Δυνάμεις που οδηγούν την τιμή του χρυσού

Η αγορά χρυσού έχει εξελιχθεί σημαντικά καθώς οι κερδοσκοπικοί επενδυτές έχουν γίνει η κυρίαρχη δύναμη που οδηγεί τη δυναμική της αγοράς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για κατανομή σε χρυσό καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις φαίνονται επιτακτικές.

Τούτου λεχθέντος, ο χρυσός έχει γίνει πιο περίπλοκος τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλοί παράγοντες που βασίζονται στις γεωπολιτικές συνέπειες για τον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας έχουν αυξήσει τη ζήτηση για χρυσό, επιπλέον η οικονομική αδυναμία στην Κίνα έχει επίσης ωθήσει τους επενδυτές στον χρυσό.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν δοκιμάσει την αρνητική συσχέτιση μεταξύ του χρυσού και των πραγματικών αποδόσεων που ίσχυε τα τελευταία 15-20 χρόνια και γενικά οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές του χρυσου.

 

Αλλά στο μέλλον αυτές οι δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές προς τα κάτω και όχι απλώς προς τα πάνω, για παράδειγμα, εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις ξεπαγώσουν ή η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αντιστραφεί.

Ωστόσο, η υπόθεση της κατοχής χρυσού ως διαφοροποιημένης πηγής αποδόσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων παραμένει ιδιαίτερα πειστική. Ενώ τα γεγονότα των δύο τελευταίων ετών σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να δούμε αξιόπιστα τον χρυσό ως αντιστάθμιση σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, το πολύτιμο μέταλλο έχει αποδειχθεί ότι παράγει ισχυρές αποδόσεις που είναι κάπως ασύνδετες με άλλες αγορές. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια ισχυρή περίπτωση για κατανομή σε χρυσό σε ένα πλαίσιο πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, αφού έπεσε σε ιστορικό χαμηλό αυτό το Μάρτιο καθώς ο χρυσός εκτινάχθηκε στα 2200 δολάρια, η όρεξη των επενδυτών για αγορά χρυσού παρέμεινε επιφυλακτική, ενώ οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται, αγγίζοντας νέα υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 2500 δολάρια τον περασμένο μήνα.
Το φθινόπωρο του 2024 προσφέρει πολλούς λόγους για να αρχίσετε να επενδύετε ή να χτίζετε μια θέση στον χρυσό, από τους σημερινούς αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης έως τις υπερβολικές τεντώσεις των χρηματιστηρίων και την επιδείνωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων.
Προς το παρόν, ωστόσο, η δράση στις τιμές του χρυσού στην πραγματικότητα εξακολουθεί να περιορίζεται σε συμβόλαια παραγώγων, παρά στις ροές επενδύσεων σε φυσικό μέταλλο. Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν στο βάθος της νομισματικής χαλάρωσης των ΗΠΑ οδήγησαν τα νέα υψηλά ρεκόρ του Αυγούστου και υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν οι τιμές του χρυσού αυτόν τον μήνα καθώς επιτέλους φτάνει η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed.
Παρακολουθώντας τον αριθμό των ατόμων που αγοράζουν χρυσό με ασφαλή θόλο και ασφάλιση έναντι του αριθμού που τον πωλούν, ο Δείκτης Χρυσού Επενδυτή αυξήθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά από τον Μάιο, προσθέτοντας μισή μονάδα στο 52,8.
Από τον Οκτώβριο του 2009, ο δείκτης του BullionVault θα ήταν 50,0 εάν ο αριθμός των αγοραστών ταίριαζε ακριβώς με τον αριθμό των πωλητών.  έφτασε στο υψηλό της δεκαετίας στο 65,9 καθώς η πανδημία Covid έγινε παγκόσμια τον Μάρτιο του 2020.
Στη συνέχεια, το συναίσθημα έφτασε σε χαμηλά σε σειρά 4 χρόνια αργότερα, πέφτοντας στο 47,5 καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και περισσότεροι χρήστες του BullionVault πούλησαν  το πολύτιμο μέταλλο.
Ενώ οι δυτικοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ανοδική αγορά του χρυσού, ο όγκος της λήψης κερδών έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το μέγεθος των κερδών της τιμής του χρυσού και ο αριθμός των επενδυτών για πρώτη φορά έχει εκτιναχθεί καθώς η Fed των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία. Η Ευρωζώνη και η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνουν τα επιτόκια από τα υψηλά δύο δεκαετιών.
Η μείωση των επιτοκίων αυτού του μήνα στις ΗΠΑ άργησε να έρθει τόσο πολύ, που απέχει πολύ από το να οδηγήσει τις τιμές του χρυσού ξανά υψηλότερα. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο ασθενέστερος ανταγωνισμός για τα χρήματα των επενδυτών από το cash-in-the-bank θα υποστηρίξει νέες εισροές σε χρυσούς, ιδίως καθώς οι φόβοι ότι η Fed άφησε πολύ αργά για να αποφύγει την ύφεση τρέχουν στις σπασμωδικές και διχαστικές εκλογές του Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο. .
Με μέσο όρο 2467 $ ανά ουγγιά Τροίας με άνοδο τιμής 3,0%, ο Αύγουστος σηματοδότησε το 6ο νέο μέσο ρεκόρ του χρυσού σε όρους δολαρίων ΗΠΑ το 2024 μέχρι στιγμής, ταιριάζοντας με τις μετρήσεις από το έτος έως την ημερομηνία του 2011 και του 1973 με το υψηλότερο ποσοστό από το 1972.
Κατά βάρος, οι χρήστες του BullionVault πούλησαν 0,1 τόνους χρυσού περισσότερο από ό,τι αγόρασαν ως ομάδα, μειώνοντας τις συνολικές διαθέσεις κατά 0,3% στο μικρότερο των τελευταίων 4 ετών στους 44,8 τόνους. Ως προς την αξία, ωστόσο, αυτές οι συμμετοχές αυξήθηκαν 3,2% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ σε νέο ρεκόρ πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νέων λογαριασμών στο BullionVault αυξήθηκε κατά 45,5% από τον μέσο όρο του προηγούμενου 12μηνου, ανεβάζοντας τον αριθμό των αγοραστών πολύτιμων μετάλλων για πρώτη φορά στο υψηλότερο ποσοστό του Αυγούστου από την πανδημία του 2020.
Σε αντίθεση με τον χρυσό, η μέση μηνιαία τιμή του αργύρου – που βρίσκει περισσότερο από το ήμισυ της φυσικής ζήτησης από βιομηχανικές και τεχνολογικές χρήσεις – υποχώρησε σκληρά τον Αύγουστο, υποχωρώντας κατά 4,1% σε όρους δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο στα 28,52 δολάρια ανά ουγγιά Τροίας.
Ενώ αυτό ενίσχυσε τη ζήτηση των επενδυτών κατά βάρος – προσθέτοντας σχεδόν 8 τόνους για να αυξήσει τις συνολικές συμμετοχές κατά 0,6% σε υψηλό 5 μηνών των 1.175 τόνων αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ο αριθμός των αγοραστών αργύρου μειώθηκε σχεδόν δύο φορές περισσότερο από τον αριθμό των πωλητών, μειωμένος κατά 11,0 % από το υψηλό 16 μηνών του Ιουλίου.
Μαζί, αυτό είδε τον δείκτη Silver Investor Index να αντιστρέψει την άνοδο 0,4 μονάδων του Ιουλίου, υποχωρώντας ξανά στις 53,1, αλλά διατηρήθηκε θετικός μετά από ένα ρεκόρ 3 μηνών με μετρήσεις κάτω των 50 μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Ο διπλός ρόλος του ασημιού ως επένδυσης και του βιομηχανικού μετάλλου οδήγησαν τις τιμές να πιαστούν μεταξύ της ανοδικής αγοράς του χρυσού και της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας. Οι επενδυτές ως όμιλος συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την υποαπόδοση του ασημιού για να ανοικοδομήσουν τις φυσικές τους συμμετοχές μετά την ισχυρή πορεία κερδοφορίας.
  • AGORA-XRYSOU.COM
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post