Μόλις σταματήσουν και μετά αρχίσουν να υποχωρούν, νομίζω ότι οι επενδυτές θα μπουν στο παιχνίδι”,

Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post