Χρυσός μελλοντική πορεία

Μια καθυστερημένη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τη σημαντικότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, την Federal Reserve, προκαλεί ένα είδος αλλαγής  όχι μόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», γράφει ο ιστορικός Niall Ferguson. σε πρόσφατο  αρθρο του. «Όλες οι συνέπειες αυτών των δύο  — το ένα γεωπολιτικό, το άλλο οικονομικό — είναι πράγματι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχουμε δει μόνο ένα μικρό ποσοστό μέχρι στιγμής».

Σε κατάθεσή του ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, παραδέχτηκε ότι ένιωθε  αμήχανα μπροστά σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε δραματικό πληθωρισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει πλαισιώσει ένα νέο αίνιγμα για τους κεντρικούς τραπεζίτες παντού  της γης – τιθασεύοντας αυτό που μοιάζει όλο και περισσότερο με μια αδάμαστη πορεία των γεγονότων. Σε αντίθεση με τη Fed, η οποία αυξάνει τα επιτόκια και ξετυλίγει τον ισολογισμό της ενόψει μιας επιβράδυνσης, ο Bailey λέει ότι η BoE δεν θα πουλά κρατικά ομόλογα σε μια περίοδο  διεθνούς οικονομικής αναταραχής.

Ο χρυσός, όπως μπορείτε να δείτε απο τα γεγονότα, ανταποκρίθηκε καλά σε αυτό που ο Ferguson αποκαλεί χιονοστιβάδα της ιστορίας, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία που καλύπτονται στη μακροσκελή ανάλυσή του – κυρίως μετοχές, ομόλογα και bitcoin – έχουν υποχωρήσει απότομα. Τα εμπορεύματα ήταν οι πρωταγωνιστές με μεγάλη διαφορά, και υπό τέτοιες συνθήκες, ίσως να περιμέναμε ακόμα περισσότερα και  από τον χρυσό. Και πάλι, είναι απο νωρίς στο παιχνίδι. Ο Ferguson προσδιορίζει τη δεκαετία του 1970 ως την πιο κοντινή σε σύγκριση με την παρούσα περίοδο, αλλά λέει ότι «η αναλογία απέχει πολύ από το να είναι τέλεια». Όπως και τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, δεν θα πρέπει «να περιμένουμε μια ταχεία επιστροφή στη οικονομική σταθερότητα, είτε σε μακροοικονομικούς είτε σε γεωπολιτικούς όρους», λέει.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους», γράφει η Wisdom Tree , «ο χρυσός αγνοεί τον καυτό πληθωρισμό στον οποίο ζούμε… Είναι σαν να ζει ο χρυσός σε ένα δικό του εναλλακτικό σύμπαν. ” Τώρα, όμως, πιστεύει ότι ο χρυσός έχει φτάσει σε ενα  σημείο καμπής. Η συναινετική πρόβλεψή της έχει το χρυσό να φτάνει στα 2315 $ έως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το ανοδικό σενάριο της, που βασίζεται στον σταθερό σχεδόν διψήφιο πληθωρισμό και σε μια απότομη διόρθωση του δείκτη του δολαρίου, όσον αφορά το χρυσό να τον ανεβάζει ακόμη και στα 2680 $. Η πτωτική πρόβλεψή της, η οποία θα προέκυπτε από την επιτυχή εξομάλυνση του πληθωρισμού από τη Fed, πράγμα μάλλον δύσκολο  το τοποθετεί στα 1790 δολάρια.

agora-xrysou.com

Διεύθυνση: Σύνταγμα- Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος)

Τηλέφωνα: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post