Η ιστορία της χρυσής λίρας

Η ιστορία της χρυσής λίρας

Χρυσή λίρα SONEREIGN

Η εμπρός όψη έδειχνε τον βασιλιά σε θρόνο, μια ομόρφη εικόνα. Η οπίσθια όψη έδειχνε ασπίδα που εφέρε το βασιλικό Θυρεό.Ένας από τους λόγους για την έκδοση του Sovereign ήταν ότι προσπάθησαν να μιμηθούν χρυσά νομίσματα που παράγονταν στην Ευρώπη και ένας άλλος ήταν να εντυπωσιάσουν την Ευρώπη με δύναμη, κύρος και την επιτυχία του νέου Οίκου των Τυδώρ.

Ο Οίκος των Τυδώρ κυβέρνησε την Αγγλία από το 1485 ως το 1603. Εκπρόσωποι του ήταν οι Ερρίκος Ζ ‘, Ερρίκος Η’ Μαρία Α ».Επειδή η Ελισάβετ Α ‘της Αγγλίας πέθανε άτεκνη, η αρσενική του γραμμή διαδοχής και η εξουσία πέρασε στον Οίκο των Στιούαρτ.Η βασιλεία των Τυδώρ συμπίπτει με την Αναγέννηση και τον χωρισμό, το 1533, της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την Καθολική Εκκλησία.

 

Η δημιουργία του νέου νομίσματος, και αργότερα άλλων όπως το σελλίνι, ίσο με το 1/20 της στερλίνας και με 12 παλαιές πένες),ανατέθηκε στον γερμανό χαράκτη Αλέξανδρο του Bruchsal.Η χρυσή Λίρα έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο κομμάτι που έχει παραχθεί από τα αγγλικά νομισματοκοπεία. Διπλά και τριπλά κυρίαρχο κυκλοφόρησαν για τον Ερρίκο VII από τις ίδιες μήτρες αλλά παχύτερα και σε μεγαλύτερο βάρος.

Από αυτά τα πρώτα κυρίαρχο έχουν βρεθεί αρκετές ποικιλίες και διαφορετικοί τύποι τα οποία οι τιμές που ξεπερνούν τα 10.000 €.

Χρυσή λίρα Ερρίκος VIII και το μισόλιρο

Χρυσές λίρες κόβονταν για τον Ερρίκο VIII από το 1509, και ένα χρυσό μισόλιρο άρχισε να παρασκευάζεται επίσης κατά της βασιλείας του.Το 1526 η αξία των Αγγλικών νομισμάτων αυξήθηκε κατά 10%, κάνοντας την λίρα να αξίζει 22 σελίνια.

Ένας αριθμός νέων νομισμάτων άρχισε να κυκλοφορεί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χρυσό 22 καράτια, με 91.66% βαθμών Το 1544 κυκλοφόρησε μια ελαφριά χρυσή λίρα, ζύγιζε 200 σπόρων, αλλά εξακολουθούσε να είναι 23 καράτια και ίσο με 91,66%.

Χρυσή λίρα Εδουάρδος ο VI

Κατά την βασιλεία του Εδουάρδου του VI κατασκευάστηκαν λίρες, μισόλιρα και δίλιρα .Οι πρώτες λίρες κυκλοφόρησαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1549 και Απριλίου του 1550 ήταν 22 καράτια χρυσού. Από το 1550 έως το 1553, η ισοτιμία της χρυσής λίρας κυμαινόταν από 20 έως 30 σελίνια.

Χρυσή λίρα Μαρία

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μαρίας, κυκλοφόρησαν χρυσές λίρες που η ισοτιμία τους αντιστοιχούσε σε 30 σελίνια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της με τον Φίλιππο δεν κυκλοφόρησαν χρυσές λίρες.

Χρυσή λιρα Ελισάβετ Α ‘

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Α ‘, χρυσές λίρες, υψηλής (99,4%) περιεκτικότητα σε χρυσό, συνέχισαν να εκδίδονται με τιμή τριάντα σελίνια. Μαζί με το κυρίαρχο ένα νέο (One pound) χρυσό νόμισμα κυκλοφόρησε ταυτόχρονα, με ισοτιμία είκοσι σελίνια.

Χρυσή Λίρα Τζέιμς Α ‘- Η Ένωση Εμφανίζεται

Στα πρώτα νομίσματα του James I, από το 1603 έως το 1604, χρυσές λίρες ισοτιμίας των είκοσι σελινίων κυκλοφόρησαν. Το νόμισμα £ 1 έγινε ελαφρύτερο και μετονομάστηκε σε ενώσει .Ονομάστηκε έτσι μετά την επιθυμία του James I να ενώσει τα 2 βασίλεια του

Χρυσή λίρα της Αγγλίας και της Σκωτίας

Μετά από 115 χρόνια, αυτή ήταν η τελευταία χρυσή λίρα που κυκλοφορούσε μέχρι την εμφάνιση της σύγχρονης χρυσής λίρας το 1817. Το 1612 το νόμισμα ενώσει επαναξιολογήθηκε στα 22 σελίνια, και το 1619 αντικαταστάθηκε από ένα ελαφρύτερο (Μια λίβρα) με το όνομα Λώρελ.. Σε δαφνέλαιο ζύγιζε 140,5 κόκκους.

Να ενώσουμε συνέχισε να κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Α ‘, επαναξιολογήθηκε στην ισοτιμία των 12 σελινίων και συνέχισε να παράγεται κατά την διάρκεια της κοινοπολιτείας, και στα πρώτα νομίσματα του Charles II έως το 1662.Με την εισαγωγή των μηχανών κοπής νομισμάτων στην νομισματική κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Β ‘, το 1668 άρχισε να κυκλοφορεί η γνωστή χρυσή Γουινέα.

Η χρυσή Γουινέα ονομάστηκε έτσι επειδή ο χρυσός που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν αυτά τα νομίσματα προερχόταν από την Αφρικανική περιοχή της Γουινέας .Η εισαγωγή του χρυσού γινόταν από την εταιρία Αφρικής Εταιρείας. Το σήμα στο λογότυπο της εταιρείας ήταν ένας ελέφαντας και ένας πύργος, και αυτό το σύμβολο μόνο ο ελέφαντας απεικονίζονταν σε πολλά από αυτά τα νομίσματα.

Όταν η Γκινέα εισήχθηκε επίσημα στο νομισματικό σύστημα ισοδυναμούσε με 20 σελίνια, εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων η αξία της Γκινέας σύντομα ανέβηκε στα 21 σελίνια. Έως τον Μάρτιο του 1694 έφτασε τα 22 σελίνια και τον Ιούνιο του 1695 έφτασε τα 30 σελίνια. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, ακολούθησε δημόσια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν γνωστά ονόματα, όπως ο Σερ Ισαάκ Νεύτων, εάν η λύση ήταν να υποτιμηθεί το χρυσό νόμισμα ή να αποκατασταθούν τα ασημένια νομίσματα.

Τελικά η αποκατάσταση κέρδισε και το 1696 παρατηρήθηκε μια άνοδος της χρήσης Ασημιού στη νομισματική.Την ίδια στιγμή θεσπίστηκε ότι η χρυσή στερλίνα θα είχε ένα καθορισμένο βάρος χρυσού, και η αρχή αυτή δημιούργησε το χρυσό πρότυπο”Χρυσός κανόνας”. Η Γκινέα συνέχισε να είναι το κύριο χρυσό νόμισμα μέχρι την βασιλεία του George III το 1813.Το 1816, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην Αγγλική Νομισματική, κινουμένη από την βιομηχανική Επανάσταση.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο μετακόμησε από τον Πύργο του Λονδίνου στην κοντινή Tower Hill, και απέκτησε νέες πρέσες νομισματοκοπίας σχεδιασμένες από τον Matthew Boulton και τον James Watt. Το σύγχρονο Sovereign είχε μόλις γεννηθεί!

Χρυσή λίρα Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος

Ένα νέο σχέδιο στην πίσω πλευρά εισήχθει και παρουσίαζε τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος σκοτώνει έναν Δράκο.Το νέο αυτό σχέδιο σχεδιάστηκε από έναν νέο χαράκτη, τον Benedetto Pistrucci.Αυτό το όμορφο σχέδιο παραμένει στις χρυσές λίρες ακόμη και σήμερα, και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πρέπει να ήταν από τα πιο αναγνωρίσιμα νομίσματα στον κόσμο.Αυτό το πρώτο σχέδιο του Αγίου Γεωργίου ήταν μέσα σε μία ζώνη, και χρησιμοποιήθηκε από το 1817 έως το 1820.

Για τον George IV, η κυκλική αυτή ζώνη αφαιρέθηκε, και η μάχη με τον Δράκο συνέχισε από το 1821 έως το 1825,σε συνδυασμό με ένα δαφνοστεφανομένο πορτρέτο του Βασιλιά.Ασπίδα Ασπίδες είχαν παρουσιαστεί και στις πρώτες χρυσές Λίρες, και μία νέα ασπίδα κάτω από στέμα παρουσιάστηκε το 1825 κατά την διάρκεια της Βασιλείας του Γεωργίου Δ .. Αυτό το σχέδιο συνεχίστηκε αλλαγές για τον William IV,Και παρότι μια ασπίδα με κορώνα συνέχισε να χρησιμοποιείται για την Βικτώρια, άρχισε να περιβάλλεται από ένα δάφνινο στεφάνι.

Χρυσή λίρα Ασπίδα Επιστροφή μονάρχες

Ακούμε συχνά κάποιους να αναφέρονται σε αυτές τις λίρες λέγοντας λίρες με Θυρεό.Ο χρυσός δίνει την θέση του στο χαρτί .Το πρώτο Αγγλικό χαρτονόμισμα Αν και το πρώτο χαρτονόμισμα ήταν στην πραγματικότητα ένα σημείωμα ενός χρυσοχόου, κυκλοφόρησε από τον Laurence Hoare το 1633,και η πρώτη γνωστή επιταγή εκδόθηκε το 1869, το χαρτονόμισμα δεν είχε αντικαταστήσει το μέταλλο μέχρι την δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σταματάει Κατά την διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, ή Αγγλία χρειαζόταν χρυσό να χρηματοδοτήσει τα στρατιωτικά της σχέδια.Τα χαρτονομίσματα εισήχθησαν σε κανονική κυκλοφορία, και μέσα σε λίγα χρόνια, η χρυσή λίρα έπαψε να χρησιμοποιείται στις καθημερινές συναλλαγές. Η παραγωγή του Νομισματοκοπείου σταμάτησε το 1917, παρόλο που μερικά κόπηκαν ξανά το 1925.

 

Χρυσές λίρες από τα Νομισματοκοπεία Κοινοπολιτείας

Τα νομισματοκοπεία των αποικιών συνέχισαν να παράγουν χρυσές λίρες.Στην Οττάβα του Καναδά μέχρι το 1919, στην ΒομΒάη της Ινδίας το 1918, στο Σίδνευ της Αυστραλίας μέχρι το 1926, στην ΜελΒούρνη και το Πέρθ της Αυστραλίας μέχρι το 1931, και στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής μέχρι το 1932. Μέχρι το 1957 δεν κυκλοφόρησαν άλλες λίρες, παρόλο που χρυσές λίρες περιλαμΒάνονται στα απόδειξη σύνολο του George VI το 1937

που ήταν διαθέσιμα για συλλέκτες, και χρυσές λίρες κόπηκαν επίσης αλλά δεν κυκλοφόρησαν για τον Edward VIII το 1937, και την Ελισάβετ Β ‘το 1953.Ξαναρχίζοντας την Παραγωγή,

Από το 1957, κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο μέχρι το 1968, η παραγωγή σταμάτησε το 1974. Το 1979, μία Απόδειξη έκδοση κυκλοφόρησε, και κυκλοφορεί έως σήμερα.Το 1989, ένα αναμνηστικό σχέδιο, εμπνευσμένο από την πρώτη χρυσή λίρα του 1489, το οποίο έδειχνε την Ελισάβετ ΙΙ να κάθεται σε θρόνο. Αυτό κυκλοφόρησε μόνο σε αποδείξεις. Αν και φαινόταν αρκετά δημοφιλές εκείνη την εποχή, η ζήτηση έχει αύξηση κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών,

Για το 2005, το βασιλικό νομισματοκοπείο κυκλοφόρησε άλλη μία χρυσή λίρα στην πραγματικότητα μία νέα στροφή σε ένα παλιό σχέδιο,σε μια νέα μοντέρνα έκδοση του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει τον Δράκο. Αυτό το νόμισμα κυκλοφόρησε σε κανονικές και Απόδειξη εκδόσεις. Έχουν γίνει ένα πολύ δημοφιλές δώρο για βαπτίσεις γαμους και άλλες εκδηλώσεις.

 


AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιας
    Τηλ.: 211.1825001 & 6930.408885
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post