ΟΙ τιμές του χρυσού να αυξάνονται πάνω από 2.600 δολάρια

Ο χρυσός πλησιάζει τα υψηλά ρεκόρ του, σημειώνοντας άνοδο 50% από τα χαμηλά του 2022 και 25% από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές εμπορευμάτων της Morgan Stanley, αυτή η άνοδος οφείλεται κυρίως στη φυσική αγορά, με τις αγορές της κεντρικής τράπεζας να διπλασιάζονται το 2022/23 σε σύγκριση με προηγούμενες τάσεις. Οι αγορές λιανικής έχουν επίσης αυξηθεί φέτος, ειδικά στην Κίνα, όπου η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων είναι πολύ ισχυρή.

Επιπλέον, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (ETF) παρουσίασαν συνεχείς εισροές από τα τέλη Μαΐου, κυρίως από την Ευρώπη μετά τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου. Οι αναλυτές της στρατηγικής πιστεύουν ότι τα αμερικανικά ETF είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους καθώς τίθενται σε ισχύ οι μειώσεις επιτοκίων, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.

«Ενώ οι φόβοι για την ύφεση στις ΗΠΑ αυξάνονται, οι οικονομολόγοι μας εξακολουθούν να βλέπουν μια ήπια προσγείωση με μια ισχυρότερη αντίδραση της Fed εάν τα δεδομένα γίνουν πιο αδύναμα, καθένα από τα οποία θα υποστηρίξει τις εισροές χρυσού από τους επενδυτές», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής την Amy Gower.

«Οι καθαρές αγορές της COMEX είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι 100 χιλιάδες παρτίδες από τα υψηλά όλων των εποχών», πρόσθεσαν.

Ενώ το πρόσφατο ράλι οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες, οι στρατηγοί υποστηρίζουν ότι οι χρηματοοικονομικές ροές θα οδηγήσουν το επόμενο σκέλος υψηλότερα. Σημειώνουν ότι αυτή η μετατόπιση «αρχίζει να έρχεται», προβλέποντας ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.650 $/oz μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2024.

Είπαν ότι η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τα νέα στοιχεία των ΗΠΑ επηρεάζουν τις προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ωστόσο, η συνολική τάση για τον χρυσό αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέκοψε τις αγορές χρυσού τον Μάιο μετά από 18 διαδοχικούς μήνες και η ζήτηση για κοσμήματα στην Ινδία φέρεται να έχει αμβλυνθεί.

Τον Ιούνιο, οι αναλήψεις χρυσού από το Χρυσό Χρυσού της Σαγκάης μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, καθώς η ασθενής ζήτηση κοσμημάτων αντιστάθμισε την ισχυρή κατανάλωση ράβδων και νομισμάτων.