η τιμή του αργύρου στα 50 $?

Το ασήμι σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη φέτος, σημειώνοντας άνοδο 33% και τραβώντας την προσοχή των επενδυτών. Αυτό το πολύτιμο μέταλλο είναι απαραίτητο στη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγώντας την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση και χρησιμεύει ως αποτελεσματικός αντιστάθμισης έναντι της υποτίμησης του νομίσματος.

Ο αναλυτής Alan Hibbard περιέγραψε πρόσφατα αρκετούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργύρου ακόμη υψηλότερα. Επί του παρόντος, η ζήτηση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, από ιδιώτες έως θεσμικές οντότητες. Κατά συνέπεια, ο Hibbard αναμένει ότι το ασήμι θα ξεπεράσει τον χρυσό σε αναλογία 2:1 στο εγγύς μέλλον.

Silver Price 

 

Η Silver είχε μια εντυπωσιακή χρονιά, με την αγοραία τιμή της να αυξάνεται κατά περίπου 33% , προσελκύοντας σημαντική προσοχή από τους επενδυτές. Ιστορικά, το ασήμι έχει μεγάλη σημασία, αναμφισβήτητα μεγαλύτερη από τον χρυσό. Για σχεδόν 5.000 χρόνια, ήταν ένα αξιόπιστο μέσο ανταλλαγής, διατηρώντας σταθερή την αξία του.

Ωστόσο, υπάρχουν επιπλέον λόγοι για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ασήμι στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο. Παρακάτω είναι μερικά από τα βασικά οφέλη της επένδυσης στο ασήμι.

Οφέλη από την επένδυση στο ασήμι

 

Βιομηχανική ζήτηση

Το ασήμι κατατάσσεται ακριβώς πίσω από το πετρέλαιο ως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο  προϊόν. Οι μοναδικές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αγωγιμότητας και ανακλαστικότητας, το καθιστούν απαραίτητο σε ποικίλες  εφαρμογές.

Η αυξανόμενη υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα προηγμένα ηλεκτρονικά, αναμένεται να ενισχύσει  τη ζήτηση για ασήμι.

Για παράδειγμα, κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο περιέχει έως και 50 γραμμάρια ασήμι, ενώ τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούν περίπου 20 γραμμάρια ανά μονάδα.

 

Προστασία από τον πληθωρισμό

Ως φυσικό περιουσιακό στοιχείο, το ασήμι υπάρχει «εκτός του συστήματος», καθιστώντας το εξαιρετικό αντιστάθμισμα έναντι της υποτίμησης του νομίσματος. Κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένου πληθωρισμού, όπως η δεκαετία του 1970, οι τιμές του αργύρου αυξήθηκαν δραστικά, αυξάνοντας σχεδόν 35 φορές από 1,40 $ ανά ουγγιά το 1971 σε ένα ενδοημερήσιο υψηλό πάνω από 50 $ ανά ουγγιά το 1980.

Επιπλέον, το ασήμι έχει χαμηλή συσχέτιση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στο χρηματιστήριο, ενισχύοντας την αξία του σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

 

Ασημένιο νόμισμα της 1 ουγγιάς British Britannia

  

Διαθεσιμότητα

Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μια ουγγιά χρυσού, με την τιμή του χρυσού να κοστίζει συχνά πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά το ασήμι είναι εφικτό για όλους!

Με σημαντικά χαμηλότερη τιμή από άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι είναι προσιτό και αποτελεί εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για νέους επενδυτές που εισέρχονται στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων. Επί του παρόντος, η τιμή ενός ασημένιου νομίσματος 1 ουγγιάς είναι μικρότερη από 50 ευρώ, που είναι ένα κλάσμα του κόστους μιας ουγγιάς χρυσού, το οποίο έφτασε σε νέα υψηλά  νωρίτερα το 2024.

 

Ασημένιο Δυναμικό

 

Το 2023, ο αναλυτής Tomas Andrieu προέβλεψε ταχεία ανάκαμψη των τιμών του αργύρου για το 2023 και το 2024. Προέβλεψε ότι η μέση τιμή του αργύρου θα μειωνόταν ελαφρώς το 2023 στα 21,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Τεχνικά, το ασήμι παρέμεινε ανοδικό παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε πολλές αντιστάσεις.

Επιπλέον, η αγορά χρυσού χρυσού του Λονδίνου ευνόησε τον χρυσό έναντι του ασημιού. Ο Andrieu πρότεινε ότι μια σταθερή κίνηση πάνω από το επίπεδο των 26 δολαρίων ανά ουγγιά θα παρείχε ισχυρές ανοδικές δυνατότητες. Όπως μπορούμε να δούμε , αυτό ακριβώς συνέβη.

Το 2024, με σχεδόν μία στις πέντε ουγγιές ασημιού να χρησιμοποιείται στην ηλιακή βιομηχανία, η αγορά ασημιού αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση. Η αυξανόμενη ζήτηση και η περιορισμένη παραγωγική ικανότητα οδήγησαν σε έλλειψη αργύρου. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ζήτηση αργύρου ξεπέρασε την προσφορά

Αυτή η ανισορροπία της αγοράς ήταν εμφανής το 2022, όταν το 20% της συνολικής ζήτησης παρέμεινε ανεκπλήρωτο . Αν και το έλλειμμα μειώθηκε το 2023, παρέμεινε σημαντικό στα 184 εκατομμύρια ουγγιές. Αυτό το έλλειμμα ισοδυναμεί με πάνω από 5.900 τόνους μη παραδοθέντος αργύρου, ή 15,5% της συνολικής ζήτησης αργύρου το 2023.

Δεδομένου αυτού του πλαισίου, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς αργύρου παραμένουν ευνοϊκά. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έλλειψη προσφοράς υπογραμμίζει την αδυναμία της αγοράς να προσαρμόσει αποτελεσματικά τις τιμές για να αντιμετωπίσει τα κενά παραγωγής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο άργυρος είναι κυρίως ένα υποπροϊόν, που λαμβάνεται κατά την παραγωγή άλλων μετάλλων όπως ο χρυσός, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Αυτό καθιστά την αγορά ιδιαίτερα ευαίσθητη σε  ελλείψεις εφοδιασμού.

Αυτή η ισχυρή προοπτική ζήτησης είναι πολλά υποσχόμενη για την τιμή του αργύρου. Αν και το επίπεδο τιμής των 26 δολαρίων ανά ουγγιά έχει παραβιαστεί, μια ανάλυση της συμπεριφοράς διαφόρων παραγόντων της αγοράς δείχνει ότι παραμένουν αργά σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση του Ινστιτούτου Silver υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της ζήτησης μεταποίησης (συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων, των ασημικών, της φωτογραφίας και των βιομηχανικών χρήσεων) και των τιμών του ασημιού. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή ορυχείων αργύρου που υπερβαίνει τη ζήτηση μπορεί να μειώσει τις τιμές του αργύρου και το αντίστροφο.

Ποιες είναι οι προοπτικές για το ασήμι το 2024;

 

Η αγορά αργύρου αντιμετώπιζε έλλειψη προσφοράς εδώ και αρκετά χρόνια.

Το 2023, το 15% της συνολικής ζήτησης σε ασήμι δεν καλύφθηκε

Αυτό το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διευρύνεται, κυρίως λόγω της αυξημένης βιομηχανικής ζήτησης, ειδικά από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, οι εταιρείες εξόρυξης αργύρου βλέπουν μειωμένη κερδοφορία και σημαντικά υψηλότερο κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 25% έως το 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ασήμι φαίνεται να δοκιμάζει τα υψηλά του 2020. Το Silver Institute προβλέπει ότι μια πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων το 2024, αν και οι βραχυπρόθεσμοι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Η σταθερή διατήρηση του αργύρου στα 30 $ ανά ουγγιά, ακολουθούμενη από 33,50 $ ανά ουγγιά, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στα υψηλά του 2011 των 40-41 $ ανά ουγγιά. Η γρήγορη επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτούσε σταθερό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Ανεξάρτητα, η τάση της τιμής του ασημιού είναι εμφανής και η ανοδική αγορά του Μαΐου φαίνεται να είναι μια θεμελιώδης διόρθωση στην τιμή του ασημιού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα διαρκές ράλι στις τιμές του ασημιού θα είναι δυνατό μόνο με σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης για επενδύσεις, ασημικά και κοσμήματα. Εάν συμβεί αυτό, η τιμή του αργύρου θα μπορούσε να πλησιάσει σταθερά το εύρος των 33-40 $ ανά ουγγιά.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post