ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ 27/02/2015/

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένας μεγάλος αριθμός κινδυνεύει να εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια.

Οι εκτιμήσει βασίζονται στα στοιχεία US Geological Survey (ΗΠΑ),

Στις στατιστικές του ΟΗΕ αναφορικά με τον παγκόσμια πληθυσμό και τις μελέτες ερευνητών του τομέα. Για παράδειγμα ο Άρμιν Ρέλερ, χημικός στο πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία, υπολόγισε ότι σε λιγότερα από 10 χρόνια θα εξαντληθούν οι πηγές του ίνδιου. Τα επακόλουθα είναι σημαντικά, καθώς το ίνδιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή των οθονών LCD. Η τιμή του, τον Ιανουάριο του 2003 ήταν 60 δολάρια το κιλό, τον Αύγουστο του 2008 έφτασε τα 1000 δολάρια το κιλό!

Η τιμή της πλατίνας.

Ένα άλλο μέταλλο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι η πλατίνα. Ο κίνδυνος δεν αφορά την βιομηχανία κοσμημάτων, αλλά την οικολογία των μεταφορών. Η πλατίνα χρησιμοποιείται στους καταλύτες των αυτοκινήτων για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Κάθε χρόνο τόνοι πλατίνας εξατμίζονται στον αέρα σε σημείο ώστε οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία μελετούν τρόπο με τον οποίο θα την ανακτήσουν απ΄ τη σκόνη των δρόμων!!!

η κούρσα του χαλκού.

Στις βιομηχανίες, στις πλατείες. Σήμερα οι κλέφτες φτάνουν για να βρουν τον χαλκό, ο οποίος πριν από λίγο θεωρούνταν φθηνός. Και αυτό επειδή η τιμή του στο εμπόριο έχει τριπλασιαστεί στα δύο τελευταία χρόνια, φτάνοντας σήμερα τις 9000 ευρώ ανά τόνο. Η κλοπή του χαλκού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που συμβαίνει στον αναπτυγμένο κόσμο και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας. Μεγάλο μέρος του μετάλλου καταλήγει στην Κίνα, όπου η ζήτηση του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο χαλκός των ηλεκτρικών καλωδίων και των νομισμάτων μέσα σε 60 χρόνια δεν θα βρίσκεται στη φύση.

Ακολουθούν οι προβλέψεις για κάθε μέταλλο.

Ίνδιο. Εξαντλείται σε 10 χρόνια.

Ασήμι. Εξαντλείται σε 28 χρόνια.

Αντιμόνιο. Εξαντλείται σε 29χρόνια.

Κασσίτερος. Εξαντλείται σε 38 χρόνια.

Μόλυβδος. Εξαντλείται σε 40 χρόνια.

Χρυσός. Εξαντλείται σε 40 χρόνια.

Ψευδάργυρος. Εξαντλείται σε 40 χρόνια.

Ουράνιο. Εξαντλείται σε 55 χρόνια.

Χαλκός. Εξαντλείται σε 60 χρόνια.

Νικέλιο. Εξαντλείται σε 85 χρόνια.

Ταντάλιο. Εξαντλείται σε 110 χρόνια.

Χρώμιο. Εξαντλείται σε 140 χρόνια.

Φώσφορος. Εξαντλείται σε 340 χρόνια.

Πλατίνα. Εξαντλείται σε 350 χρόνια.

Αλουμίνιο. Εξαντλείται σε 1.120 χρόνια.

Share this post