Δεν είναι καιρός να λάμψει ο χρυσός

Πολλοί επενδυτές, που επιδιώκουν να προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιό τους από τον πληθωρισμό και την ύφεση , πίστευαν ιστορικά ότι ο χρυσός είναι η καλύτερη επιλογή τους. Η πρόσβαση στον χρυσό είναι πιο εύκολη από ποτέ και πολλοί επενδυτές έχουν μείνει ευχαριστημένοι  τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να εξετάζουν αυτήν τη στιγμή την επένδυση καθώς αναμένουν ότι η πρόσφατη απόδοση του χρυσού θα συνεχιστεί. Αφού αναγνωρίσαμε ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός που είδαμε τα τελευταία χρόνια ταίριαζαν μοναδικά στον χρυσό, είμαστε της γνώμης ότι είναι μια μεγάλη μακροπρόθεσμη επένδυση. Εάν είστε επενδυτής που κέρδισε χρήματα από τον χρυσό τον περασμένο χρόνο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσετε αυτά τα κέρδη όσο μπορείτε και να τα ανακυκλώσετε στο ευρύτερο χαρτοφυλάκιό σας.

Η χρησιμότητα του χρυσού ως παράγοντα διαφοροποίησης και αντιστάθμισης πληθωρισμού είναι υψηλή, αλλά σε ένα ομαλοποιημένο οικονομικό περιβάλλον είναι  λιγότερο πειστικό. Είναι μια καθαρά κερδοσκοπική εκμετάλλευση χωρίς μεγάλη οικονομική αξία. Οι τιμές μειώνονται στην απλή δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης και δεν υπάρχει ούτε ένα έθνος που να χρησιμοποιεί τον κανόνα του χρυσού για το νομισματικό του σύστημα.

Η σημερινή ανάγνωση PCE ενισχύει την άποψή μας. Ο πληθωρισμός φαίνεται όλο και περισσότερο να μειώνεται με βιώσιμο τρόπο. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, τόσο μειώνεται και η προοπτική για αντισταθμίσεις πληθωρισμού όπως τα πολύτιμα μέταλλα.

Σύντομη Ιστορία του Χρυσού

Για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα συναλλάγματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 44 χώρες συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς. Η συμφωνία συνέδεσε το δολάριο με τον χρυσό και τα ξένα νομίσματα θα ήταν συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ. Αυτή η σειρά γεγονότων έθεσε τις βάσεις για να γίνει το δολάριο το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και επέτρεψε τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες το κράτησαν για να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις του νομίσματος τους και η υποστήριξη των ΗΠΑ βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης στη μεταπολεμική εποχή. Το διεθνές εμπόριο άνθισε και αναπτύχθηκε καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως άρχισαν να εκσυγχρονίζονται. Ωστόσο, το σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν μπορούσε να διαρκέσει . Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν επαρκή αποθέματα χρυσού και τελικά το σύστημα καταργηθηκε.

Ήταν αναπόφευκτο – δεν μπορείτε να έχετε διαφορετικές χώρες να παίζουν με τους ίδιους κανόνες όσον αφορά τις εμπορικές ροές και τη διαχείριση των νομισμάτων. Οι κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες έγιναν ο νέος κανόνας αφότου ο Πρόεδρος Νίξον τερμάτισε τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς αναστέλλοντας τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό. Οι δυνάμεις της αγοράς άρχισαν τότε να καθορίζουν τι θα πλήρωνε  η χώρα για το νόμισμα μιας άλλης χώρας.

Ως εκ τούτου, ο χρυσός διατηρήθηκε σε  χαμηλή τιμή οσο όταν το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με αυτόν, και η καθιέρωση του νομίσματος fiat σήμαινε ότι η τιμή του χρυσού μπορούσε να ομαλοποιηθεί. Οι επακόλουθες αυξήσεις τιμών το κατέστησαν ελκυστική επενδυτική επιλογή. Έκτοτε, χρησιμοποιείται κυρίως ως εργαλείο αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου, μια σταθερή επένδυση που χρησιμοποιείται για την προστασία από την οικονομική αστάθεια ή τις πληθωριστικές κινήσεις

Ο χρυσός δεν είναι μακροπρόθεσμη επένδυση παρά την πρόσφατη απόδοση

Το κύριο επιχείρημα κατά του χρυσού είναι ότι στερείται οποιουδήποτε είδους οικονομικής χρησιμότητας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ταμειακή ροή ή επιχείρηση στην αξία, δεν υπάρχει πληρωμή  σε μέρισμα. Μια θεμελιώδης ανάλυση θα το χαρακτήριζε ως ουσιαστικά άχρηστο.

Προφανώς, αυτός είναι ένας ακραίος τρόπος για να το εκτιμήσετε, αλλά ακόμα και όταν το κοιτάξετε από μια απλή προοπτική σπανιότητας, ο χρυσός εξακολουθεί να μην λάμπει απαραιτήτως.Ένα κοινό επιχείρημα  γιατί ο χρυσός είναι πολύτιμος είναι ότι υπάρχει περιορισμένη προσφορά και είναι αμετάβλητη. Ναι, μια μικρή ποσότητα εξορύσσεται κάθε χρόνο, αλλά γενικά υπάρχει περιορισμένη προσφορά και δεν μπορούμε να το βγάλουμε με τίποτα άλλο. Επειδή είναι καθορισμένη σε ποσότητα, έχει επομένως αξία.

Αλλά σκεφτείτε το εξής – δεν είναι περιορισμένος και ο αριθμός των μετοχών που έχει εκδώσει μια ιδρυτική εταιρεία; Και αν η εταιρεία έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δεν είναι επίσης λίγο πολύ αναντικατάστατη; Προφανώς οι εταιρείες ανεβαίνουν και πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά η αγορά στο σύνολό της μεγαλώνει και νέες εταιρείες αναδύονται για να αντικαταστήσουν τις παλιές. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο προσφέρουν ανατίμηση κεφαλαίου – ανεβαίνουν σε αξία σχεδόν το ίδιο με  το πολύτιμο εμπόρευμα – έχουν επίσης την ικανότητα να παρέχουν στους επενδυτές επιστροφές κεφαλαίου μέσω μερισμάτων ή εξαγορών μετοχών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο S&P 500 ξεπέρασε τον χρυσό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τώρα, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ο χρυσός έχει ξεπεράσει την αγορά σε ορισμένες  χρονικές περιόδους. Εκεί που ο χρυσός έχει ένα πιθανό πλεονέκτημα έναντι των μετοχών είναι σε πληθωριστικό περιβάλλον ή σε περιόδους σημαντικής αστάθειας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ο πληθωρισμός που προέρχεται από την πανδημία του Covid – υπάρχουν καταστάσεις όπου μπορείτε να δείξετε τα εμπορεύματα και τα πολύτιμα μέταλλα και να πείτε ότι παρέχουν έναν βαθμό προστασίας του χαρτοφυλακίου. Σε αυτές τις χρονικές περιόδους, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ουσιαστικά μια μετατόπιση των τιμών των εισροών και των τιμών πώλησής τους – ο πληθωρισμός βλάπτει τις εταιρείες ,ενώ ο χρυσός είναι γενικά σταθερός. Ο περιορισμένος χαρακτήρας του αντιδρά στον πληθωρισμό και η αξία ανεβαίνει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι εταιρείες υπολογίζουν το κόστος εισροών τους και αυξάνουν τις τιμές πώλησης. Σταθεροποιούνται και ξαναρχίζουν την ανάπτυξή τους.

Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο καμπής. Οι εταιρείες έχουν σταθεροποιηθεί. Η οικονομία ομαλοποιείται. Είναι καιρός να αφαιρέσετε την αντιστάθμιση του πληθωρισμού από το τραπέζι και να επιστρέψετε σε περιουσιακά στοιχεία που ρέουν σε ταμειακά διαθέσιμα, όπως μετοχές ή ομόλογα. Η εκτύπωση PCE Ιουνίου υποστηρίζει αυτήν την προοπτική. Οι τιμές σταθεροποιούνται, τα στοιχεία για τα ενοίκια είναι ευνοϊκά για τον πληθωρισμό και η πρώην καυτή σαν πατάτα οικονομία φαίνεται να εξομαλύνεται. Οι μειώσεις των επιτοκίων φαίνεται να είναι στον ορίζοντα και οι αγορές εργασίας εξακολουθούν να φαίνονται υγιείς. Αυτό δεν είναι το περιβάλλον για την προσθήκη αντιστάθμισης πληθωρισμού!

Τέλος, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την άποψη του χρυσού ως  αντιστάθμισης έναντι της κατάρρευσης του δολαρίου ή μιας πραγματικής κοινωνικής κατάρρευσης. Θα απορρίψουμε αυτήν την προοπτική – εάν τα συστήματα με τα οποία όλοι συναλλαγούμε στη σύγχρονη οικονομία καταρρεύσουν, δεν πιστεύουμε ότι ο χρυσός ή οτιδήποτε άλλο θα είναι πραγματικά σε θέση να σας φέρει πολλά. Η κατάρρευση του συστήματος δεν είναι επενδυτική διατριβή.

Share this post