Μηνύματα για τιμή χρυσού

Αγκαλιάζοντας το χρυσό στη Ρωσία

Στις αρχές του 2022, μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ουκρανία, η Ρωσία πάντρεψε το ρούβλι με το χρυσό και δημιούργησε ένα νέο πρότυπο χρυσού. Σύμφωνα με το The Conversation, η Ρωσία μετατόπισε το νόμισμα σε χρυσό για να απομονώσει την οικονομία της από συναλλαγές που απαιτούν αμερικανικά δολάρια. Η προσπάθεια αυτή γίνεται από το 2013.

Η Ρωσία είναι εδώ και καιρό κορυφαίος παραγωγός χρυσού. Πέρυσι, η χώρα παρήγαγε 321 μετρικούς τόνους, δεύτερη μόνο μετά τους 378 μετρικούς τόνους της Κίνας.

Μέχρι στιγμής, το στοίχημα του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν αποδίδει καρπούς, καθώς ο χρυσός κυμαίνεται γύρω στα 2.500 δολάρια η ουγγιά, κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Αύξηση 601%: Η Ρωσία απελευθερώνει  ξεφάντωμα αγοράς χρυσού

Η Ρωσία αυξάνει τις ημερήσιες αγορές χρυσού από 1,12 δισεκατομμύρια ρούβλια σε 8,2 δισεκατομμύρια ρούβλια για τον επόμενο μήνα – μια  μηνιαία αύξηση 601%, σηματοδοτώντας μια τολμηρή αλλαγή στην οικονομική στρατηγική της.

  • Η Ρωσία αυξάνει τις αγορές χρυσού: από 1,12 δισεκατομμύρια ρούβλια την ημέρα σε 8,2 δισεκατομμύρια ρούβλια την ημέρα.
  • Μηνιαία αύξηση 601% : Το νέο ποσό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το προηγούμενο.
  • Ο χρυσός ως μέσο πληρωμής: Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν χρυσό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να συνεχίσουν το εμπόριο.
  • Διαδικασία πολλαπλών βημάτων: Ο χρυσός αγοράζεται στη Ρωσία, μεταφέρεται στο Χονγκ Κονγκ, πωλείται και τα έσοδα κατατίθενται σε τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Καθώς οι δυτικές κυρώσεις συνεχίζουν να γίνονται αυστηρότερες γύρω από τη Ρωσία, η χώρα στρέφεται στα πολύτιμα μέταλλα για να παρακάμψει τους οικονομικούς περιορισμούς και να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις με βασικούς εταίρους. Σε μια σημαντική κίνηση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις ημερήσιες αγορές χρυσού στα 8,2 δισεκατομμύρια ρούβλια, μια εκπληκτική αύξηση 601% μηνιαίως από τα προηγούμενα επίπεδα.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων στη διεξαγωγή παραδοσιακών τραπεζικών συναλλαγών με δυτικά έθνη. Σε απάντηση, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επινοήσει μια νέα προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τον χρυσό ως μέσο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αγορά χρυσού στη Ρωσία, τη μεταφορά του στο Χονγκ Κονγκ για πώληση και την κατάθεση των εσόδων σε τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτή η λύση επιτρέπει και στις δύο χώρες να συνεχίσουν το εμπόριο αποφεύγοντας τις κυρώσεις.

Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική μέθοδος δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Οι ρωσικές οντότητες αναγκάστηκαν να προσλάβουν ταχυμεταφορείς για να μεταφέρουν φυσικά έγγραφα διασυνοριακά και να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από κινέζους τραπεζίτες. Αυτές οι υλικοτεχνικές προκλήσεις υπογραμμίζουν τα μήκη στα οποία η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να διατηρήσουν οικονομικούς δεσμούς ενόψει της διεθνούς πίεσης.

Βασικά συμπεράσματα:

  • Η Ρωσία αύξησε σημαντικά τις καθημερινές αγορές χρυσού για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
  • Ο χρυσός χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για να αποφύγουν τους οικονομικούς περιορισμούς.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μεταφορά χρυσού στο Χονγκ Κονγκ για πώληση και την κατάθεση των εσόδων σε τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Οι ρωσικές οντότητες αντιμετώπισαν υλικοτεχνικές προκλήσεις κατά την εφαρμογή αυτού του εναλλακτικού εμπορικού μηχανισμού.

Προοπτική Αναλυτών:

Ο αναλυτής χρυσού Jon Forrest Little από το The Silver Academy προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την κατάσταση: «Η επιστροφή στις συναλλαγές που βασίζονται στον χρυσό μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν είναι τόσο λύση, όσο είναι μια επαναφορά σε μια πιο θεμελιώδη και δοκιμασμένη στο χρόνο μορφή «Υποστηρίζει ότι η εγγενής αξία του χρυσού και ο ιστορικός ρόλος του ως παγκόσμιου μέσου συναλλαγών τον καθιστούν πιο αξιόπιστη επιλογή από τα νομίσματα fiat, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας .

Καθώς το γεωπολιτικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι αποφασισμένες να βρουν τρόπους να διατηρήσουν τις οικονομικές τους σχέσεις. Η αυξημένη εξάρτηση από τον χρυσό υποδηλώνει ότι τα πολύτιμα μέταλλα μπορεί να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο τα επόμενα χρόνια.

  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post