ηλεκτρονικά απόβλητα σε χρυσό

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, που κατασκευάζει τα νομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ηλεκτρονικά απόβλητα για να εξάγει χρυσό από αυτά.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο βιομηχανικό εργοστάσιο στο χώρο της στο Llantrisant στην Ουαλία για να αφαιρέσει το πολύτιμο μέταλλο από παλιές πλακέτες κυκλωμάτων.

Ο χρυσός αρχικά χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και αργότερα θα κατασκευαστεί σε αναμνηστικά νομίσματα.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, που περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από παλιά τηλέφωνα και υπολογιστές μέχρι τηλεοράσεις, είναι ένα ταχέως αυξανόμενο πρόβλημα – ο ΟΗΕ λέει ότι 62 εκατομμύρια τόνοι πετάχτηκαν το 2022.

 εκτιμάται ότι το βουνό της απορριφθείσας τεχνολογίας πρόκειται να αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο έως το 2030.

Η νέα μονάδα θα επεξεργάζεται περίπου 4.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο

Στο εργοστάσιο Royal Mint, σωροί από πλακέτες κυκλωμάτων τροφοδοτούνται στη νέα εγκατάσταση.

Αρχικά, θερμαίνονται για να αφαιρεθούν τα διάφορα συστατικά τους. Στη συνέχεια, η σειρά των αποκολλημένων πηνίων, των πυκνωτών, των ακίδων και των τρανζίστορ κοσκινίζονται, ταξινομούνται, κόβονται σε φέτες και κόβονται σε κύβους καθώς κινούνται κατά μήκος ενός μεταφορικού ιμάντα.

Οτιδήποτε έχει χρυσό μέσα παραμερίζεται.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι αστική εξόρυξη», λέει η επικεφαλής της βιωσιμότητας Inga Doak.

«Παίρνουμε ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από την κοινωνία και εξορύσσουμε τον χρυσό από αυτό το απόβλητο και αρχίζουμε να βλέπουμε την αξία σε αυτόν τον πεπερασμένο πόρο».

Το μηχάνημα ταξινομεί και διαχωρίζει τα διάφορα μέρη των πλακών κυκλωμάτων

Τα φορτωμένα με χρυσό κομμάτια πηγαίνουν σε ένα χημικό εργοστάσιο.

Τοποθετούνται σε ένα χημικό διάλυμα που διοχετεύει τον χρυσό στο υγρό.

Αυτό στη συνέχεια φιλτράρεται, αφήνοντας πίσω του μια σκόνη. Φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καθαρός χρυσός – χρειάζεται απλώς να θερμανθεί σε φούρνο για να μετατραπεί σε ένα αστραφτερό ψήγμα.

«Οι παραδοσιακές διαδικασίες ανάκτησης χρυσού είναι πολύ ενεργοβόρες και χρησιμοποιούν πολύ τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά, ή πηγαίνουν σε χυτήρια υψηλής ενέργειας και βασικά καίγονται», λέει ο Leighton John, διευθυντής επιχειρήσεων του Royal Mint.

«Το πρωτοποριακό για εμάς είναι το γεγονός ότι αυτή η χημεία χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου, σε πολύ χαμηλή ενέργεια, είναι ανακυκλώσιμη και τραβάει τον χρυσό πολύ γρήγορα».

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μικρά αντικείμενα τεχνολογίας πετάχτηκαν

Τα συρτάρια ηλεκτρονικών αποβλήτων της καταστροφής αυξάνονται, λένε οι ακτιβιστές

Δεν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρονικών αποβλήτων για να στοχεύσει το Βασιλικό Νομισματοκοπείο.  κατατάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό απορριμμάτων τεχνολογίας κατά κεφαλήν, που νικήθηκε μόνο από τη Νορβηγία.

«Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε πάνω από 4.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως», λέει ο Leighton John.

Παραδοσιακά αυτά τα απόβλητα αποστέλλονται στο εξωτερικό, αλλά τα διατηρούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρούμε αυτά τα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι πραγματικά σημαντικό.

Μια σκόνη συλλέγεται στο τέλος όλης της διαδικασίας – είναι καθαρός χρυσός

Τέσσερις χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων θα πρέπει να παράγουν έως και 450 κιλά χρυσού, αξίας περίπου 27 εκατομμυρίων λιρών σε τρέχουσες τιμές.

Αυτή η στροφή στον κλάδο των απορριμμάτων είναι μια μεγάλη αλλαγή για το Royal Mint.

Για περισσότερα από χίλια χρόνια, είναι ο επίσημος κατασκευαστής νομισμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, καθώς η χρήση μετρητών μειώνεται, τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένας νέος τρόπος για την κρατική εταιρεία να βγάλει χρήματα – και να σώσει θέσεις εργασίας.

«Χρειαζόμασταν να διαφοροποιηθούμε»

«Και δεδομένου ότι τώρα χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι για την παραγωγή νομισμάτων, στην πραγματικότητα ήταν μια ιδανική ευκαιρία να μετακινηθούν οι άνθρωποι [στην επεξεργασία ηλεκτρονικών απορριμμάτων] ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας για αυτούς τους ανθρώπους»

Οι πλακέτες κυκλωμάτων περιέχουν πολλά διαφορετικά υλικά που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν

Εκτός από την ανάκτηση χρυσού, η εταιρεία εξετάζει επίσης τι να κάνει με όλα τα άλλα υλικά που διαχωρίζει από τις πλακέτες κυκλωμάτων.

Περιέχουν διάφορα υλικά όπως αλουμίνιο, χαλκό, κασσίτερο και χάλυβα. Διερευνούν επίσης εάν οι σανίδες γείωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον κατασκευαστικό κλάδο

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post