ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΧΡΥΣΟΥ 23/11/2014/


Εαν υπήρχε η δυνατότητα να αποδεσμεύσουμε και απελευθερώσουμε την τιμή του χρυσού από τα παράγωγα και τα ομόλογα των χρηματιστηρίων, και των επενδυτικών εταιριών,παγκοσμίως , και εμπορευόταν αποκλειστικά και μόνο σε πραγματική μορφή και παράδοση του μετάλλου στην βιομηχανική παραγωγή και στο διεθνές εμπόριο,
Τότε η πραγματική τιμή του μετάλλου θα είχε ξεφύγει από τα σημερινά δεδομένα ,
Και κατόπιν κάποιων οικονομικών υπολογισμών και συζητήσεων με ανθρώπους της αγοράς η τιμή της ουγγιάς θα ηταν σήμερα !! { ΚΑΘΕΣΤΕ } 500.000$ δολάρια η ουγγιά.
Οπότε καταλαβάινετε ότι το μέταλλο θα εξαφανιζόταν από την βιομηχανική αγορά και κοσμηματοποιία επειδή το κόστος θα ήταν Ακρως απαγορευτικό για οποιαδήποτε εκμετάλευση.
Ενα πολύ σημαντικό βοήθημα στην παραγωγή και κατανάλωση χρυσού και κοσμημάτων ειναι η ανακύκλωση παλαιών χρυσών κοσμημάτων παγκοσμίως.

Ποσότητες του χρυσού που ανακυκλώθηκαν το 2009. Είναι βεβαίως γνωστό πως ένα μεγάλο μέρος του χρυσού προέρχεται από το λιώσιμο παλαιότερων αντικειμένων από χρυσό. Το 2009 παρήχθησαν 1700 τόνοι χρυσού. Κατά το ίδιο διάστημα ο χρυσός που χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευη καινούργιων κοσμημάτων ήταν 1750 τόνοι. Προκύπτει δηλαδή η διαπίστωση πως η ποσότητα του χρυσού που χρησιμοποιήθηκε στην κοσμηματοποιία πέρυσι, ισούται με την ποσότητα που προέκυψε από το λιώσιμο παλιών κοσμημάτων. Ειδικά στην Ευρώπη, τα κοσμήματα που έλιωσαν έδωσαν 270 τόνους χρυσού, ενώ τα κοσμήματα που αγοράστηκαν ήταν 200 τόνοι. Δηλαδή η ποσότητα χρυσού από την ανακύκλωση παλαιών κοσμημάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από το χρυσό που χρησιμοποιήθηκε στα καινούργια .

Τα αποθέματα του χρυσού που υπάρχουν τώρα σε διαθεσιμότητα στον κόσμο σε κοσμήματα , είναι περίπου 80.000 τόνοι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να παράγονται επί 30 χρόνια χωρίς να εξορυχθεί ούτε ένα κιλό χρυσού. Αν υπολογίσουμε ότι ένα μέρος των κοσμημάτων θα οδηγούνται σε δεύτερη φάση σε ανακύκλωση, τότε τα 30 χρόνια μπορούν να επεκταθούν κατά πολλά χρόνια ακόμη, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περιπου 60 έτη.

Share this post