Θα συνεχιστεί ο πυρετός του χρυσού;

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του χρυσού ήταν ιστορικά σημαντική, ειδικά καθώς αψηφά την παραδοσιακή σχέση μεταξύ αυτού του πολύτιμου μετάλλου και άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων,  Θα συνεχιστεί αυτή η τάση;


 


Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί περισσότερο από 17 τοις εκατό από την αρχή του έτους, καθιστώντας τον ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος. Μετά από διακυμάνσεις μεταξύ 1.800 και 2.000 δολαρίων το 2023, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, φτάνοντας γρήγορα τα 2.400 δολάρια.

Αυτή η συμπεριφορά έχει συζητηθεί ευρέως. Ιστορικό ως προς την κλίμακα και την ταχύτητα κίνησης του, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επειδή αντιβαίνει στην ιστορικά παρατηρούμενη σχέση μεταξύ χρυσού και άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων. Η άνοδος του χρυσού σημειώθηκε σε μια περίοδο όπου τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονταν, το δολάριο ενισχύονταν και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου συνέχισαν την άνοδό τους στις αρχές του έτους.

«Δεν παράγει απόδοση»

Η σχέση μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων και του χρυσού έχει σπάσει από τις αρχές του 2022. Ιστορικά, η τιμή του χρυσού συσχετίστηκε αντιστρόφως με τις αλλαγές στα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ και αυτή η σχέση λειτούργησε καλά τουλάχιστον από το 2006. Από θεμελιώδη άποψη , αυτό συμβαίνει επειδή, ως πραγματικό περιουσιακό στοιχείο που δεν παράγει απόδοση, η κατοχή χρυσού γίνεται πιο δαπανηρή καθώς αυξάνονται τα θετικά πραγματικά επιτόκια.

Ομοίως, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως τιμωρεί τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) επειδή τα καθιστά πιο ακριβά για τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επενδυτές χρυσού). Η άνοδος του δείκτη του δολαρίου κατά περισσότερο από 4 τοις εκατό φέτος δεν αποτέλεσε επίσης εμπόδιο στην άνοδο του χρυσού. Τέλος, ο χρυσός θεωρείται συχνά ως ένα ασφαλές καταφύγιο και τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους στρες, κάτι που δεν συνέβη φέτος: η αστάθεια των μετοχών στις ΗΠΑ έχει επιστρέψει στα χαμηλά της (δείκτης VIX κοντά στο 12) και τα πιστωτικά περιθώρια έχουν μειωθεί σημαντικά . Λοιπόν, πώς μπορεί να εξηγηθεί η εξαιρετική απόδοση του χρυσού; Και, το πιο σημαντικό, είναι βιώσιμο;

«Οι Κινέζοι καταναλωτές διοχέτευσαν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε αγορές χρυσού»

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες έχει διπλασιαστεί από το 2022, από 11 τοις εκατό της συνολικής ζήτησης χρυσού το 2021 σε 23 τοις εκατό το 2023. Αυτή η τάση συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, καθώς και σε ETF, που είχαν αυξηθεί σημαντικά το 2020 (έτος COVID-19), έκτοτε μειώθηκαν σημαντικά.

Η Κίνα,  ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο (10 τοις εκατό της παραγωγής εξόρυξης), είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας (20 τοις εκατό της ζήτησης). Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό το 2022-2023, αν και το συνολικό ποσό παραμένει αβέβαιο, καθώς δεν απαιτείται να δημοσιεύει με διαφάνεια όλες τις αγορές χρυσού της. Ομοίως, οι Κινέζοι καταναλωτές φαίνεται ότι διοχέτευσαν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε αγορές χρυσού, αν και το ακριβές ποσό είναι άγνωστο.

Συνολικά, εάν όλες οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες χώρες έφτασαν τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των αποθεμάτων τους σε χρυσό, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού θα αυξανόταν περισσότερο από 75 τοις εκατό. Αυτός ο διαρθρωτικός παράγοντας φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί. Όταν συμμετείχαν σε έρευνα το 2023, το 23% των κεντρικών τραπεζών σκόπευαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτή η ώθηση για διαφοροποίηση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας επιταχύνθηκε μετά τον COVID-19 και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πιθανώς οφείλεται στην αντίληψη του αυξημένου χρηματοοικονομικού κινδύνου, που συνδέεται, αφενός, με την αύξηση του ελλείμματος των ΗΠΑ και, αφετέρου, με τις κυρώσεις που αποφάσισαν μονομερώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθεματικά).

«Ο κίνδυνος επιστροφής του πληθωρισμού είναι ευνοϊκός και για τον χρυσό»

Από την πλευρά της προσφοράς, η τάση είναι σχετικά σταθερή, με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται γύρω στους 3.000 τόνους κάθε χρόνο, αλλά οι προοπτικές ζήτησης φαίνονται αρκετά καλές. Αναμένουμε ένα ελαφρώς ευνοϊκότερο μακροοικονομικό πλαίσιο. Τα πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά στην καλύτερη περίπτωση, ή ακόμη και να υποχωρήσουν ελαφρά λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και των αρχικών μειώσεων των επιτοκίων της Fed, που αναμένεται να στηρίξουν την τιμή του χρυσού. Επιπλέον, ο κίνδυνος επιστροφής του πληθωρισμού στο αντίθετο σενάριο είναι επίσης ευνοϊκός για τον χρυσό, καθώς ως πραγματικό περιουσιακό στοιχείο προστατεύει από τον υπερβολικό πληθωρισμό.

Οι πιο διαρθρωτικοί παράγοντες που οδήγησαν την αύξηση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά στις αναδυόμενες χώρες, θα συνεχιστούν. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν παρόντες και το έλλειμμα των ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια μείωσης.

«Σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, ο χρυσός είναι ενδιαφέρον από την άποψη της διαφοροποίησης»

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το προηγούμενο διάγραμμα, η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες για χρυσό ήταν ιστορικά αρκετά ασταθής, όπως και οι επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των ETF). Αυτοί οι δύο τύποι ζήτησης θα μπορούσαν να επιταχυνθούν (αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας και προσέλκυση χρηματοοικονομικών επενδυτών σε χρυσό), το οποίο είναι το προτιμώμενο σενάριο μας, αλλά η ορατότητα της βραχυπρόθεσμης εξέλιξής τους παραμένει περιορισμένη. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι ανοδικές τάσεις της ζήτησης χρυσού φαίνονται πιο ξεκάθαρα θετικές.

Σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ο χρυσός είναι ενδιαφέρων όσον αφορά τη διαφοροποίηση, καθώς έχει μικρή συσχέτιση με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ή του σταθερού εισοδήματος. Ο χρυσός αντιδρά επίσης θετικά στις εντάσεις της αγοράς. Μια διαρθρωτική έκθεση χαρτοφυλακίου 3 έως 5 τοις εκατό σε χρυσό, μαζί με άλλα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, βελτιώνει το προφίλ κινδύνου/απόδοσης των διαφοροποιημένων κεφαλαίων.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post