ΙΡΙΔΙΟ

Το χημικό στοιχείο Ιρίδιο (Iridium, Ir) είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 77 και ατομικό βάρος 192,22 . Έχει θερμοκρασία τήξης 2410 C° και θερμοκρασία βρασμού 4527 C°.

Δεν οξειδώνεται στον αέρα, δεν προσβάλλεται από τα οξέα και από το βασιλικό νερό. Ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Άγγλο χημικό Τέναντ . Ονομάστηκε έτσι από τους διάφορους χρωματισμούς που παίρνουν τα διαλύματα των αλάτων του, όταν επιδρούν πάνω τους καυστικά αλκάλια. Βρίσκεται στα μεταλλεύματα του λευκόχρυσου, όπου εξάγεται.

 

Το ιρίδιο δε χρησιμοποιείται μόνο του, αλλά κυρίως κάτω από τη μορφή του κράματος με λευκόχρυσο , που είναι σκληρό και ανθεκτικό. Ο ιριδιολευκόχρυσος χρησιμοποιείται για την κατασκευή χημικών οργάνων, ηλεκτρόδιων, πρότυπων μέτρων και σταθμών.

 

Είναι το πιο ανθεκτικό σε οξειδώσεις μέταλλο που υπάρχει στη Γη. Επίσης είναι το δεύτερο σε πυκνότητα στοιχείο του πίνακα με το όσμιο να προηγείται κάποια εκατοστά του γραμμαρίου. ανοξείδωτο ακόμη και από το βασιλικό νερό, που οξειδώνει ακόμη και τα ευγενή μέταλλα (οξειδώνεται μόνον από φθοριούχο χλώριο), είχε επιλεγεί για να δημιουργηθούν από αυτό το υλικό το πρότυπο μέτρο και το πρότυπο κιλ που φυλασσόταν στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στο Παρίσι. Μόλις τρεις τόνοι από αυτό το μέταλλο παράγονται ετησίως και μάλιστα προκύπτει σαν παραπροϊόν της παραγωγής του νικελίου.

 

Χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα εξαιτίας της σκληρότητάς του στο ακρότατο σημείο μιας πένας αλλά και σήμερα ακόμη είναι βασικό υλικό σε εξαρτήματα αεροπλάνων. Επίσης το βρίσκουμε στην αιχμή των σπι (μπουζί) πολύ καλής κατασκευής δίνοντάς τους ζωή ως 150.000 χιλιόμετρα.

Share this post