ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΧΡΥΣΟΥ αυξήθηκαν, αλλά το ασήμι όχι την Παρασκευή,

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΧΡΥΣΟΥ αυξήθηκαν, αλλά το ασήμι όχι την Παρασκευή, αποκλίνοντας καθώς τα νέα στοιχεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς η κυβέρνηση της Νο. 2 της Κίνας προσπαθεί να ενισχύσει τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες με νέες επιδοτήσεις τόνωσης .
Ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης CSI300 σημείωσε άνοδο 0,4% από το χθεσινό χαμηλό 5 μηνών και τα δυτικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο 0,7% από το χαμηλό 6 εβδομάδων της Πέμπτης στον Παγκόσμιο Δείκτη MSCI, καθώς οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας «Magnificent 7» άρχισαν να μειώνουν την πτώση τους κατά 12,6%. Νέα κορύφωση ρεκόρ στα μέσα Ιουλίου.
«Ο χρυσός και σε μικρότερο βαθμό το ασήμι απαιτούν ήπια αστάθεια της αγοράς μετοχών, μια ομαλή υποτίμηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, για να εμφανιστούν πραγματικά ως παράδεισος», αναφέρει ένα σημείωμα από τον στρατηγό πολύτιμων μετάλλων Nicky Shiels στον ελβετικό όμιλο διύλισης και χρηματοδότησης χρυσού MKS Pamp.
«Αυτή η [κίνηση] [της εβδομάδας] απλώς διασφαλίζει ότι ο χρυσός και το ασήμι θα πεταχτούν έξω με το νερό του μπάνιου…[παραμένουν] ίσως πιο εύθραυστα βραχυπρόθεσμα παρά ορισμένες ανοδικές εξελίξεις στη φυσική πλευρά, με την Ινδία να μειώνει σημαντικά τους εισαγωγικούς δασμούς από 15% έως 6% βοηθώντας στην εκκίνηση της τοπικής ζήτησης».
Σε μηνιαία βάση, ο Ιούνιος είδε τις βασικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες – στις οποίες η Federal Reserve στοχεύει ετήσιο πληθωρισμό 2,0% – να αυξάνονται κατά 2,6% από πέρυσι, ταιριάζοντας με τον ρυθμό του Μαΐου και φθάνοντας κατά 0,1 μονάδες πάνω από τις προβλέψεις.
Οι προβλέψεις της αγοράς ομολόγων για τον ρυθμό του πληθωρισμού υποχώρησαν σε χαμηλά 1 εβδομάδας στο 2,27% ετησίως στο λεγόμενο «επιτόκιο νεκρού ισοζυγίου» που υποδηλώνεται από τις αποδόσεις του Δημοσίου 10 ετών και τα επιτόκια TIPS 10 ετών, όπως το προσφερόμενο επιτόκιο από αυτούς τους τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό βυθίστηκαν στο 1,95%, πίσω από τον μέσο όρο του 2024 μέχρι σήμερα και πολύ κάτω από το υψηλό 15ετίας του περασμένου Οκτωβρίου του 2,52%.
Η τιμή του χρυσού – η οποία μέχρι τις αρχές του 2022 παρουσίαζε μια μακροπρόθεσμη πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση από την πραγματική απόδοση των 10ετών TIPS – εν τω μεταξύ αυξήθηκε σχεδόν 30 δολάρια από το χαμηλό της Πέμπτης και διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 2380 δολάρια ανά ουγγιά Τροίας.

 

Αν και κανείς δεν αναμένει ότι η Fed θα αλλάξει τα επιτόκια στην απόφαση του Ιουλίου της επόμενης Τετάρτης, προβλέπουν ακόμη περισσότερες από 2 περικοπές πολιτικής πριν από τα Χριστούγεννα, προβλέποντας επιτόκιο στο τέλος του έτους 4,69% ετησίως – τη χαμηλότερη συναίνεση της αγοράς από τις αρχές Απριλίου – έναντι του σημερινού υψηλού 2 δεκαετιών του 5,33%.
Τα χθεσινά στοιχεία Απριλίου-Ιουνίου – που θέτουν την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ πολύ πάνω από τις προσδοκίες για το ΑΕΠ των αναλυτών – ανέφεραν ότι ο πυρήνας PCE αυξήθηκε 2,7% από το 2ο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο χαμηλότερος πληθωρισμός από το 1ο τρίμηνο του 2021, αλλά 0,2 μονάδες μπροστά από τις συναινετικές προβλέψεις.
Η κρατική αρχή σχεδιασμού του Πεκίνου εν τω μεταξύ λέει ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου το 15% του 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν που δανείζεται μέσω πωλήσεων μακροπρόθεσμων ομολόγων για αυτοκίνητα – συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία – με παρόμοιο ποσό (ίσο με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ) όπως και ανελκυστήρες
Η τιμή αναφοράς του χρυσού στη Σαγκάη σημείωσε ράλι 0,4% από το χθεσινό χαμηλό 3 εβδομάδων, σταθεροποιώντας λίγο κάτω από τα 555 ¥ ανά γραμμάριο για 2η συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια μετά την εκτίναξη σε νέο υψηλό όλων των εποχών την περασμένη Πέμπτη.
Αυτό οδήγησε τον χρυσό στην Κίνα να ανακάμπτει σε ένα premium έναντι των διεθνών τιμών, προσφέροντας εισαγωγές χρυσού στην Νο.1 χώρα εξόρυξης χρυσού, εισαγωγών, καταναλωτών και αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, ένα μεικτό κίνητρο άνω των 10 $ ανά ουγγιά Τροίας, για 2η φορά μέσα σε μια εβδομάδα, σηματοδοτώντας χαμηλή ζήτηση και προμηνύοντας πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως
Οι τιμές του ασημιού παρέμειναν επίσης σταθερές, αλλά –σε αντίθεση με τον χρυσό– απέτυχαν να ανακάμψουν από τη χθεσινή βουτιά, διαπραγματεύοντας κοντά στα χαμηλά 11 εβδομάδων στα 27,73 δολάρια ανά ουγγιά Τροίας.
Ο χρυσός στην αγγλία σημείωσε ράλι στις 1850 λίρες, περιορίζοντας την πτώση αυτής της εβδομάδας στο 0,6%, ενώ η τιμή του χρυσού σε ευρώ ανέκαμψε στα €2190, χάνοντας 0,9% από τον τερματισμό της περασμένης Παρασκευής στο Λονδίνο.
Η βιομηχανικά χρήσιμη πλατίνα απέτυχε όπως το ασήμι να αναρριχηθεί από την απότομη πτώση της, βυθίζοντας σε νέο χαμηλό 3 μηνών κάτω από 930 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το αδελφό μεταλλικό παλλάδιο αυτοκαταλύτη διατηρήθηκε περίπου στα 900 δολάρια, λιγότερο από 5% πάνω από τα χαμηλά 5,5 ετών του Φεβρουαρίου.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post