Ασημι αξιζει περισσότερο απο το χρυσό

Το ασήμι αξίζει περισσότερο από τον χρυσό

14/12/2019/

Πότε το ασήμι “αξίζει” περισσότερο από το χρυσό

Νέα λάμψη στο ασήμι , καθώς προβλέπουν πως την επόμενη χρονιά ο χρυσός θα ανέβει και… το μικρό αδελφάκι του θα ακολουθήσει, ίσως και με μεγαλύτερη άνοδο. Το ασήμι συχνά ακολουθεί το χρυσό με μεγαλα βήματα στην άνοδο αλλά και στην πτώση . Πριν μερικά χρόνια το ασήμι είχε δρέψει δάφνες διάκρισης με την χρηματιστηριακή απόδοση του, αφού η τιμή του στα τέλη του 2008 κυμαινόταν στα 9 δολ./ η ουγγιά ανήλθε στα 46 δολ. περίπου το 2011. Έκτοτε, βέβαια,  υποχώρησε στα 27,5 δολ. και από φέτος τον Ιούλιο σημειώνει περίοδο ανάκαμψης έχοντας αγγίξει τα 34 δολάρια.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν βέβαια το πόσο ρίσκο είναι η επένδυση στα πολύτιμα μέταλλα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος επειδή θεωρούνται καταφύγια ασφαλείας.

Ετσι, παρόλο που αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να στηρίξουν την ανοδική τάση των πολύτιμων μετάλλων, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που βλέπουν και στην αγορά αυτή μια μεγάλη “φούσκα” η οποία κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει και μάλιστα με αρκετό θόρυβο.
Επιπλέον, για το ασήμι το ερώτημα είναι αν το ασήμι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία στις σημερινές συνθήκες της υφεσιακής οικονομίας, δεδομένου ότι εκτός από πολύτιμο μέταλλο το ασήμι είναι και βιομηχανικό μέταλλο με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά από την επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης.

Ασήμι χρυσός και πλατίνα

Ωστόσο, μαζί με τον χρυσό και την πλατίνα παραμένει ένα από τα τρία βασικά πολύτιμα μέταλλα που ελκύουν το επενδυτικό κοινό σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής ανασφάλειας. Επιπλέον, τόσο η γενικότερη ιστορία όσο και η πρόσφατη συγκυρία μαρτυρούν πως το ασήμι επηρεάζεται πρωτίστως από την πορεία του χρυσού σαν νομισματικό μέταλλο που είναι, και συνεπώς εάν ανακάμψει ο χρυσός, θα ανακάμψει και το ασήμι. Πολύ περισσότερο που η αγορά του είναι κατά πολύ μικρότερη σε μέγεθος από εκείνη του χρυσού , με αποτέλεσμα το ασήμι να κινείται πολύ περισότερο δυναμικά και στην άνοδο, αλλά και στην πτώση.

Μεγάλη ώθηση, λοιπόν, στην πρόσφατη άνοδο του χρυσού και του ασημιού πρόσφερε η ανακοίνωση για την εκτύπωση χρήματος (ποσοτική χαλάρωση) από πλευράς Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών που θεωρείται πρόδρομος αύξησης του πληθωρισμού, εξασθένισης του επίσημου νομίσματος και τόνωσης της ζήτησης των πολυτίμων μετάλλων για λόγους διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης και περιουσίας των επενδυτών. Μάλιστα, η μεγάλη άνοδος στη τιμή του ασημιού ήλθε από τα εξειδικευμένα ETF’s ασημιού που σαν θεσμικοί επενδυτές του χώρου αυτού αύξησαν την αγοραστική τους ζήτηση σε ΗΠΑ και Καναδά ενισχύοντας τα χαρτοφυλάκια τους.

Τα ETF είναι ειδικά αμοιβαία κεφάλαια η σύνθεσή των οποίων ακολουθεί τη σύνθεση χρηματιστηριακών δεικτών και η αξία τους μεταβάλλεται αναλόγως. Στην παρούσα φάση, εκτός από την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας και τη μαζική “πυρόσβεση” μέσω εκτύπωσης χρήματος, η αγορά των πολυτίμων μετάλλων αντλεί δύναμη και από την αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, ενώ αυτή του ασημιού ήταν ώριμη να ανακάμψει λόγω της σημαντικής προηγούμενης πτώσης.

 

Υποτίμηση δολλάριου αύξηση χρυσού και ασημιού

Εάν μετά τις εκλογές δεν ασκηθεί σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ λόγω της ύφεσης, τότε το δολάριο είναι πιθανόν να υποτιμηθη και το ασήμι και ο χρυσός να ανακάμψουν κι άλλο. Οι περισσότεροι αναλυτές προσδοκούν ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 1.900 δολ. ανά ουγγιά μέχρι τα τέλη του έτους, πράγμα που σημαίνει πως το ασήμι πιθανότατα θα υπερβεί τα 40 δολ. αντίστοιχα.
Σήμερα, αγνοείται εντελώς η επενδυτική δυνατότητα που προσφέρει το ασήμι και οι μετοχές εταιριών εξόρυξής του. Θυμίζουμε ότι ένα ΕTF ακολουθεί ένα μετοχικό δείκτη ή ένα εμπόρευμα και υποχρεώνεται να συνθέσει ένα καθορισμένο χαρτοφυλάκιο για λογαριασμό των μεριδιούχων του επενδύοντας στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη ή στο ίδιο το φυσικό εμπόρευμα.

 


AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιας
    Τηλ.: 211.1825001 & 6930.408885
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Kολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

Share this post