Διαπραγμάτευση της αναλογίας Χρυσού-Αργύρου

Ουσιαστικά, η αναλογία χρυσού-αργύρου αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ουγγιών ασημιού που χρειάζεται για να αγοράσει κανείς μια ουγγιά χρυσού.

Για τους λάτρεις των σκληρών περιουσιακών στοιχείων , η αναλογία χρυσού-ασημιού είναι  μια κοινή γλώσσα. Για τον μέσο επενδυτή, αντιπροσωπεύει μια κρυφη μέτρηση που κάθε άλλο παρά πολύ γνωστή είναι. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό κέρδους σε ορισμένες καθιερωμένες στρατηγικές που βασίζονται σε αυτόν τον δείκτη.

Δείτε πώς οι επενδυτές και οι έμποροι μπορούν να επωφεληθούν και να κερδίσουν  από τις παρατηρούμενες αλλαγές στην αναλογία χρυσού-αργύρου.

ΒΑΣΙΚΑ

  • Οι επενδυτές χρησιμοποιούν την αναλογία χρυσού-αργύρου για να προσδιορίσουν τη σχετική αξία του ασημιού απο και προς τον χρυσό.
  • Οι επενδυτές που προβλέπουν πού θα κινηθεί ο δείκτης μπορούν να αποκομίσουν κέρδη ακόμη και αν οι τιμές των δύο μετάλλων πέσουν ή αυξηθούν.
  • Η αναλογία χρυσού-αργύρου καθοριζόταν από τις κυβερνήσεις για τη νομισματική σταθερότητα, αλλά τώρα παρουσιάζει αρκετές  διακυμάνσεις.
  • Η αναλογία είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων για να αντισταθμίσουν τα στοιχήματά τους και στα δύο μέταλλα.
  • Μπορείτε να ανταλλάξετε την αναλογία χρυσού-ασημιού χρησιμοποιώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ETF, επιλογές και συγκεντρωμένους λογαριασμούς.

Ποια είναι η αναλογία χρυσού-ασημιού;

Η αναλογία χρυσού-αργύρου, επίσης γνωστή ως αναλογία μέντας , αναφέρεται στη σχετική αξία μιας ουγγιάς αργύρου προς ίσο βάρος χρυσού. Με απλά λόγια, είναι η ποσότητα ασημιού σε ουγγιές που χρειάζεται για να αγοράσει κανείς μια ουγγιά χρυσού. Οι έμποροι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να διαφοροποιήσουν την ποσότητα πολύτιμου μετάλλου χρυσού η αργύρου  που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ετσι δουλευει. Εάν ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 500 $ ανά ουγγιά και το ασήμι στα 5 $, οι έμποροι αναφέρονται σε μια αναλογία χρυσού-ασημιού 100:1.  εάν η τιμή του χρυσού είναι 1.000 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι διαπραγματεύεται στα 20 δολάρια,τότε  η αναλογία είναι 50:1. Σήμερα, η αναλογία επιπλέει και μπορεί να αιωρείται .

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρυσός και το ασήμι αποτιμώνται καθημερινά από τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά αυτό δεν συνέβαινε και  πάντα. Η αναλογία έχει οριστεί μόνιμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στην ιστορία και σε διαφορετικά μέρη, από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν τη νομισματική σταθερότητα.

Ιστορία αναλογίας χρυσού-ασημιού

Η αναλογία χρυσού-αργύρου έχει αυξομειωθεί στη σύγχρονη εποχή και δεν παραμένει ποτέ η ίδια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τιμές αυτών των πολύτιμων μετάλλων παρουσιάζουν άγριες διακυμάνσεις σε τακτική, καθημερινή βάση. Αλλά πριν από τον 20ο αιώνα, οι κυβερνήσεις έθεσαν την αναλογία ως μέρος των πολιτικών τους για τη νομισματική σταθερότητα.

Για εκατοντάδες χρόνια  και πριν από εκείνη την εποχή, η αναλογία, που συχνά καθορίζεται από τις κυβερνήσεις για λόγους νομισματικής σταθερότητας, ήταν αρκετά σταθερή, κυμαινόμενη μεταξύ 12:1 και 15:1. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έθεσε επίσημα την αναλογία στο 12:1.2Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθόρισε την αναλογία σε 15:1 με τον νόμο περί νομισμάτων του 1792

Κατά τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ ήταν μία από τις πολλές χώρες που υιοθέτησαν ένα  διμεταλλικό τυπικό  νομισματικό σύστημα, όπου η αξία της νομισματικής μονάδας μιας χώρας καθοριζόταν από την αναλογία του νομισματοκοπείου. Αλλά η εποχή της σταθερής αναλογίας τελείωσε τον 20ο αιώνα, καθώς τα έθνη απομακρύνθηκαν από το πρότυπο του διμεταλλικού νομίσματος και, τελικά, πέρασαν εντελώς από τον κανόνα του χρυσού.Έκτοτε, οι τιμές του χρυσού και του αργύρου διαπραγματεύονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη στην ελεύθερη αγορά.

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση της ιστορίας  και αυτής της αναλογίας:

  • 2022: Το 2021-2022, η αναλογία κυμάνθηκε πολύ,  μεταξύ 65 και 95.
  • 2020: Για το έτος, η αναλογία χρυσού-αργύρου κορυφώθηκε στο 114,77, το υψηλότερο που έχει σημειωθεί  από το 1915.
  • 1991: Όταν το ασήμι έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, η αναλογία κορυφώθηκε  στο 100.
  • 1980: Την εποχή της τελευταίας μεγάλης αύξησης σε χρυσό και ασήμι, η αναλογία έφτασε και ήταν περίπου 15.
  • 1834-1862: Το Κογκρέσο μετακινήθηκε για να αλλάξει την αναλογία και να γίνη  σε 16 από 15.
  • 1792-1834: Οι ΗΠΑ λειτουργούσαν ένα διμεταλλικό πρότυπο, με σταθερή αναλογία 15.
  • Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Η αναλογία ορίστηκε στο 12:1.

Γιατί η αναλογία χρυσού-αργύρου έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει σταθερή αναλογία, η αναλογία χρυσού-αργύρου εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων. Μπορούν, και εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, για    τα στοιχήματά τους και στα δύο μέταλλα – παίρνοντας μια θέση long στο ένα, ενώ διατηρούν μια  θέση στο ενα η  άλλο μέταλλο. Έτσι, όταν η αναλογία είναι υψηλότερη και οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα πέσει μαζί με την τιμή του χρυσού σε σύγκριση με το ασήμι, μπορεί να αποφασίσουν να αγοράσουν ασήμι και να λάβουν θέση short  or long στην ίδια ποσότητα χρυσού.

Γιατί λοιπόν αυτή η αναλογία είναι τόσο σημαντική για τους επενδυτές και τους εμπόρους; Εάν μπορούν να προβλέψουν πού θα κινηθεί η αναλογία, οι επενδυτές μπορούν να αποκομίσουν κέρδη ακόμα κι αν η τιμή των δύο μετάλλων μπορεί να πέσει ή να αυξηθεί.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post