Τιμή παλλαδίου: 1 εξάμηνο 2024

Με την προσφορά ισχυρή και τη ζήτηση από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να παραμένει χαμηλή, οι τιμές του παλλαδίου σημείωσαν πτώση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τι θα μπορούσε να είναι το επόμενο για το πολύτιμο μέταλλο;

Το παλλάδιο γνώρισε μεγάλη αστάθεια το 2024, ξεκινώντας το έτος από 1.096 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά λόγω μιας μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης που ξεκίνησε μέχρι το 2022.

Το μέταλλο υποχώρησε απότομα τους δύο πρώτους μήνες του 2024, φθάνοντας στο ετήσιο χαμηλό των 859,15 δολαρίων ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το παλλάδιο σημείωσε δυναμική τον Μάρτιο, με ανοδική τάση παράλληλα με τον χρυσό, το ασήμι και την πλατίνα.

Στις αρχές Απριλίου, η τιμή του παλλαδίου ήταν 996,28 δολάρια ΗΠΑ και γρήγορα επιταχύνθηκε για να φτάσει στο υψηλό έτος έως σήμερα των 1.098 δολαρίων στις 9 Απριλίου. Ωστόσο, το μέταλλο υποχώρησε και πάλι αφού έφτασε σε αυτό το επίπεδο, βυθίζοντας κάτω από το Μάρκα 900$ στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια, το παλλάδιο ανέβηκε για να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο στα 963,50 δολάρια ΗΠΑ στις 28 Ιουνίου.

Έκτοτε, η τιμή υποχώρησε ξανά, πλησιάζοντας το σχεδόν ετήσιο χαμηλό των 881 $ ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι οδήγησε το παλλάδιο μέχρι στιγμής φέτος και ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή του προς τα εμπρός.

 

Κλειδί ζήτησης στον τομέα του αυτοκινήτου για την τιμή του παλλαδίου

Το παλλάδιο και η πλατίνα χρησιμοποιούνται και οι δύο για επενδύσεις, αλλά έχουν σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις που διεκδικούν την πλειοψηφία της ζήτησης. Η ζήτηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ισχυρό αντίκτυπο στο παλλάδιο ιδιαίτερα καθώς έχει λίγες άλλες χρήσεις.

σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επενδυτικό Συμβούλιο πλατίνας (WPIC), η ζήτηση αυτοκινήτων για παλλάδιο θα παραμείνει σταθερή το 2024 στα 8,45 εκατομμύρια ουγγιές, ενώ η ζήτηση από όλες τις πηγές προβλέπεται να είναι 10,03 εκατομμύρια ουγγιές.

Το WPIC αναμένει ότι η προσφορά του ορυχείου παλλαδίου θα παραμείνει σχετικά σταθερή, με περίπου 6,5 εκατομμύρια ουγγιές ετησίως να εισέρχονται στην αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός προβλέπει ότι η προσφορά ανακύκλωσης παλλαδίου θα αυξηθεί από 2,64 εκατομμύρια ουγγιές το 2024 σε 3,83 εκατομμύρια ουγγιές το 2028.

Συνολικά, το WPIC ζητά η ζήτηση παλλαδίου να ξεπεράσει την προσφορά το 2024 κατά 1,28 εκατομμύρια ουγγιές και κατά 234.000 ουγγιές το 2025 προτού εισέλθει σε πλεονασματική περιοχή.

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν την προσφορά και τη ζήτηση παλλαδίου το πρώτο εξάμηνο στο  2024;

Το WPIC λέει ότι η αύξηση της προσφοράς ανακυκλωμένου παλλαδίου έρχεται καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός “πλούσιων σε PGM οχημάτων” φτάνει στο τέλος της ζωής τους. Αυτά αναμένεται να ενισχύσουν την ετήσια ανακύκλωση παλλαδίου κατά πάνω από 1,3 εκατομμύρια ουγγιές έως το 2028.

Επειδή η πλατίνα και το παλλάδιο είναι εναλλάξιμα, οι κατασκευαστές συχνά ανταλλάσσουν το ένα με το άλλο καθώς προσπαθούν να βρουν την καλύτερη τιμή. Μετά το σπάσιμο πάνω από τα 3.000 δολάρια ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, το παλλάδιο έχει υποχωρήσει καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έκαναν ακριβώς αυτό, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσουν την πλατίνα, η οποία διαπραγματευόταν περίπου στα 1.000 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά.

Αν και τα δύο μέταλλα διαπραγματεύονται τώρα σε σχεδόν ισοτιμία, δεν υπήρξε καμία επιθυμία να ανταλλάξουν τα δύο, ακόμη και όταν η πλατίνα αρχίζει να ανεβαίνει ψηλά. Αυτή η δυναμική δημιουργεί περαιτέρω αντίθετους ανέμους στην αγορά παλλαδίου.

Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της ομάδας πλατίνας για μέταλλα στα μέσα Ιουλίου που διοργανώθηκε από την CPM Group, ο Rohit Savant, αντιπρόεδρος έρευνας της CPM, εξήγησε ότι δεδομένου του κόστους που σχετίζεται με την αλλαγή των χημικών ουσιών, η διαφορά μεταξύ των τιμών του παλλαδίου και της πλατίνας θα πρέπει να αυξηθεί και να διατηρηθεί πριν από τους κατασκευαστές σκεφτείτε μια ανταλλαγή.

Ο Savant συνέχισε λέγοντας ότι παρόλο που οι πωλήσεις οχημάτων αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2024, τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο συνεχίζουν να χάνουν μερίδιο αγοράς από τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), τα οποία δεν απαιτούν παλλάδιο.

Αυτό είχε ιδιαίτερη επίδραση στην κινεζική αγορά, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση EV.

“Ακόμη και αν βλέπετε μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις οχημάτων, μπορεί να μην μεταφραστεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ζήτηση για παλλάδιο “, σχολίασε ο Savant κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου. “Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη ισχύ του μεριδίου αγοράς EV στην Κίνα, καθώς και η κυβέρνηση παροτρύνει την κινεζική αγορά είτε να αγοράσει ηλεκτρικά οχήματα είτε να αγοράσει μικρότερα επιβατικά οχήματα, τα οποία και τα δύο δεν υποστηρίζουν τη ζήτηση παλλαδίου».

Τι θα γίνει με την τιμή του παλλαδίου το 2024;

Αν και κάποια ζήτηση για παλλάδιο προέρχεται από την παραγωγή και τις επενδύσεις ηλεκτρονικών ειδών, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο κύριος μοχλός του μετάλλου. Καθώς η αυξημένη ανακύκλωση και η μεγαλύτερη προσφορά αρχίζουν να επικρατούν, η τιμή δεν είναι πιθανό να αυξηθεί. Επιπλέον, η υποκατάσταση δεν είναι πιθανό να συμβεί εκτός εάν η τιμή της πλατίνας αυξηθεί πιο ουσιαστικά.

Ωστόσο, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν φαίνονται ισχυρές, η χαμηλή τιμή του παλλαδίου μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε επενδυτές που αποστρέφονται λιγότερο τον κίνδυνο, ειδικά εάν η τιμή του πολύτιμου μετάλλου συνεχίσει να υποχωρεί.

  • Site
  •             AGORA-XRYSOU.COM
    • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
      Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
      Βρείτε μας στο χάρτη
    • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
      Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post