Τι είναι το Παλλάδιο και που χρησιμοποιείται

Τι είναι το Παλλάδιο

Το παλλάδιο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κοσμηματοποιία και στην παραγωγή καταλυτών. Πολλές είναι οι εφαρμογές του και στην οδοντιατρική, στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας. Από το 1939 και σε ανάμειξη με χρυσό χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων, αντικαθιστώντας την πλατίνα, επειδή είναι πιο προσιτό μέταλλο και έχει μια από τις εντονότερες μεταλλικές λάμψεις.

Μαζί με το νικέλιο και το ασήμι, είναι ένα από τα τρία μέταλλα με τα οποία φτιάχνονται τα κράματα «λευκού χρυσού». Κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο λευκόχρυσος ανακηρύχθηκε «στρατηγικό μέταλλο», πολλά κοσμήματα φτιάχνονταν από παλλάδιο.

Που χρησιμοποιείται το Παλλάδιο

Στην οδοντιατρική έχουν χρησιμοποιηθεί κράματα χρυσού που περιέχουν και πλατίνα για πολλές δεκαετίες, αλλά η χρήση του παλλαδίου είναι σχετικά πρόσφατη. Κατά τη δεκαετία του 1980, μια αύξηση της τιμής του χρυσού ενθάρρυνε τη χρήση του παλλαδίου ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους. Το παλλάδιο συνήθως αναμιγνύεται με χρυσό ή ασήμι, αλλά και με χαλκό και ψευδάργυρο για την παραγωγή οδοντιατρικών κραμάτων κατάλληλων για κορώνες και γέφυρες.
Η αυξανόμενη ζήτηση για το παλλάδιο έχει οδηγήσει το πολύτιμο μέταλλο σε επίπεδα πολύ κοντά του πιο ακριβού ξαδέρφου του, του χρυσού.
Η τιμή του παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή καταλυτών για αυτοκίνητα, ανέβηκε σε νέο υψηλό αυτόν τον μήνα καθώς οι χρήστες αυτού του μετάλλου ανταγωνίζονται για να το αποκτήσουν στην περιορισμένη αγορά.
Καθώς οι τιμές του παλλάδιου ξεπερνούν τα 1.500 δολάρια την ουγγιά για πρώτη φορά , στην αγορά υπάρχει το ερώτημα, πόσο από το πολύτιμο αυτό μέταλλο μπορεί να υπάρχει ακόμα σε διάθεση στον πλανήτη.

Ενημερωση 2019 τελευταίου έτους για την ανόδο του παλλαδίου. Οι ανησυχίες για μείωση της παραγωγής βοήθησε πολύ το παλλάδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, να καταγράψει η τιμή του αύξηση μεγαλύτερη του 60% τους τελευταίους έξι μήνες.

Αποθέματα Παλλαδίου

Όμως ακόμα παραμένουν άγνωστα τα αποθέματα που υπάρχουν, με τα στοιχεία που υπάρχουν για το πολύτιμο μέταλλο να είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τις τιμές που τίθεται υπό διαπραγμάτευση στις αγορές.
Υπολογίζεται πως τα αποθέματα παλλαδίου στην επιφάνεια της γης έφταναν τις 10 έως 18 εκατομμύρια ουγγιές στα τέλη του 2018. Την ίδια στιγμή η διεθνής αγορά επικαλούμενη διάφορες πηγές, υπολογίζει πως τα αποθέματα , με την ποσότητα αυτή να μπορεί να καλύψει την ζήτηση μόλις για τα επόμενα δυο χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων παλλαδίου έρχεται από την Ρωσία από την δεκαετία του 90, και πλέον βρίσκεται αποθηκευμένο σε χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι και την Ελβετία. Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή νούμερα που έξορύχθησαν τα παλιά αποθέματα έχουν εξαντληθεί σύμφωνα με Ρώσους κυβερνητικούς.

Η ρωσική εξορυκτική εταιρεία MMC Norilsk Nickel πούλησε 1 εκατομμύριο ουγγιές τα προηγούμενα δυο χρόνια μέσω ενός fund που ιδρύθηκε το 2016 για να αγοράζει παλλάδιο από τρίτες πηγές,καθώς και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας .
Αν και το παγκόσμιο απόθεμα δεν είναι διαθέσιμο και παραμένει άγνωστη η ποσότητα του, το ερώτημα πλέον για το παλλάδιο είναι που πλέον θα φτάσει η τιμή του.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ
999° βαθμων σε τιμη 41.00€ το γραμ.
ΣΕ ΟΤΙ ΜΟΡΦΗ ΥΠΑΡΧΗ ΣΚΟΝΗ Η οδοντιατρικό μέταλλο

Επικοινωνήστε μαζί μας


AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιας
    Τηλ.: 211.1825001 & 6930.408885
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740 

Το Agora-Xrysou.com αγοράζει χρυσό, κοσμήματα λίρες, ασημένια σκεύη, μέταλλα πλατίνα, παλλάδιο, μπριγιαν, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, διαμάντια και επώνυμα ρολόγια. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κάνουμε δωρεάν εκτίμηση.

 

Share this post