Χρυσός: «δεν μπορεί να χακαριστεί, η να διαγραφεί »

Ο χρυσός είναι ένα από τα παλαιότερα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν και «δεν μπορεί να χακαριστεί, να διαγραφεί ή να υποβαθμιστεί». Ενώ η τιμή του συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, λίγοι μπορεί να γνωρίζουν ότι το πολύτιμο μέταλλο ξαδέρφη του έχει εξορυχθεί περισσότερο σε όλη την ιστορία – κατά δεκαπλάσιο.

Περίπου 154.000 τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί από τότε που τηρήθηκαν αρχεία, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύριο τόνους αργύρου.

Σύμφωνα με το Our World in Data, το έτος 1681 εξορύχθηκε μόνο 6 τόνοι χρυσού – το 2015 που εκτοξεύτηκε στους 3.100 τόνους. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρει ότι η συνολική προσφορά χρυσού το 2023 αυξήθηκε κατά 3% από έτος σε έτος, καθώς η προσφορά και η ανακύκλωση ορυχείων παρουσίασαν αύξηση – σε συνολικά 4.898,8 τόνους.

Ενώ το ασήμι έχει αφαιρέσει λίγη από τη λάμψη του χρυσού τους τελευταίους μήνες στους 1.037 τόνους που αγοράστηκαν, το 2023 αντιπροσώπευε τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν περισσότερους από 1.000 τόνους στα συνολικά αποθέματα.

Το 2022 σημείωσε το υψηλότερο ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, με τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν 1.136 τόνους χρυσού αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αλλά σε όλη την ιστορία, το πολύτιμο μέταλλο ήταν ένα απαράμιλλο μακροπρόθεσμο απόθεμα αξίας.

Η Sprott Asset Management λέει ότι ο χρυσός έχει ξεπεράσει τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία 23 χρόνια ιδιαίτερα, «ενισχύοντας ιστορικά τις αποδόσεις και αυξάνοντας τη διαφοροποίηση».

Στον απόηχο των αχαλίνωτων γεωπολιτικών εντάσεων, των οικονομικών αβεβαιοτήτων, του παρατεταμένου πληθωρισμού και των πολυαναμενόμενων εκλογών στις ΗΠΑ, ο χρυσός συνέχισε την κατάστασή του ως σύμβολο ασφάλειας και σιγουριάς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία ειδήσεων  από τις αρχές του 2024 ανακοίνωσε οτι , το λαμπερό και πυκνό μέταλλο ξεπέρασε τα προηγούμενα υψηλά ρεκόρ, τερματίζοντας το  περίπου στα 2.232 δολάρια ΗΠΑ (3.409,55 δολάρια) ανά ουγγιά. Στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, ο χρυσός έφτασε στο νέο ιστορικό υψηλό των 3.511 δολαρίων .

Ακριβώς όταν το πολύτιμο μέταλλο φαινόταν να χάνει τη λάμψη του, η τιμή εκτοξεύτηκε για τρίτη φορά. Στις 20 Μαΐου, βρισκόταν στα 3.650 δολάρια ανά ουγγιά, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Οπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alchemy Resource : «Ο χρυσός κάνει ό,τι κάνει καλύτερα ο χρυσός – λειτουργεί ως βαρόμετρο αβεβαιότητας».

Πράγματι, ο χρυσός υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Η Sprott Asset Management λέει ότι οι επενδυτές αναζητούν χρυσό για την ποιότητα του ασφαλούς καταφυγίου του σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

«Πιο πρόσφατα, ο χρυσός ξεπέρασε τις επιδόσεις των μετοχών και των ομολόγων το 2022, το οποίο σημαδεύτηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, και ο χρυσός ξεπέρασε τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης της πανδημίας COVID-19», λέει ο Sprott.

«Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η απόδοση του χρυσού σε περιόδους κρίσης έχει αυξηθεί για να γίνει ο «κύριος λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν χρυσό». Ο χρυσός πάντα χρησίμευε ως αποθήκη αξίας».

Ο χρυσός συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και η αγοραστική του δύναμη έχει αυξηθεί. Συγκριτικά, το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει μαζί του αξία και αγοραστική δύναμη.

Αγοραστική δύναμη

Η Sprott Asset  δίνει το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της αγοραστικής δύναμης του χρυσού.

Το 1930, μπορούσε κανείς να αγοράσει 2,3 καρβέλια ψωμί με 1/100 ουγγιά χρυσού, ενώ 1 δολάριο ΗΠΑ μπορούσε να αγοράσει 11 καρβέλια ψωμί. Το 2023, 1/100 ουγγιά χρυσού θα μπορούσε να αγοράσει 10,2 καρβέλια ψωμί ενώ 1 δολάριο ΗΠΑ μπορεί να αγοράσει μόνο μισό καρβέλι ψωμί.

Τα περισσότερα δυτικά νομίσματα υποστηρίζονταν από χρυσό μέχρι που ο ντροπιασμένος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον έβαλε τέλος στον κανόνα του χρυσού το 1971, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται και η πορεία του χρυσού ήταν στον ορίζοντα.

Μόλις τελείωσε ο κανόνας του χρυσού, οι ξένες κυβερνήσεις δεν ήταν πλέον σε θέση να ανταλλάξουν τα δολάρια τους με χρυσό. ουσιαστικά το διεθνές νομισματικό σύστημα είχε περιστραφεί σε ένα σύστημα fiat.

Βασικά, ο Νίξον θέσπισε ένα σχέδιο που έβαλε τέλος στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό και εφάρμοσε ελέγχους μισθών και τιμών, θέτοντας τέλος στηνΣύστημα Bretton Woods. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το διεθνές νομισματικό σύστημα ονομάστηκε Bretton Woods αφού 44 χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τα νομίσματά τους σταθερά (αλλά προσαρμόσιμα σε εξαιρετικές καταστάσεις) στο δολάριο, το οποίο ήταν σταθερό σε χρυσό.

Στη συνέχεια, οι χώρες διευθέτησαν τα διεθνή τους υπόλοιπα σε δολάρια και τα δολάρια ΗΠΑ ήταν μετατρέψιμα σε χρυσό με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ ήταν τότε υπεύθυνες για τη διατήρηση της τιμής του χρυσού σε δολάρια σε σταθερή ισοτιμία και την προσαρμογή της προσφοράς δολαρίων για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη στη μελλοντική μετατρεψιμότητα του χρυσού.

Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερος από τους στόχους της κυβέρνησης, γεγονός που με τη σειρά του υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στα κρατικά αποθεματικά νομίσματα.

Οπως σημειώνει η Sprott Asset , ο χρυσός χρησίμευε ως αποθήκη αξίας και μέσο ανταλλαγής σε όλη την ιστορία λόγω της σταθερής προσφοράς, της ευρείας υιοθέτησής του και των χαρακτηριστικών που θυμίζουν ασφαλές καταφύγιο.

«Τα νομίσματα Fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως ως μέσο συναλλαγής, αλλά μπορούν να εκτυπωθούν κατά τη βούληση των κυβερνήσεων. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος και ο πληθωρισμός μπορεί να σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, τα νομίσματα fiat ενδέχεται να χάσουν τη σχετική αγοραστική δύναμη», αναφέρει ο Sprott.

“Ο χρυσός είναι ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να χακαριστεί, να διαγραφεί ή να υποβαθμιστεί.”

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post