Ο δείκτης σποτ σημείωσε πτώση περίπου 1%, υποχωρώντας αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν εμπορικό έλλειμμα του Ιουνίου 73,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ελαφρώς μεγαλύτερο από τη μέση εκτίμηση 44 οικονομολόγων. Η πτώση ακολουθεί την πτώση 1,3% τη Δευτέρα εν μέσω ευρύτερου χάους στην αγορά.

Η ανάκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ και η υποχώρηση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβαρύνουν επίσης το κίτρινο μέταλλο. Εν τω μεταξύ, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια πρόσθεσαν 125.101 τροϊκές ουγγιές χρυσού στις διαθέσεις τους κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Το χάος της Δευτέρας στην αγορά πιθανότατα άσκησε πίεση στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ορισμένες θέσεις χρυσού για να καλύψουν απαιτήσεις περιθωρίου σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι τιμές μειώθηκαν έως και 3,2% πριν καλύψουν ορισμένες από αυτές τις απώλειες.

Ωστόσο, ο χρυσός έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και παρά τις πρόσφατες μειώσεις εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά περισσότερο από 15% μέχρι στιγμής φέτος. Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed —που παραδοσιακά θεωρούνται υποστηρικτικές για τον χρυσό που δεν αποδίδει— και οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες είναι μεταξύ των βασικών στηρίξεων των τιμών.

Τα πολύτιμα μέταλλα «παρασύρθηκαν από τη γενική διάθεση πανικού στις αγορές στην αρχή της εβδομάδας», σύμφωνα με έκθεση της Commerzbank AG την Τρίτη. Μαζί με τις υπερβολικές προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, οι πωλήσεις για να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε άλλα περιουσιακά στοιχεία μπορεί επίσης να ήταν πίσω από την πρόσφατη αδυναμία του χρυσού, ανέφερε.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε στα 2.385,84 δολάρια η ουγγιά στις 11:13 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο, όπως και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκαν το παλλάδιο και η πλατίνα, ενώ το ασήμι υποχώρησε.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post