Βιομηχανικά μέταλλα και ασήμι

Ασήμι βιομηχανικό μέταλλο 29/05/2021

Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε τις τιμές των  βιομηχανικών μετάλλων να σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ. Ο χαλκός βρίσκεται πλέον σε ιστορικά υψηλά, έχοντας  περάσει  και τα ψηλά του 2011.

την  Δευτέρα που μας πέρασε, πλησίασε πολύ  στα 4,90 δολάρια/λίβρα, πριν σημειώσει μία  διόρθωση προς τα 4,7. Η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι 35%, και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές , το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστεί και αρκετοί από αυτούς αρχίζουν να μιλάνε για υψηλό  σημείο  των 6 δολαρίων μέσα στο 2021.

Αν ο χαλκός καταφέρει να μην πέσει κάτω από τα 4,5 δολάρια, δηλαδή τα ψηλά του 2011, δεν αποκλείεται να δούμε αυτές τις  προβλέψεις να επαληθεύονται. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και άλλων βιομηχανικών μετάλλων.

Η αιτία είναι η νέα ζήτηση λόγω της συντονισμένης οικονομικής ανάκαμψης στις περισσότερες απο τις χώρες του κόσμου, σε συνδυασμό με την απροθυμία των μεγάλων μεταλλευτικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής τους και με την  αδυναμία του  δολαρίου.

Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με το ασήμι; Δεν είναι ένα πολύτιμο μέταλλο; Η απάντηση είναι πως έχουν άμεση , διότι το ασήμι μπορεί να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα  μέταλλα, ίσως το δεύτερο μετά τον χρυσό, αλλά είναι ταυτόχρονα  αρκούντως και βιομηχανικό. Αν εξαιρέσουμε την επενδυτική ζήτηση του , που εκφράζεται κυρίως μέσα από την δραστηριότητα των  αμοιβαίων κεφαλαίων , περίπου το μισό της ζήτησης  του ,για ασήμι έχει σχέση με αρκετές  βιομηχανικές χρήσεις.

Το 20% της  ζήτησης προέρχεται από την βιομηχανία φωτοβολταϊκών , το 12%  από την αυτοκινητοβιομηχανία με τάση  αύξησης λόγω της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ σημαντικές ποσότητες αργύρου χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές ,εφαρμογές. Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην οποία βασίζεται και η άνοδος των τιμών των άλλων βιομηχανικών  μετάλλων, αφορά οπωσδήποτε και το ασήμι.

Η τιμή του όμως δεν ακολουθεί την  πορεία του χαλκού, του σιδηρομεταλλεύματος, του ψευδαργύρου και των βασικών  μετάλλων. Αντίθετα,  ακολουθεί περισσότερο την πορεία του χρυσού, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω των φόβων για εμφάνιση πληθωρισμού και λόγω της  αύξησης των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων σε αναμονή της εμφάνισης πληθωριστικών τάσεων.

Όπως είναι γνωστό,όλα  τα πολύτιμα μέταλλα ευνοούνται από την διατήρηση  χαμηλών επιτοκίων, αφού  δεν αποτελούν πηγή εισοδήματος για τους κατόχους , και οποιαδήποτε υποψία για αύξηση των επιτοκίων προκαλεί  κατευθείαν διόρθωση και πτώση των τιμών τους, ιδίως όταν παρατηρείται και ενδυνάμωση του δολαρίου.

Πριν από λίγο καιρό είχαμε εκτιμήσει  πως η βιομηχανική «πλευρά» του ασημιού θα το βοηθήσει να ξεφύγει από τον  εναγκαλισμό του χρυσού και να κινηθεί ακόμη πιο ανοδικά.

Αν αυτό ίσχυε εκείνες τις μέρες, ισχύει ακόμα περισσότερο τώρα, αφού όλα τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν σημειώσει  άνοδο από τότε και η βιομηχανική δραστηριότητα παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης, ενώ  το δολάριο  έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια σημαντικής αδυναμίας.

Παρ’ όλα αυτά, το ασήμι βρίσκεται κολλημένο στα ίδια επίπεδα, ανάμεσα από τα 24 και τα 28 δολάρια η ουγγιά και δεν έχει  ακόμα  ξεφύγει από το  επίπεδο αντίστασης στην περιοχή των 30 δολαρίων η ουγγιά.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πότε και με ποια αιτία θα αρχίσει η επόμενη ανοδική κίνηση του ασημιού. Είναι βέβαιο πως οι προοπτικές για το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης δεν έχουν χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες, και όπως είπαμε , τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα συνεχίζουν αδιάκοπα την ανοδική τους πορεία. Όσο τα επιτόκια παραμένουν στα  χαμηλά επίπεδα, το πιθανότερο και σχεδόν βέβαιο είναι πως η βιομηχανική ζήτηση για μέταλλα θα παραμένει αρκετά  ισχυρή. Ίσως χρειάζεται ένα σοβαρό γεγονός για να επανέλθει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ασήμι.

Τι μπορεί να είναι ; Μπορεί να είναι τα  καλά νέα από την πορεία  της πανδημίας στην Ινδία, καθώς η ζήτηση από την μεγάλη αυτή χώρα είναι  πολύ μεγάλη και έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από  τη Covid-19.

Μπορεί να είναι η  επικράτηση του αριστερού  υποψηφίου προέδρου του Περού στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, καθώς στο Περού εξορύσσεται  το 15% του αργύρου στον κόσμο και υπάρχουν φόβοι  πως ο Castillo θα «στριμώξει» τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της χώρας. Μπορεί να είναι η αφύπνιση των κινέζων επενδυτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες δεν είναι και πολύ δραστήριοι, αλλά το χρηματιστήριο της Σανγκάης είναι πλέον το μεγαλύτερο, από  όγκου συναλλαγών, χρηματιστήριο για το ασήμι. Μπορεί να είναι και μία ξαφνική επανεμφάνιση των ομάδων του WallStreetBets που είχαν επιτεθεί στο ασήμι στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ό,τι και να είναι, είναι  θέμα χρόνου να συμβεί, και να δώσει την ώθηση στην τιμή του αργύρου για να ξεπεράσει τα 30 δολάρια η ουγγιά. Αν  δούμε την  κατάκτηση αυτού του επιπέδου, θα  έχει ανοίξει ο δρόμος για αρκετά ψηλότερα επίπεδα τιμών και είναι βέβαιο πως το ασήμι θα ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή των οικονομικών ειδήσεων και θα δικαιώσει  επιτέλους   τους  κατόχους του, όπως και όσους  άλλους θα έχουν επενδύσει στις μετοχές των αργυρωρυχείων.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιας
    Τηλ.: 211.1825001 & 6930.408885
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post